handdator

Visa fullständig version : Vitamin B3 (niacin)


GurraB
2006-11-29, 12:25
Hej

Satt och läste på lite.
Vid överdosering av B3 (niacin) så ska tydligen fettförbräningen minska och tömma glykogendepåerna.

Man äter ju en hel del B3.
RDI är 18mg enligt min bok.

Hur pass mycket överdosering behövs för att det ska påverka ?

Ola Wallengren
2006-11-29, 13:10
Vid behandling av höga blodfetter används 1000mg i tabletter med långsam utsöndring (FASS).

Sverker
2006-11-29, 17:41
Får inte vissa personer en brännande känsla i huden av 1000 mg niacin ?
Att niacin i MYCKET stora doser öppnar upp de fina blodkärlen i huden.

King Grub
2006-11-29, 17:46
Den brännande känslan har rapporterats vid intag av 30 mg per dag.

Flushing of the skin primarily on the face, arms, and chest is a common side effect of nicotinic acid and may occur initially at doses as low as 30 mg/day. Although flushing on nicotinamide is rare, the Food and Nutrition Board set the tolerable upper intake level (UL) for niacin (nicotinic acid and nicotinamide) at 35 mg/day to avoid the adverse effect of flushing in the general population.

http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/niacin/

Ola Wallengren
2006-11-29, 18:53
Har själv ätit 100mg tabletter vid ett antal tillfällen och den brännande, stickande känslan blir ganska påtaglig. Man blir blossande röd, precis som om man hade tränat.

Sverker
2006-11-29, 19:07
Niacinsyra är lätt att tillverka syntetiskt vad jag kan förstå. Nackdelen blir den stickande känslan.

Niacinamid ligger, vad jag förstår, närmre slutprodukterna NAD och NADP. Alltså borde ett tillskott baserat på niacinamid vara bättre ?

Ola Wallengren
2006-11-29, 20:13
Precis.

Från länken ovan

"Nicotinamide is generally better tolerated than nicotinic acid. It does not generally cause flushing. However, nausea, vomiting, and signs of liver toxicity (elevated liver enzymes, jaundice) have been observed at doses of 3 grams/day (30). Nicotinamide has resulted in decreased insulin sensitivity at doses of 2 grams/day in adults at high risk of insulin-dependent diabetes (20)."

skaparn
2006-11-30, 09:28
Via vilka livsmedel får man i sig detta dödsknark?

GurraB
2006-11-30, 12:58
Via vilka livsmedel får man i sig detta dödsknark?

kyckling 12,8mg/100g
Fläskkött 11mg/100g
Kalkon 8,5mg/100g
Fullkornsbröd 5,9mg/100g
Torsk 5,7mg/100mg
Vetegroddar 9,8/100mg
ägg 3,8mg/100mg

Några exempel :)