handdator

Visa fullständig version : Dum fråga :P


Raggis
2007-02-04, 20:05
Satt o lekte lite med excellmallen, som går att ladda ner från stickytråden. Om man nu vill äta stekt potatis, och redan har räknat in den mängd olja som används, kan man räkna det som kokt potatis då? Eftersom, om man väljer "stekt potatis" i excelmallen, så får den ett högre kcal värde per 100 g (vilket nu är ganska självklart). Men, finns det några andra faktorer som spelar roll, utöver oljan?

Danke!

Eddie Vedder
2007-02-04, 20:28
Satt o lekte lite med excellmallen, som går att ladda ner från stickytråden. Om man nu vill äta stekt potatis, och redan har räknat in den mängd olja som används, kan man räkna det som kokt potatis då? Eftersom, om man väljer "stekt potatis" i excelmallen, så får den ett högre kcal värde per 100 g (vilket nu är ganska självklart). Men, finns det några andra faktorer som spelar roll, utöver oljan?

Danke!

Så skulle jag definitivt göra, visserligen blir de ju inte lika mycke fett men de e bra å räkna på tycker jag. Jag menar en del olja hamnar ju oftast kvar i pannan å sådär, åtminstone när jag steker. De e ju de lättaste att räkna som du å bättre att lura sej me att man får lite för mycke än lite för lite om du frågar mej.

Raggis
2007-02-04, 20:33
Så skulle jag definitivt göra, visserligen blir de ju inte lika mycke fett men de e bra å räkna på tycker jag. Jag menar en del olja hamnar ju oftast kvar i pannan å sådär, åtminstone när jag steker. De e ju de lättaste att räkna som du å bättre att lura sej me att man får lite för mycke än lite för lite om du frågar mej.

Haha ;) Mjo, det är sant. Men, att en viss mängd olja blir kvar i pannan borde inte spela någon större roll, iochmed att jag vägde oljan i min förra stekning också (och stekningen före den). Så, allt sånt ingår.

Eddie Vedder
2007-02-04, 20:34
Potatis e ju annars ett poröst livsmedel som har en förmåga att suga upp fettet ordentligt, mycke mer än kyckling å lött exempelvis. Så att räkna så som du säger stämmer nog väldigt bra på stekt potatis i jämförelse me om du skall försöka räkna ut energiinnehåll på stekt kyckling.

Raggis
2007-02-04, 20:48
Potatis e ju annars ett poröst livsmedel som har en förmåga att suga upp fettet ordentligt, mycke mer än kyckling å lött exempelvis. Så att räkna så som du säger stämmer nog väldigt bra på stekt potatis i jämförelse me om du skall försöka räkna ut energiinnehåll på stekt kyckling.

Hoppas det =) Tack så mycket för feedbacken! *kissass*

nutz
2007-02-04, 20:54
Räkna på rå/okokt potatis istället.

Raggis
2007-02-04, 21:14
Räkna på rå/okokt potatis istället.

Why :P?

nutz
2007-02-04, 23:29
Why :P?

Därför att när man ändå räknar så vill man få det exakt.
Enklare. Ett stycke potatis och ett stycke matfett. 1+1=2

Raggis
2007-02-04, 23:37
Enklare. Ett stycke potatis och ett stycke matfett. 1+1=2



Det är precis så jag gör nu, hehe. Räknar oljan och potatisen för sig. Sen, blir det ju som ett, när jag stekt skiten.