handdator

Visa fullständig version : förstört protein??


Diana
2003-02-15, 17:01
om man värmer äggvitor i micron så dem blire ganska stelt förstörs proteinet då? har hört att de gör de vid stekning, men inte vid kokning.. hur blire i micron?

Flygplan
2003-02-16, 01:11
Var har du läst att proteinet förstörs vid stekning? Någon som kan verifiera det?

Diana
2003-02-16, 01:47
de va här på nått av forumen,,kommer inte ihåg vem som skrev de va etttag sen,,

Sverker
2003-02-16, 08:11
Jag skrev det.

När man värmer protein får man reaktioner som förstör en del aminosyror som brunfärgas sk mailardprodukter.
Det är ofta dessa som ger den goda stekta eller bakade smaken och upplevs för de flesta som possitivt.
Näringsmässigt är proteinet förstört i den bruna stekytan.

Det är betydligt mildare för ägget att kokas för temperaturen blir inte lika hög då, ca 60°-70°.

Att mikra blir som att koka ägget eftersom proteinet i vitan kokar i vattnet från äggvitan.