Nate
2003-02-19, 09:41
Grundsats till bullar/längder eller vad man nu kan tänkas vilja göra. Problemet är väl vad man ska fylla det med om man tänker göra vanliga bullar. Fyller man det med smör försvinner ju hela vitsen...
Jättegott som längd med ett glas mjölk till. Snabba kolhydrater men man kan ju inte få allt:D
Grundrecept som räcker till 2 längder:
50g jäst
2.5 dl minimjölk
0.5 dl socker
0.5 tsk salt
1 ägg
100g messmör
ca 8.5 dl vetemjöl
Smaksätt med något (eller allt) av följande:
0.5 dl nötter
1dl russin
1.5 tsk kardemumma
Smula jäst i bunke, häll över fingervarm mjölk och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och ev kardemumma. Rör ned ägg och messmör. Blanda mjölet med russin och nötter om du vill ha det i och rör sedan ned det i smeten. Arbeta degen så att den blir smidig och låt den jäsa till ungefär dubbel strl i 30 min.
Knåda och dela i två delar. Forma till släta längder (eller vad du nu vill ha) och lägg upp på klädd plåt. Låt jäsa 30 minuter till. Pensla med ägg eller vatten och strö över hackande nötter och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen och låt sedan svalna under duk.
Jästid: 30 + 30 minuter
Tid i ugn: 20 minuter (för längd)
Ugnstemp: 200 grader (för längd)
Smakar INTE messmör!
Jättegott som längd med ett glas mjölk till. Snabba kolhydrater men man kan ju inte få allt:D
Grundrecept som räcker till 2 längder:
50g jäst
2.5 dl minimjölk
0.5 dl socker
0.5 tsk salt
1 ägg
100g messmör
ca 8.5 dl vetemjöl
Smaksätt med något (eller allt) av följande:
0.5 dl nötter
1dl russin
1.5 tsk kardemumma
Smula jäst i bunke, häll över fingervarm mjölk och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och ev kardemumma. Rör ned ägg och messmör. Blanda mjölet med russin och nötter om du vill ha det i och rör sedan ned det i smeten. Arbeta degen så att den blir smidig och låt den jäsa till ungefär dubbel strl i 30 min.
Knåda och dela i två delar. Forma till släta längder (eller vad du nu vill ha) och lägg upp på klädd plåt. Låt jäsa 30 minuter till. Pensla med ägg eller vatten och strö över hackande nötter och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen och låt sedan svalna under duk.
Jästid: 30 + 30 minuter
Tid i ugn: 20 minuter (för längd)
Ugnstemp: 200 grader (för längd)
Smakar INTE messmör!