handdator

Visa fullständig version : Kolh, prot, fett: vad sätter sig lättast?


Hammargren
2007-01-09, 16:42
hej,

jag kommer förmodligen idiotföklaras efter detta inlägg, men jag har länge funderat på om det är någon skillnad på kolhydrater, protein och fett när man talar om kropps- och underhudsfett. "sätter" sig det ena runt tex midjan eller höfterna bättre än det andra? eller spelar det ingen roll från vilken källa energin kommer: ligger man på ett kaloriöverskott så går man upp lika mycket i vikt och i fett %, oavsett om energin kommer från kolhydrater, protein eller fett?
sen undrar jag också hur en väldigt aktiv person bör fördela sitt energiintag. medelsvenssons dagliga energiintag ska fördelas (om jag inte är ute och cyklar) ungefär: 55% kolh, 30% fett, 15% protein. gäller detta även för aktiva personer?

tack i förskott!

King Grub
2007-01-09, 17:02
1. Du kan inte reglera var en viss kalori som du stoppar i munnen slutar sin färd någonstans, som kroppsfett, som energi, som muskelprotein, som annat protein, osv. Inte heller var någonstans på kroppen. Det går inte att övervaka och det behöver man inte heller.

2. Ett överskott lagras, oavsett vad det kommer från, över en viss mätperiod. Det är inget som nollställs vid en viss tidpunkt och pang! så lagras allt "överskott" in som fett likt en bägare som rinner över. Både inlagring och förbränning är pågående processer - vid energiöverskott är inlagringen större än förbränningen, och tvärtom. Ju kortare mätperiod, desto mindre intressant. Man kan vara i positiv fettbalans - öka i kroppsfett - under ett par timmar men ändå gå minus över dygnet som helhet (eller en ännu längre mätperiod).

Fett lagras lättast in som kroppsfett, protein svårast. Det kommer ändå tillbaka till energibalansen. Om man överäter kolhydrat kommer inte så stor del av dessa lagras som kroppsfett, men fettförbränningen kommer att undertryckas och fett kan lagras in som kroppsfett medan kolhydraterna oxiderar. Osv. Fettet i kosten lagras in obehindrat, men ökar också fettförbränningen. I slutändan kommer fettbalansen i stort att motsvara energibalansen.

Vad gäller energiprocentfördelningen kan man tänka sig en väldigt stor variation utan att det är "fel". Man kan tänka sig både 15E% fett eller 40E% fett utan att det nödvändigtvis är fel.

Bra, allmänna rekommendationer är 2 g protein per kilo kroppsvikt, 0.5-1 g fett per kilo och resten kolhydrat.

Hur man fördelar fett- och kolhydratintaget vid ett fixerat protein- och energiintag spelar inte stor (om ens någon) roll, och är upp till individens smak och tycke.

Hammargren
2007-01-09, 17:06
1. Du kan inte reglera var en viss kalori som du stoppar i munnen slutar sin färd någonstans, som kroppsfett, som energi, som muskelprotein, som annat protein, osv. Inte heller var någonstans på kroppen. Det går inte att övervaka och det behöver man inte heller.

2. Ett överskott lagras, oavsett vad det kommer från, över en viss mätperiod. Det är inget som nollställs vid en viss tidpunkt och pang! så lagras allt "överskott" in som fett likt en bägare som rinner över. Både inlagring och förbränning är pågående processer - vid energiöverskott är inlagringen större än förbränningen, och tvärtom. Ju kortare mätperiod, desto mindre intressant. Man kan vara i positiv fettbalans - öka i kroppsfett - under ett par timmar men ändå gå minus över dygnet som helhet (eller en ännu längre mätperiod).

Fett lagras lättast in som kroppsfett, protein svårast. Det kommer ändå tillbaka till energibalansen. Om man överäter kolhydrat kommer inte så stor del av dessa lagras som kroppsfett, men fettförbränningen kommer att undertryckas och fett kan lagras in som kroppsfett medan kolhydraterna oxiderar. Osv. Fettet i kosten lagras in obehindrat, men ökar också fettförbränningen. I slutändan kommer fettbalansen i stort att motsvara energibalansen.

Vad gäller energiprocentfördelningen kan man tänka sig en väldigt stor variation utan att det är "fel". Man kan tänka sig både 15E% fett eller 40E% fett utan att det nödvändigtvis är fel.

Bra, allmänna rekommendationer är 2 g protein per kilo kroppsvikt, 0.5-1 g fett per kilo och resten kolhydrat.

Hur man fördelar fett- och kolhydratintaget vid ett fixerat protein- och energiintag spelar inte stor (om ens någon) roll, och är upp till individens smak och tycke.

tack så mycket :thumbup: