handdator

Visa fullständig version : Alla dessa träningsschema etc..


Trytter
2007-01-21, 21:27
Kom att tänka på en sak nyss när jag höll på att starta en tråd som förmodligen skulle brännmärkt mig på forumet ett tag framöver...
(Kan det ha med ett träningsschema och synpunkter/råd att göra?*whistle* :smash: ).
I alla fall.
Gång på gång har jag sett folk som postar råd om träningsschema och inte sällan är svaret detsamma. Z Bumbis nybörjarprogram.
Inte för att jag har något emot programmet eller ens är kompetent att bedöma det.
MEN.. Samtidigt hör jag hur viktigt det är med variation, olika övningar, att lära känna sin egen kropp och hur den svarar på träningen osv..
Innebär inte det att experimentera med ett schema, modifiera och kanske rent av improvisera en del av "processen"?
Dels det mentala, för en nybörjare som är "full av entusiasm" är det kul att mixtra med upplägget och ger kanske ytterligare motivation att fortsätta?
Jag menar hur galet kan det bli?
Är det inte när det kommer till kritan helt enkelt överbelastning av musklerna, styrkeökningar och viktuppgång som ger lite muskler?
Eller är jag helt ute och cyklar och borde egentligen bara vara tyst?:)

Nevermore
2007-01-21, 21:31
Grejen är väl att innan man experimenterar och sätter igång och variera måste man ha en stabil grund. Man kan inte börja experimentera när man inte har nåt att utgå ifrån. Sen är det så att som nybörjare behöver man inte variera sin träning för att öka. Att bana in rörelserna i basövningar, lära sig ta i samt lära sig äta mkt mat är viktigare än att försöka optimera småsaker inom träningen det första året.

Allan
2007-01-21, 21:34
Klart du har en poäng Trytter. Men samtidigt vore det djupt ohederligt av mig att inte påpeka fel, och istället rekommendera z_bumbis programförslag, eftersom det faktiskt har med fler beståndsdelar än vad nybörjaren kanske märker... Och som jag påpekat på massor av andra ställen - varför ska man låta dem göra samma fel som jag gjorde för tjugo år sen? Som innebar tre års träning rakt i onödan efter nån vansinnig programidé?

Trytter
2007-01-22, 22:06
Med risk för att ställa en fråga som förmodligen besvarats ett antal gånger.
Om man vill lära sig lite mer om varför just ett program som z bumbis är så bra för nybörjaren var ska man läsa då?
Visste inte riktigt vad jag skulle söka efter, mycket länkar till fakta om träning som finns på det här forumet känns som "överkurs" för mig.
Är inte så intresserad av proteinsyntes och näringstiming utan mer den sorts fakta som ligger till grund för nybörjarprogrammet.
Fakta för gröningar med andra ord:)

regus
2007-01-22, 22:08
Med risk för att ställa en fråga som förmodligen besvarats ett antal gånger.
Om man vill lära sig lite mer om varför just ett program som z bumbis är så bra för nybörjaren var ska man läsa då?
Visste inte riktigt vad jag skulle söka efter, mycket länkar till fakta om träning som finns på det här forumet känns som "överkurs" för mig.
Är inte så intresserad av proteinsyntes och näringstiming utan mer den sorts fakta som ligger till grund för nybörjarprogrammet.
Fakta för gröningar med andra ord:)

Pm:a z bumbi, alternativt ställa frågan här på kolozzeum "Varför är just Z bumbis schema så bra?"

Edit: Men först, använd sök! :)

z_bumbi
2007-01-23, 13:29
Som jag ser programmen just nu samt en del om hur man skriver program.

Endagars
Ett program för att man ska komma igång, något så när jämn fördelning mellan övningarna men det är inte så viktigt i början. Har man tid att följa någon så kan man dra ner antalet övningar i början och sen lägga till en varje/varannan vecka för att det inte ska bli för mycket att lära in, om någon fastnar på en övning så byt ut den eller vänta med den ett tag. Det gäller att komma igång och ha kul på gymet.

Om man vet vad man gör kan man efter ett tag även variera upplägget så att man får in fler övningar vartefter men det är svårt att få tid/ork för teknikträning om man kör helkroppsprogram och samtidigt försöker driva träningen framåt.

