handdator

Visa fullständig version : Finns det någon regel för när man får kalla en produkt jordgubbscider tex


Fredrik_S
2006-12-10, 00:51
Signum cider med jordgubbssmak
Fin bild på en jordgubbe på framsidan.

Vatten socker etc....

15% fruktjuice
varav
6% äpple
5% päron
3% röd druva
1% jordgubbe

Raggis
2006-12-10, 00:57
En jordgubbscider ska i regel endast vara jäst på jordgubbar. Men, tror inte det är så längre.

Aelrik
2006-12-10, 01:07
Kruxet ligger väl lite i formuleringen "cider med jordgubbssmak".

För att något ska få kallas cider så ska det ju vara jäst fruktvin av äpple (även päron?). Sedan kan man trixa hejvilt med smaksättning.

Men framgår en produkt av namnet ska det finnas angivet mängden av just det i procent. (Jämför jordgubbsylt/pannkakssylt)

rogue
2006-12-10, 03:15
Det har väl med mängden fruktjuice att göra.

machine gun
2006-12-10, 11:56
http://www.slv.se/upload/dokument/Lagstiftning/2005-2006/2005_11.pdf

Fredrik_S
2006-12-10, 17:13
http://www.slv.se/upload/dokument/Lagstiftning/2005-2006/2005_11.pdf

Då klarar sig produkten med nöd och näppe.

Helena B
2006-12-10, 20:21
Tycker det är lustigt det där. Vi säljer en glögg på ICA som heter Vaniljglögg men den innehåller inte vanilj utan det är exakt samma innehåll som vanlig vitvinsglögg från Blossa.