Pierre_C
2007-01-17, 23:36
Tjena, nördig som jag är så kom jag att tänka på en ganska vesäntlig men ändå oviktig fråga.
När och hur sker själva omvandligen när maten vi äter förbrukas och ger oss energi till att röra oss?
Det jag vill veta är alltså vart energin i maten förvaras (när maten är i "matform") och hur det går till rent kemiskt när vi använder den till att röra på oss osv.
En fundering jag har är ifall det är bindningsenergin i "matmolekylerna" som vi utnyttjar.. alltså att energi frigörs i reaktionerna som sker inne i kroppen genom exoterma reaktioner (alltså reaktioner som frigör energi genom att antalet bildade bindningar är större än antalet "lossade" bindningar i slutet av reaktionen).
Jag är ganska säker på att när vi äter och andas så omvandlas exempelvis socker och syre till koldioxid och vatten genom andningen. Så helt tappad är jag inte (tror jag iaf..).
Har jag rätt i att vi utnyttjar exoterma reaktioner eller är jag helt ute och cyklar? Kan inte riktigt vara konkret just nu känner jag så spåna på ni som känner er manade... :smash:
När och hur sker själva omvandligen när maten vi äter förbrukas och ger oss energi till att röra oss?
Det jag vill veta är alltså vart energin i maten förvaras (när maten är i "matform") och hur det går till rent kemiskt när vi använder den till att röra på oss osv.
En fundering jag har är ifall det är bindningsenergin i "matmolekylerna" som vi utnyttjar.. alltså att energi frigörs i reaktionerna som sker inne i kroppen genom exoterma reaktioner (alltså reaktioner som frigör energi genom att antalet bildade bindningar är större än antalet "lossade" bindningar i slutet av reaktionen).
Jag är ganska säker på att när vi äter och andas så omvandlas exempelvis socker och syre till koldioxid och vatten genom andningen. Så helt tappad är jag inte (tror jag iaf..).
Har jag rätt i att vi utnyttjar exoterma reaktioner eller är jag helt ute och cyklar? Kan inte riktigt vara konkret just nu känner jag så spåna på ni som känner er manade... :smash: