handdator

Visa fullständig version : Musik !


Bronkitkorv
2006-11-30, 12:39
Ja.. Nej ?
Poll kommer...

Trance
2006-11-30, 12:42
Musik är en form av estetiskt, konstnärligt, emotionellt och kulturellt uttryck, framför allt i följder av ljud och toner. Det är också en av de största konst- och underhållningsformerna, ett yrkes- utbildnings- och vetenskapsfält, fritidsintresse och verktyg för kommunikation, med mera.
Innehåll
[göm]

* 1 Etymologi
* 2 Definition av musik
* 3 Musikformer
o 3.1 Kulturella drag
o 3.2 Tekniska drag
* 4 Historia
o 4.1 Tidiga källor
o 4.2 Renässansen (ca 1450-1600)
o 4.3 Kyrkomusiken efter reformationen
o 4.4 Barocken (ca 1600-1740)
* 5 Träning och utbildning
* 6 Musiker
* 7 Musikteori
* 8 Se även
* 9 Källor
o 9.1 Teori och psykoakustik
o 9.2 Historia
o 9.3 Övrigt

[redigera] Etymologi

I antikens Grekland var ordet en gemensam beteckning för alla de sköna konsterna, som sedan kommit att betyda enbart ljud- och tonkonst.
Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer.

[redigera] Definition av musik

Inom forskningsgrenar som musikvetenskap och psykoakustik tillämpas många olika typer av definitioner. Inom musikhistorien kan man konstatera att frågan om vilka typer av verk som ska få kallas musik har förändrats många gånger.
Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer.

[redigera] Musikformer

Se också; Musikgenrer, Noterad musik, Improvisation, Folkmusik, Populärmusik, Klassisk musik, Musikindustri

Olika traditioner fokuserar på mycket olika aspekter i ett musikflöde.



Den kan framställas på många olika sätt, ofta genom att sjunga eller spela på ett instrument, av en ensam person eller i grupp. Förutom att framföras inför en publik kan den eller lagras eller spridas genom ljudmedia som radio, skivor eller Internet. Ett musikframförande är i regel mer eller mindre förutbestämt, och kan förenklat placeras någonstans mellan en improvisation och noterad musik.

Vad som definieras som "skapandet" av musiken varierar med vad som i den aktuella formen eller stilen anses som viktigt eller centralt, samt vad som inom formen är fritt och fastlagt. I många fall anses innovationen i musiken vara bestämmandet av den precisa tonföljden, varför den person som utför detta tilldelas det främsta kreativa ansvaret för den uppförda musiken.

[redigera] Kulturella drag

[redigera] Tekniska drag
Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer.

[redigera] Historia

Huvudartikel: Musikens historia

Studier i musikhistoria har länge koncentrerat sig på inriktningarna i den europeisk- och senare västerländska traditionen, i synnerhet

[redigera] Tidiga källor

Den första noterade musiken

[redigera] Renässansen (ca 1450-1600)

[redigera] Kyrkomusiken efter reformationen

[redigera] Barocken (ca 1600-1740)

[redigera] Träning och utbildning

Se också: Musikutbildning

Människor har i allmänhet en medfödd förmåga att höra och uppskatta samt på en enkel nivå även skapa musik. Musik kan utövas på alla nivåer från helt grundläggande till virtuos, vilket kräver olika grad av träning för att kunna framställa och kontrollera ett önskat musikaliskt uttryck. Grundläggande sång- och i vissa fall instrumentfärdighet är en idag en relativt utbredd kunskap, och anses ofta som en del av allmänbildningen. Många barn lär sig musikgrunderna av sina föräldrar.

Musik är ett ämne i den svenska grundskolan. Det finns även som nationell inriktning på gymnasieskolans estetiska program, som speciellt tillval på många lokala programinriktningar, samt som tillvalsämne i form av kursen Estetisk verksamhet på alla övriga gymnasieprogram.

Många ungdomar tar enskilda musiklektioner i någon form, ofta på en kommunal eller privat musik- eller kulturskola; flera får dessutom träning i olika former av amatörensembler, körer eller orkestrar. I många städer finns en stark bandkultur, som ofta stöds av ideella scener och musikföreningar. Det finns också speciella grund- och gymnasieskolor med särskild musikinriktning såsom Stockholms Musikgymnasium eller Musikkonservatoriet i Falun.

Professionella musiker är vanligen utbildade på någon form av musikhögskola, ibland i kombination med folkhögskoleutbildningar. Det finns dock även musiker som är mer eller mindre självlärda, så kallade autodidakter.

Musikalisk färdighet kan typiskt delas upp i:

* Teknik
* Uttryck
* Tolkning
* Gehör
* Rytmkänsla, med flera.

Generella musikaliska förmågor (inte nödvändigtvis bundna till specifika instrument, stilar eller tekniker) benämns som musikalitet. Utmärkande musikaliska färdigheter, såsom absolut gehör, eller extrem teknisk förmåga har ofta ansetts som en delar av en medfödd, förutbestämd "musikalitet", men anses idag snarare vara produkter av träning och adaptivitet.

De flesta musikformer kräver en ganska jämnhög nivå på alla de ovanstående områdena, även om de flesta musiker också har någon form av specialitet. Vissa institutioner har utvecklat speciella metoder för musikaliskt träning, såsom den japanska Suzukimetoden.

[redigera] Musiker

Huvudartikel: Musiker

Musikbranschen är en mycket bred bransch där alla typer av kunskaper ofta kan efterfrågas. De flesta yrkesmusiker i Sverige är tvungna att kombinera minst två eller flera sätt att försörja sig. Det vanligaste är att arbeta som lärare på någon av de olika utbildningsnivåerna. Andra är att framträda live, turnera och göra skivinspelningar. Det finns flera privata- och allmänfinansierade instutitioner som erbjuder musiker fast anställning: framför allt kyrkosamfund, konsertsalar, operahus, teatrar, universitet, med mera. Som musiker kan man inrikta sig på sång, särskilda instrument, komponerande, pedagogiskt arbete, och så vidare, ofta i kombination med olika stilar.

En gemensam sak för de flesta av dessa är att de har utbildat sig på musikhögskola (i vissa fall kombinerat med folkhögskola). I nöjesbranschen finns det också gott om yrkesmusiker som till exempel operasångare, musikalskådisar.

Snake
2006-11-30, 12:43
Det var då en jävla kass poll!!!!!

Men ja, musik äger. Ett stort intresse för min del.

Karelin78
2006-11-30, 13:24
Musik är ett måste för mig, minst 3h om dagen med musiken som jag tycker om annars finns det en stor risk att dagen går på röven för min del.

Musik är livet

Kabuto
2006-11-30, 13:24
Musik? Ja!

winamp » Command and Conquer Red Alert - Hell March :: 128 kbps/06:24 :hbang:

HenrY
2006-11-30, 13:26
Musik? Ja!

winamp » Command and Conquer Red Alert - Hell March :: 128 kbps/06:24 :hbang:

Ahh Hell March e bra asså!:hbang: :hbang:

aliquis
2006-11-30, 13:38
Jag är inte så intresserad, har ju ingen musik i windows, så jag får lira last.fm, o posta pollar när jag reagerar på något ;/

Era - Ameno (remix)

Challenge
2006-11-30, 13:47
Musik? Ja!

winamp » Command and Conquer Red Alert - Hell March :: 128 kbps/06:24 :hbang:
Så fet skiva! Fick den original när jag köpte Red Alert collectors pack *flex*