handdator

Visa fullständig version : Sockeralkoholer, vad är det?


Bamse
2003-02-15, 12:33
Sitter här med en Protein Diet-bar som jag fick på prov av en anonym försäljare ;)

Fett: 4 gram (2 gram mättat)
Protein: 20 gram
Kolhydrater: 18 gram
Socker: 0 gram
Sockeralkoholer: 17 gram

Vad är skillnaden mellan socker och sockeralkoholer? Och vad är det för GI på dessa sugar alcohols....? :rolleyes:

Sverker
2003-02-15, 15:28
Sorbitol är en sockeralkohol, lyckasin är en annan typ av sockeralkohol.
De måste först till levern för att omvandlas till glukos innan de blir användbara. De har därför lägre GI och de absorberas också något sämre i tarmarna, därav ett lägre energiinnehåll och något laxerande:(


Rent kemiskt är det socker som är reducerade.

EiseltUK
2003-02-15, 20:11
Glycerin är också en sockeralkohol som ofta används i low-carbs bars istället för kolhydrater. Så mycket bättre är det nog inte om man vill undvika kolhydrater. Det är lite lurendrejeri.

/ Henrik

Sverker
2003-02-16, 08:19
Glycerin, glycerol ? Tänkte inte på det. Gör säker Proteinbaren mer saftig att tugga på.

Jag läste på forumet för länge sedan att man skulle fylla på med glycerol innan man tävlade för att bli mer vaskulär.
Glycerolen skulle cirkulera runt i blodet och göra det tjockare.

Vet någon om GI ? Borde vara mycket lågt eftersom det endast är levern som kan omvandla det till glukos.

EiseltUK
2003-02-17, 11:43
Saftiga kanske itne är rätta ordet.... geggiga/ degiga är nog mer korrekt.

/ Henrik

King Grub
2003-02-17, 12:15
Saftig låter väl bättre i reklamen är geggig? ;)

Sverker
2003-02-17, 12:40
:laugh:

Stålkrull
2003-02-18, 08:29
Är sockeralkoholer en delmängd av kolhydraterna, eller eller ska de summeras för att få tot kolhydratinnehåll?

Eller är det rent av så att sockeralkoholer inte är en kolhydrat utan en alkohol?

//Janne

EiseltUK
2003-02-18, 11:29
Originally posted by Stålkrull
Är sockeralkoholer en delmängd av kolhydraterna, eller eller ska de summeras för att få tot kolhydratinnehåll?

Eller är det rent av så att sockeralkoholer inte är en kolhydrat utan en alkohol?

//Janne

De är snarare fettämnen men omvandlas till glukos så bör betraktas som kolhydrater. Jag tror att de flesta använder glycerin för att få ned kolhydratinnehållet, t ex i low-carb bars.

/ Henrik

Haggstar
2003-07-07, 15:59
Så egentligen så funkar det som socker fast de har lägre glykemiskt index?

ivandrago
2003-07-07, 16:02
skadar inte tänderna :D