handdator

Visa fullständig version : Oskalade paranötter, finns dom?


Slimfit
2006-12-12, 12:09
Är det någon som lyckats få tag på oskalade paranötter i år? Hittar bara skalade dito i alla butiker, grrr. Visst, det är samma smak men känslan och lugnet som infinner sig när man knäcker nötter framför grannen går inte att komma ifrån.

Har läst på livsmedelsverket att EU infört kontroller på alla paranötter från Brasilien men innebär detta automatiskt att nötterna först måste skalas för att ens ha en chans att släppas genom tullarna?

machine gun
2006-12-12, 15:29
Är det någon som lyckats få tag på oskalade paranötter i år? Hittar bara skalade dito i alla butiker, grrr. Visst, det är samma smak men känslan och lugnet som infinner sig när man knäcker nötter framför grannen går inte att komma ifrån.

Har läst på livsmedelsverket att EU infört kontroller på alla paranötter från Brasilien men innebär detta automatiskt att nötterna först måste skalas för att ens ha en chans att släppas genom tullarna?

När jag läste mikrobiologi och livsmedelskunskap fick vi lära oss att just paranötter ofta är mögliga och då innehåller höga halter av aflatoxin. Det räcker med att äta 1-2 mögliga nötter för att komma upp i farligt höga doser om jag inte minns helt fel, så det är antagligen därför. Dvs, de måste kontrolleras innan de säljs och då måste man ju skala dem.

Slimfit
2006-12-12, 16:36
Tråkig historia det där! Nu försvann en av julens stora utmaningar: att skala en paranöt utan att den går sönder.

För väl köpa skalade då i brist på annat, tack för svaret!

Linoa
2006-12-13, 10:35
De skalade smakar tyvärr ofta sämre, någon som vet vilket märke som är det bästa? Börjar tröttna på paranötter pga att varannan nöt i påsen smakar illa...

Sverker
2006-12-13, 12:49
Finns det skalade paranötter ?

Jag trodde att paranöten egentligen var en stenfrukt med mjukt skal. Skalet torkar under transporten och blir hårt när det når oss i norra Europa.

Slimfit
2006-12-14, 08:22
De skalade smakar tyvärr ofta sämre, någon som vet vilket märke som är det bästa? Börjar tröttna på paranötter pga att varannan nöt i påsen smakar illa...

Har tyvärr inte hunnit köpa några nötter än eftersom jag innan den här tråden fortfarande hade hoppet om att det skulle gå att få tag på "oskalade" någonstans. Ska köpa en påse och återkomma med en smakrecension. Det låter oroväckande att de smakar sämre :(

Sverker: Aldrig hört talas om att skalet egentligen skulle vara mjukt när frukten/nöten är färsk men helt omöjligt är det ju inte. Jäklar vad skalet måste torka isf, de är ju stenhårda att knäcka ibland.

Slimfit
2006-12-14, 08:26
Edit: Tänk vad man hittar

Paranöt
Bertholletia excelsa
Familj: Lecythidaceae (paranötsväxter)

Paranöten kommer från urskogarna i Brasilien omkring de stora floderna Amazonas, Orinoca m.fl. Det förekommer ingen egentlig odling av paranötter utan man samlar in nötterna i deras naturliga växtområden. Nöten är uppkallad efter staden Para vid Amazonflodens mynning.

Paranötträden blir höga, 30-40 meter, och växer utmed flodstränderna. Träden har kraftiga stödrötter. Bladen är stora, ovala och ca 60 cm långa. Botaniskt sett är paranöten ingen nöt utan en kapselfrukt. Den mogna kapseln är klotrund och tillsluten i toppen met ett lock. Kapseln väger ca 3 kg och innehåller ca 25 "paranötter" som sitter så tätt i kapseln att det hårda skalet omkring varje kärna formats av nötterna intill.

I kärnan sitter en mycket liten grodd, som man inte ser, och en mycket stor fettrik frövita. Paranöten har ett hårt, skrovligt, gråbrunt skal. Den är trekantig. Den gula, avlånga nöten omges av en tunn brun hinna.


Hållbarhet och förvaring: Paranötter bör förvaras i 0-4°C.
Ideal förvaring vid -3-0° och 65-75% relativ fuktighet, då hållbar ca 12 månader

Kan den dåliga smaken på de skalade nötterna bero på att alla butiker förvarar nötterna i värmen och att skalet tidigare skyddade nöten bättre?

machine gun
2006-12-14, 14:56
Kan den dåliga smaken på de skalade nötterna bero på att alla butiker förvarar nötterna i värmen och att skalet tidigare skyddade nöten bättre?

Så är det säkert. Fetterna i nötter har ju en tendens att oxidera i rumstemperatur, speciellt om de inte är rostade. Samma sak gäller andra nötter. Och härsket fett smakar ju inte så gott direkt *spy*