Tvådagars
Lagom fördelning mellan dagarna, ingen hög volym, enkla basövningar som om man har lärt sig dem plus de som ingår i endagars räcker ganska långt för den fortsatta träningen resten av livet. Man kommer att upptäcka att det är inte så mycket nytt som kommer att dyka upp utan mest variationer på samma övningar, endagars plus tvådagars ger ca 20 övningar så fundera på hur många övningar som du kör under ett helt program idag och vilka av dessa som bara är en annan variant av någon av de som räknas upp här.

Tredagars.
Något så när lagom fördelning med övningar för alla muskelgrupperna, inklusive hur viktiga de är för den totala träningseffekten på kroppen på lång sikt. (Mindre biceps än ben vilket en del tycker är konstigt.)

Basövningar men inte endast de största för det kan dels bli tråkigt och dels så missar man en del i träningen eftersom stödjande och/eller kompleterande muskler kan vara så svaga att man inte får ut så mycket som möjligt av de störrre basövningarna.

Övningsvalet är anpassat för någon som inte har tränat så länge, inga chins, dips etc eftersom det är så beroende av kroppsvikt om man klarar av dem, omvända ryggresningar är lättare/mindre krångliga för de flesta att genomföra även om jag upptäckt att ingen verkar köra den övningen numera (och att jag har med vanliga ryggresningar i endagarsprogramet. :D) Det krävs, för de flesta, lite förkunskaper träningsmässigt för att kunna köra övningarna rakt av vilket är anledningen till att det finns två varianter innan tredagsprogrammet.

Övningarna går i många fall att byta ut mot liknande, rodd är t ex alltid rodd och om man kör i kabel, maskin, med skivstång eller hantel kan kvitta i början (Senare också i många fall.) Får man inte till en övning som bänkpress så kanske det finns en maskin på gymet som man kan börja i, hantelpressar är ett alternativ osv.

Något så när vettig fördelning mellan de olika dagarna med träningsvolym och vilka muskelgrupper som tränas när.

Den totala träningsvolymen är inte så stor så man kan genomföra det utan att ligga på max vad gäller återhämtning i form av aktiv vila, sömn, kost etc, själva träningen är nog omställning i början och ska man dessutom ändra allt annat för att klara av att träna så ger de flesta upp. Hur många är det som börjar träna 5 dagar i veckan, ändrar kosten helt samt lägger till tillskott i olika magiska kombinationer som faktiskt avslutar det första året?

Som jag tänkte när jag skrev det så är det (minst) en dags vila mellan dagarna och även det öppnar för att man inte måste tänka precis lika mycket på återhämtning eller att en muskel är trött när man ska träna nästa gång.

Jag gissar att de flesta andra som gjort program i samma stil de senaste 50 åren har resonerat på ett liknande sätt som jag har gjort, det är bara min variant av ett vanligt push/pull, ben eller snarare den variant jag skrev ihop den kvällen som jag la in programmet. Ingen ska se det som något superprogram som inte får ändras för att då "är det inte längre z_bumbis nybörjarprogram". Varje träningsprogram som inte är ett personligt utformat av någon som kan mycket mer än en själv kan ändras i viss mån utan att resultaten blir nämnvärt sämre och i de fall man själv har tränat ett tag så blir resultaten förhopningvis bättre då man vet saker om om den egna kroppen som ingen annan gör.

Om man tänker göra egna program för nybörjare så är det enklaste att kolla på andra program och fundera på varför de ser ut som de gör, det måste inte bara vara nybörjarprogram utan plocka ihop en bunt program och jämför. Om det finns förklaringar så läs dessa och fundera på om de verkar vettiga. Testa olika saker i viss mån, man måste inte testa hela programmet men om man funderar på hur superset funkar så kör det med några övningar, testa att köra kortare vila, längre vila etc för att se hur det känns och ev så länge att man kan märka någon skillnad i resultaten.

I inlägget i Best of skriv jag att man kan gå kurser, läsa böcker etc och det gäller även idag, jämfört med hur mycket många lägger ner på tillskott, träningskläder och byggartidningar så blir jag alltid förundrad över hur lite bra böcker de har i ämnet (Särskilt de som ibland utger sig för att kunna tillskott bra borde ibland fundera på att skaffa en grundläggande bok i näringslära...) eller hur lite utbildningar folk går.

