handdator

Visa fullständig version : Fettsnålt Vetebröd


Nate
2003-02-19, 09:41
Grundsats till bullar/längder eller vad man nu kan tänkas vilja göra. Problemet är väl vad man ska fylla det med om man tänker göra vanliga bullar. Fyller man det med smör försvinner ju hela vitsen...

Jättegott som längd med ett glas mjölk till. Snabba kolhydrater men man kan ju inte få allt:D

Grundrecept som räcker till 2 längder:
50g jäst
2.5 dl minimjölk
0.5 dl socker
0.5 tsk salt
1 ägg
100g messmör
ca 8.5 dl vetemjöl

Smaksätt med något (eller allt) av följande:
0.5 dl nötter
1dl russin
1.5 tsk kardemumma

Smula jäst i bunke, häll över fingervarm mjölk och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och ev kardemumma. Rör ned ägg och messmör. Blanda mjölet med russin och nötter om du vill ha det i och rör sedan ned det i smeten. Arbeta degen så att den blir smidig och låt den jäsa till ungefär dubbel strl i 30 min.

Knåda och dela i två delar. Forma till släta längder (eller vad du nu vill ha) och lägg upp på klädd plåt. Låt jäsa 30 minuter till. Pensla med ägg eller vatten och strö över hackande nötter och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen och låt sedan svalna under duk.

Jästid: 30 + 30 minuter
Tid i ugn: 20 minuter (för längd)
Ugnstemp: 200 grader (för längd)

Smakar INTE messmör!

2snarthårdakillar
2003-02-19, 19:45
100g messmör? usch!! då smakar de ju messmör!

:nono:

Nate
2003-02-19, 19:52
nope, smakar inte messmör. Skitbra!

2snarthårdakillar
2003-02-19, 20:09
vad är då meningen med messmöret?

Mr Pink
2003-02-19, 20:11
messmör är ju så gott att man kan sitta och äta det med sked..:eating:

Nate
2003-02-19, 20:41
Originally posted by 2snarthårdakillar
vad är då meningen med messmöret?

trögtänkt :smash: - istället för margarin/smör

Nate
2003-02-19, 20:42
Originally posted by Mr Pink
messmör är ju så gott att man kan sitta och äta det med sked..:eating:

Ja, messmör är farligt. Jag har slutat köpa det annars äter jag bara upp det direkt!

Mr Pink
2003-02-19, 20:55
Blir inte brödet sötare godare av messmör? :eating:

Nate
2003-02-20, 05:45
Det kanske blir lite sötare av messmöret men det är ju kompenserat genom den mindre sockermängden...