handdator

Visa fullständig version : Hållning igen! =P


malleman
2007-01-10, 20:45
Hej!

Posta ett liknade inlägg precis, men kände att jag behövade omformulera frågan lite, för att få dom svar jag vill ha... =)


Undar hur man ska träna för en bättre hållning! Säg att man har en kurvig rygg. (lite svank, puckelrygg o en gamnacke, om ni förstår vad jag menar :) )

För att få bukt med en överdriven svank, brukar det rekommenderas att man tränar baksida lår, mage o strechar höftböjarna. (Detta har diskuterats en hel del det senaste, så det vet väll alla vid det här laget. ;) hehe )

För att undvika en puckelrygg snackas det om att strecha bröstmusklerna o träna upp överdelen av ryggen.

Sen vet jag inte om man kan träna nacken på nåt sätt för att få den rakare o mer i linje med resten av ryggen. Har fått för mig att man ska strecha baksidan nacken (http://www.exrx.net/Muscles/Splenius.html) o träna framsidan (http://www.exrx.net/Muscles/Sternocleidomastoid.html). Använder mig ibland av denna övning: http://www.exrx.net/WeightExercises/Sternocleidomastoid/WtNeckFlx.html, för att träna framsidan. Tänker jag rätt här?


Det jag undrar mer specifikt då är vilka muskler i ryggen man ska träna för hållningen. Samt hur man tränar dom, o hur dom påverkar hållningen. T.ex. så har jag läst att Serratus anterior håller in skulderbladen, det är lite såna grejer jag vill veta. Rotatorcuffar, romboider o.s.v. har man oxå hört om i dessa sammanhang, vad har dom musklerna för funktioner m.m.?

Dom här övningarna, tränar dom muskler som ger bättre hållning, och isåfall hur påverkar dom hållningen!?: http://www.exrx.net/Muscles/Infraspinatus.html, http://www.exrx.net/Muscles/Subscapularis.html, http://www.exrx.net/WeightExercises/Infraspinatus/DBUprightExternalRotation.html. Om dom inte har med hållningen att göra, vad för annat skäl finns det för att göra dessa övningar? För att stabillisera axelleden m.m?

Samt vill jag veta har man ska träna och strecha halsen/nacken för en bättre hållning.

Skulle va skoj om vi kunde reda ut riktigt bra hur man kan påverka hållningen genom styrketräning! Efter som det skrivs så mycket om just hållning nu på forumet!