Arnes kurser är ett exempel, även om jag inte håller med om vilka träningsvolymer han ibland rekommenderar så är det svårt att hitta någon annan som kan anatomi och styrketräning på det sättet han kan, JP:s som numera är mest aktiv på Body har också kunskaper. Håller man på med styrkelyft, tyngdlyftning etc så hoppa på så många kurser/läger som möjligt osv.

Angående böcker så finns det trådar om det redan men det finns en bok som heter "Practical Programming for Strength Training - Mark Rippetoe And Lon Kilgore, Glenn Pendlay" som jag inte har läst i men alla som har gjort det säger att den är bra. Författarna har gjort en mycket bra bok om övningsutförande som jag gillar så jag väljer att lita på att de vet vad de gör även inom det här området, jag återkommer när jag fått hem den.

K.J
2007-01-23, 13:32
Men jag har letat i övningsbanken rätt mycket. Jag kan inte ha ett schema byggt på runga basövningar på grund av matproblem utan måste specialisera mig på vissa muskler. Varför finns det inga sådana program? Kan man be en instruktör om ett sådant program?

bertbert
2007-01-23, 14:11
Otroligt bra inlägg z_bumbi. Det borde ackompanjera programmen i best-of.

Din poäng att en del lägger en massa tid på t ex tidningar och/eller kosttillskott är viktig. Jag har fått ut mycket av att läsa böcker inom området, har väl ett knappt tjugotal (inkl reliker som Rytters böcker och Schwarzeneggers "encyklopedi" och även hans semibiografi education of a bodybuilder - mer roliga än lärorika!).

För egen del känns det som jag inte fick riktigt ordning på min träning före jag gick Arnes steg 1, och kan varmt rekommendera den till de som vill få fart på sin träning och sina resultat.

För närvarande är periodisering ett favoritämne för mig - och då föll ditt boktips i god jord. Skall kollas.

För att fortsätta i samma anda: fler boktips? :D

mvh
Bertbert

Trytter
2007-01-23, 21:44
Ja vad säger man.
Tack så jättemycket för förklaringen.:cheers:
Boken du nämner, är det en bok som man skulle kunna ge sig på om man betraktar sig själv som nybörjare?
Nyfiken som alltid undrar jag också om du har fler tips på böcker, hemsidor eller annat som innehåller bra info som inte är överkurs för en nybörjare eller amatör i bästa bemärkelse..

Tack igen

Trytter
2007-01-23, 21:48
En sak till..
Vem är denna JP på BODY?

Allan
2007-01-23, 21:58
Men jag har letat i övningsbanken rätt mycket. Jag kan inte ha ett schema byggt på runga basövningar på grund av matproblem utan måste specialisera mig på vissa muskler. Varför finns det inga sådana program? Kan man be en instruktör om ett sådant program?

Har en person specifika problem ska de ha specifika program. Då ska man träffa en instruktör och inte ens tro att man kan få vägledning via nätet.

Jacksatan
2007-01-23, 22:03
En sak till..
Vem är denna JP på BODY?

Rolig och vettig moderator på bodys forum. Sen är han väl nån sorts domarbas för bodybuildingtävlingar eller nåt liknande.

Allan
2007-01-23, 22:08
JP är en legend inom styrke-Sverige.

z_bumbi
2007-01-26, 14:19
För närvarande är periodisering ett favoritämne för mig - och då föll ditt boktips i god jord. Skall kollas.

För att fortsätta i samma anda: fler boktips? :D

mvh
Bertbert

Periodization - Tudor Bompa
Den bok/metod som används som grund för de flesta linjära träningsprogram av idag men det ska ingå ett kapitel om periodisering i boken jag berättade om innan och så kul är det inte att läsa om samma sak från olika källor att man måste köpa på sig en bok till. Särskilt som Bompa är ganska tråkig att läsa.

Sen finns det hur många boktips som helst, jag har listat de böcker jag äger här (http://www.angelfire.com/apes/z_bumbi/books.html) (Pop-ups varning.) Jag har dock inte fått med de senaste inköpen och jag har läst betydligt fler som jag lånat från olika håll.

bertbert
2007-01-26, 14:40
Stort tack! Nu fick jag något att bita i! Men jag är en bokmal så det är lugnt! :D