handdator

Visa fullständig version : Eureka! Äntligen hemlagade BARS!


X-Change
2007-01-25, 23:21
Snubblade över det här receptet för ett tag sen. Okej, det är inte som köpta proteinbars, utan nästan som snacks. Vi pratar Energibomb... god och lättgjord sådan. Vet att det back in the days var mycket snack om hur man kunde göra egna bars. Hoppas det inspirerar nån utav er!

BARS MED FRUKT OCH NÖTTER

24 st (Ren lögn, om man inte gör dem i salta-pinnar format)
Ungstemperatur 175 grader

Ingredienser
100 g Margarin
1 dl socker
1 msk honung eller ljus sirap
5 dl havregryn
5-6 torkade aprikoser, hackade
2 msk russin
1/2 dl hasselnötskärnor eller sötmandel (grovhackade)
2 msk rostade solrosfrön
1/2 tsk kanel
1 msk vetemjöl

Tillagning
Värm ugnen. Lägg bakplåtspapper i en ugnsäker form (ca 20*30 cm). Smält margarin, socker och honung i en kastrull. Blanda resten av ingredienserna i en bunke och häll ner detta i kastrullen. Blanda väl. Bred ut massan i formen och pressa ner den ordentligt, glöm inte hörnen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Tryck till blandningen och låt den svalna lite. Ta upp pappret med kakan och markera storleken på bitarna med en kniv. Låt svalna och skär loss bitarna. Förvara i burk med lock.

På bilden kör jag dubbel sats. Storleken på barsen gjorde jag till ca 4-5 * 7 cm och vägde sedan en, vilken hade vikten ca 50 g. Se till att göra barsen breda. Då de lätt faller sönder annars. Låt massan svalna länge med. Jag lät den svalna i nära 20 min innan jag kände att det stelnat tillräckligt. När man tagit ur plåten ur ungnen och ska pressa ihop den pressar jag in kanterna så dem blir tjockare och inte ska gå sönder lika lätt.



EDIT: Bilden är kass jag vet. Men jag fick redigera den i paint för att kunna posta.

Shakemynuts
2007-01-25, 23:53
Det inspirerar mig, mina blev inte så jättebra.
Ska testa dessa när jag ätit upp de andra 2 kg jag gjorde! :D

He-man
2007-01-26, 00:13
Vart är proteinet i receptet? :confused:

Shakemynuts
2007-01-26, 00:40
Vart är proteinet i receptet? :confused:

Är väl bara att tillsätta lite proteinpulver, tror choklad skulle passa fint till nötter och russin, sen kör man ett tunt lager smält blockchoklad över varje bit som man låter stelna!

Så kommer iallafall jag göra.

Linusen
2007-01-26, 08:53
100 gram margarin o inget protein*rolleyes*

X-Change
2007-01-26, 09:10
100 gram margarin o inget protein*rolleyes*havregrynen?

blekfet2
2007-01-26, 11:25
funkar lika bra att handla en snickers om man bara vill åt energi. :MrT:

He-man
2007-01-26, 12:02
Är väl bara att tillsätta lite proteinpulver, tror choklad skulle passa fint till nötter och russin, sen kör man ett tunt lager smält blockchoklad över varje bit som man låter stelna!

Så kommer iallafall jag göra.

haha men då kan ju i prinsip vilket bakverk som helst bli proteinbars. Jag tror jag ska gå förbi konditoriet idag och köpa mig en proteintårta! :thumbup:

Edit: Sorry, inget ont om ditt recept X-change, det ser gott ut i alla fall.

Shakemynuts
2007-01-26, 15:46
He-man!
FY fan vad smart du är.
Du har precis gett alla här inne en anledning att leva på bakelser. Pudra med proteinpulver istället för florsocker. :D

Nu ska jag leva på bakelser och mina hemmagjorda pizzor. *kissass*

Anova
2007-01-26, 16:57
Ser ut som en variant på "Löparlarssons" engergikakor.. Rune Larsson är en av Sveriges mest kända inom ultramaraton. Enligt han själv hade han endast hemmagjorda energikakor som näringskälla då han sprang ett spartathlon.

Tänker i alla fall testa receptet, med lite modifikation kan även jag äta dessa bars. Har inte hittat någon i handeln än jag tål till 100 %.. Det blir pefekt efter ett fyra timmars pass på cykeln :)
TACK!

Max
2007-01-26, 18:55
funkar lika bra att handla en snickers om man bara vill åt energi. :MrT:
Ja, det framgår av det första inlägget.

blekfet2
2007-01-26, 19:50
Ja, det framgår av det första inlägget.


så varför ska man då krångla till allt?

Shakemynuts
2007-01-26, 20:28
så varför ska man då krångla till allt?

Finns väl många anledningar.
Roligare, billigare, man kan experimentera själv.

Med ditt argument så skulle det väl vara värdelöst att baka överhuvudtaget, eller laga egen mat. Varför krångla till allt? Bara att gå ut och käka eller köpa bakelser på konditoriet.

blekfet2
2007-01-26, 20:29
Finns väl många anledningar.
Roligare, billigare, man kan experimentera själv.

Med ditt argument så skulle det väl vara värdelöst att baka överhuvudtaget, eller laga egen mat. Varför krångla till allt? Bara att gå ut och käka eller köpa bakelser på konditoriet.

ja exakt.

Pulsaxe
2007-01-26, 22:09
Ska nog ta och testa det där, såg ju kul ut:D Fast jag lägger nog till en dos med proteinpulver:D

Timme
2007-01-26, 22:17
havregrynen?

Havregryn är värdelöst som proteinkälla men om man lägger till prottepulver så bler den ganska bra :)

Shakemynuts
2007-01-26, 22:54
ja exakt.

:D
Så du är en man som gillar att göra det enkelt för sig!

blekfet2
2007-01-26, 23:43
:D
Så du är en man som gillar att göra det enkelt för sig!

jag är kvinna.

http://image2.frappr.com/pics5/i/20060213/b/c/b/bcb03d2aaa2d7e51991b4287635404c64_large.jpg


:D

Max
2007-01-27, 18:41
ja exakt.Om man inte gillar att baka och har gott om pengar och inte är extremt noggrann med hur mycket man sätter i sig så kan man ju köpa allt.
Bakar man det själv har man total kontroll. Bakar dock nästan aldrig själv, och lunchen blir nästan uteslutande ute.

Pulsaxe
2007-01-27, 22:32
jag är kvinna.



:D

Haha, PWNED*whistle*

machine gun
2007-02-02, 17:24
Vart är proteinet i receptet? :confused:

Nötter/mandel och solrosfrön

Pulsaxe
2007-02-02, 17:39
Nötter/mandel och solrosfrön

Lite lite jämfört med mängden kalorier... Dock så går det att tillsätta proteinpulver om man ökar andelan smör/socker/sirap lite...

Shakemynuts
2007-02-02, 17:43
Lite lite jämfört med mängden kalorier... Dock så går det att tillsätta proteinpulver om man ökar andelan smör/socker/sirap lite...

Eller så ökar man andelen smör/socker/sirap ändå? :D