FreCKo
2007-02-03, 16:06
Slängde upp den här i en annan tråd under Kost&Näring, men folk kanske har mer nytta av att den ligger i en egen tråd under recept-avdelningen.
Det handlar då om hemlagad müsli som i smak och utseende liknar Start väldigt mycket men innehåller bara råsocker, kokosflingor och matolja som "onyttigheter"...
Några tips är att göra det i en rymlig bunke då du ska ner med händerna och krama in vätskan, annars är det lätt att det hamnar utanför. Sen ska man vakta den ovanligt noga när den är inne i ugnen, kolla till den max var femte minut, gärna oftare och röra omkring så att det blir jämnt "bränt".
Sen så kan man lika gärna göra dubbla satsen på direkten för det är sjukt gott! :eating:
Lagom lyxig müsli
Till 400g:
5dl rågflingor
5dl havregryn
100g mandel eller valnötter
2dl solroskärnor
1dl kokosflingor
(1dl hela linfrön)
1dl råsocker
2dl vatten
5msk neutral matolja (INTE olivolja)
2-3dl mjuka russin
How to:
Värm ugnen till 200 grader
Hacka mandeln eller valnötterna grovt.
Lägg hacket i en rymlig bunke tillsammans med rågflingor, havregryn, solroskärnor och kokosflingor samt eventuellt linfrö.
Vänta med russinen.
Rör runt.
Vänd också ner sockret och rör om igen.
Blanda vatten och olja och stänk detta över blandningen i bunken.
Krama lite lätt med handen så att fukten tränger in.
Bred sedan ut det hela i en lätt smord, stor långpanna
Sätt in långpannan i ugnens mittläge i 20-30 minuter. Det är viktigt att passa müslin noga under tiden! Ta ut långpannan MINST tre gånger och rör om så att müslin blir jämnt rostad.
Låt den sedan kallna.
Blanda ner russinen och lägg müslin i en tät och rymlig burk.
Servera müslin med naturell yoghurt eller filmjölk och bär eller frukt.
Receptet kommer btw från boken "Kärlek, oliver och Timjan, mat för välbefinnande", skriven av Anna och Fanny Bergenström.
Det handlar då om hemlagad müsli som i smak och utseende liknar Start väldigt mycket men innehåller bara råsocker, kokosflingor och matolja som "onyttigheter"...
Några tips är att göra det i en rymlig bunke då du ska ner med händerna och krama in vätskan, annars är det lätt att det hamnar utanför. Sen ska man vakta den ovanligt noga när den är inne i ugnen, kolla till den max var femte minut, gärna oftare och röra omkring så att det blir jämnt "bränt".
Sen så kan man lika gärna göra dubbla satsen på direkten för det är sjukt gott! :eating:
Lagom lyxig müsli
Till 400g:
5dl rågflingor
5dl havregryn
100g mandel eller valnötter
2dl solroskärnor
1dl kokosflingor
(1dl hela linfrön)
1dl råsocker
2dl vatten
5msk neutral matolja (INTE olivolja)
2-3dl mjuka russin
How to:
Värm ugnen till 200 grader
Hacka mandeln eller valnötterna grovt.
Lägg hacket i en rymlig bunke tillsammans med rågflingor, havregryn, solroskärnor och kokosflingor samt eventuellt linfrö.
Vänta med russinen.
Rör runt.
Vänd också ner sockret och rör om igen.
Blanda vatten och olja och stänk detta över blandningen i bunken.
Krama lite lätt med handen så att fukten tränger in.
Bred sedan ut det hela i en lätt smord, stor långpanna
Sätt in långpannan i ugnens mittläge i 20-30 minuter. Det är viktigt att passa müslin noga under tiden! Ta ut långpannan MINST tre gånger och rör om så att müslin blir jämnt rostad.
Låt den sedan kallna.
Blanda ner russinen och lägg müslin i en tät och rymlig burk.
Servera müslin med naturell yoghurt eller filmjölk och bär eller frukt.
Receptet kommer btw från boken "Kärlek, oliver och Timjan, mat för välbefinnande", skriven av Anna och Fanny Bergenström.