handdator

Visa fullständig version : Godaste osten


Allan
2006-11-26, 21:33
Förutom ett trevligt näringsinnehåll är ju ost också gott. Själv är jag för tillfället förtjust i Smålands lagrade, och likaledes Änglamarks lagrade. De har bägge fördelen att de säljs färdigförpackade i min lokala butik där det saknas delikatessdisk.

Har ni några favoriter? Fram med dem då. Det finns ju lokala tillverkare, och en del ostar säljs inte alls i hela riket.



Och - den förste som skriver fl*nsost kommer få svårt att logga in ett tag.

Kurash
2006-11-26, 21:34
Västerbotten! Hård och lite fuktig. Passar till rödvin, på mackor eller i vilken maträtt som helst.

Handcuff
2006-11-26, 21:46
Kom igen nu! Fler tips...är också en råtta!

Lagrade ostar i allmänhet är gott *drool*

Flexbert
2006-11-26, 21:49
Brie och ädelost, är helt klart underskattade.

Dessutom kan jag säga att goudaosten smakar dåligt, på mackan blir det mest vanlig prästost :(

olle lindblad
2006-11-26, 22:13
Till mackan föredrar jag lagrad Herrgård eller Västerbotten. Annars kittostar: Epoisses, Livarot, Pont l’Evêque, Munster osv. Mycket, med betoning på MYCKET smak. Vällagrad parmesan (INTE Grana Padano!!!) En Brie de Meaux kan vara gott ibland. Hatar sådant skit som Åsedaost.

Axmode
2006-11-26, 22:52
mozzarella (stavning)

Handcuff
2006-11-26, 23:34
Har undrat varför gouda är så mkt billigare än andra ostar? vet någon?:confused:

Sadde
2006-11-26, 23:36
En riktigt FET gräddost, en sån som bara smälter i munnen *drool*

Wikner
2006-11-26, 23:41
Edamer och Port salut

mistermr
2006-11-26, 23:45
Personligen gillar jag:

- Grevé extra lagrad
- Prästost extra lagrad
- Brie
- Halloumi ost
- Feta ost
- Höng blue

mvh

Mental
2006-11-27, 00:52
Gamle ole, Svarta sara. Mycket smak och doftrika.
Farfars eller om det var morfars bränvinsost blir mycket god i mina hembakta ostskorpor :D

En liten förätt av mozarella, färsk basilika, coctailtomater och olivolja slår aldrig fel, lite parmaskinka och ev någon parmesanstrimla med om man vill

Cerberus
2006-11-27, 00:58
jag minns inte ens hur ost smakar :(

Einar
2006-11-27, 02:19
Stilton eller Saint Agur! *drool*

mini
2006-11-27, 07:26
Använd sökfunktionen? (http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=82518)







:banned

Nina L
2006-11-27, 07:34
Och - den förste som skriver fl*nsost kommer få svårt att logga in ett tag.Hahahhahaahha! :laugh:


Gouda 28 % *drool*

Noodles
2006-11-27, 07:49
Det finns många goda ostar:

Gouda
Hushållsost
Grevé
Prästost
Port salut
Brie
Gorgonzola

skaparn
2006-11-27, 09:16
Västerbottensost.

Den näst godaste osten är inte ens hälften så god. VB-ost skulle jag kunna äta i resten av mitt liv.

Av de lätta ostarna är Allerums Grevé väldigt god. Smulig dock. Likaså prästosten.

Eddie Vedder
2006-11-27, 10:19
Som pålägg har jag svårt me fet ost faktiskt, jag älskar Västans magrare ostar. Käkar ofta den me 5% å de e för att jag älskar smaken inte för att äta så fettsnålt som möjligt, Västan me omega-3 e oxå god. Annars e den godaste osten jag ätit i hela mitt liv nån ädelost som morsan hade köpt när jag tog studenten, de va nån gräddvariant me romrussin i. Synd att jag inte vet va den hette lr så för den måste testas!

Scratch89
2006-11-27, 10:33
Den lokala Billingeosten.

http://www.arla.se/Images/ProductImages_200/17432.jpg

Homunculus
2006-11-27, 17:05
Allerum är god, prästvarianten då. Västerbottenost är också smaskens *popcorn*

Sverker
2006-11-27, 20:17
Har undrat varför gouda är så mkt billigare än andra ostar? vet någon?:confused:

Tjaa...en ganska smaklös ost. Räcker att lagra 7 - 9 månader. En prästost som ligger på hyllan i 12 - 15 månader blir givetvis dyrare.

Konkurrans utifrån. Goudan är vad jag förstår Hollänsk och dominerar nere på kontinenten ( tillsammans med Ementaler ). Lågprisimport kanske.


Svecia får min röst. Inte så smakrik den heller men håller i längden.

boinnk
2006-11-27, 20:38
Flääää....
Kommer inte på någon av mina favoriter just nu men lite mer lagrade brukar vara goda.
En låg fett-% och god smak är det inte många ostar som har tycker jag, Bondmoran är dock väldigt god trots sin låga fetthalt (10% tror jag det är, var ett tag sedan jag käkade den).

petersson
2006-11-27, 21:05
Prästost är gott.
Västerbotten likaså, men den är ju så dyr.
Brieost är gott till baguetter med skinka och sallad, eller salami.

Dreas
2006-11-27, 22:00
Maasdamer 28% ost är den jag äter om det är ost jag blir sugen på! Passar alla smaker. Stora som små:)

Andreas

Papi
2006-11-28, 11:38
Gamle ole, Svarta sara. Mycket smak och doftrika.
Farfars eller om det var morfars bränvinsost blir mycket god i mina hembakta ostskorpor :D

Håller med! Danskarna vet vad de sysslar med när det gäller ost! Det ska stinka fot om osten, då är den bra! *drool*
Just nu äter jag mycket Viking-ost. Den är också ordentligt lagrad.

Johan_P
2006-11-28, 11:53
Gillar mest milda ostar, som Mild Herrgårdsost... det blir 17%-iga ostar iaf.

JJ
2006-11-28, 12:49
Stilton eller Saint Agur! *drool*

Du min vän, har mycket god smak.

NisseEriksson
2006-11-28, 13:13
Västerbotten

Karelin78
2006-11-28, 14:16
Gouda var favoriten, finns en ost med valnötter i som var allt för god..kommer dock ej ihåg vad den heter.

Clyde
2006-11-28, 14:54
Känns som om gouda och präst ost är jäckligt gott.