handdator

Visa fullständig version : Axelträning


emmzan
2002-04-18, 20:13
Hejhå!
Läget är som så att jag kör biceps/triceps/axlar ett pass, vilar 1-3 dagar och kör sen bröst/rygg.

Brukar köra lite olika övningar men ofta chins med smalt grepp och dips på bic/tric/axeldagen. Detta aktiverar ju bröst och rygg också har jag kommit på (smarta emmzan).

Men axlarna belastas ju rätt mycket båda "armdagarna" och därför undrar jag om det finns bra övningar som jag kan köra för axlarna för att de ska få rätt träning, utan att jag sliter onödigt mycket på dem.

Nu kör jag axelpress, lateral rises och omvänd pecdec för axlarna.

Nå, fram med förslag!
/emmzan

Arne Persson
2002-04-18, 20:28
Prova att starta axelträningen med att supersetta press bakom och framför nacken utan ryggstöd i en lätt smithmaskin. Kör 4-5 X 8 per övning. Vila 1-2 minuter (2 min mellan de sista superseten).

emmzan
2002-04-19, 16:01
Okej, ska knuffa mig fram till smithen nästa pass..

Några tips om fler övningar jag ska göra?

/emma

rumppump
2002-04-19, 21:47
jag skulle testa att ta bort några övningar ett tag och fokusera på axelpressen...utan smith.... men det är bara jag och jag kör för att växa...

Arne Persson
2002-04-19, 22:57
Anledningen till att jag rekommenderar smithen framför fri stång är av säkerhets- och skadeaspekter. Jag skall ta ett autentiskt exempel: Min ytterst gode vän Ronny Runesson (bl. a -80 kg SM-vinnare -97) körde en gång press bakom nacken på 110 kg när en yngling kom framifrån och av en olyckshändelse råkade stöta till ena änden på stången när den var nere i bottenläget. Hela stången började rotera bakåt och ett krasande ljud uppstod i hans axel. Det blev en längre tids vila. Det kunde ha blivit betydligt värre. Därav bl.a min rekommendation att i detta fall använda Smithmaskinen.

Muskelsmurfen
2002-04-20, 12:13
Tycker att det verkar ganska bra.
Kollade lite på din dagbok och det verkar som du Kör ganska många övningar samma dag.

Det jag såg vid snabbtitten så bör inte Bröst/ryggdagen ge några problem. Om du kör Bänkpress/Hantelpress kan du tänka på att ha fötterna i golvet, då aktiverar du den främre delen av axlarna mindre.

Axelpress bra allroundövning som ger den yttre delen en omgång.
Har inte hundra koll på alla termer men lateral raises borde ta på utsidan den med om jag gissar rätt angående övning.
Omvänd Pec Dec har jag aldrig provat (det finna andra varianter) Men den verkar sund för baksidan axlar.
Då du kör Bic/Tric/Axlar så kan det vara värt en tankeställare att lägga in en övning för framsidan. Jag såg att du kört lyft framåt med hantel tidigare, denna tar ju på framsidan.

Jag tycker det ser bra ut, kör så det ryker.