handdator

Visa fullständig version : Nyttigaste mjöl vid bakning


CamillaA
2006-11-20, 11:20
Vilket mjöl är nyttigas att baka med?

Kungsörnen har massa mjölsorter:
http://www.kungsornen.se/kungsornen/se_content.nsf/vDOC/D3B2308FDEAB4973C1256E460021743C?OpenDocument

Vilket ska jag välja?

Ska baka "nyttigare" lussekatter och pepparkakor nämligen.

Är rågsikt ett bra mjöl? Eller är det bara snäppet bättre än vetemjöl?

Behöver svar snarast, ska handla på tisdag el onsdag.

Sverker
2006-11-20, 12:00
Man kan ha lite olika åsikter om vad som är nyttigt mjöl.
Själv vill jag ha ett luftigt bröd som jäst upp ordentligt. Till det krävs ett vetemjöl eller ett vetemjölspecial. att baka på fullkorn blir alltid en kompromiss med smuligt eller kompakt bröd. Min åsikt.


Rågsikt är sikta rågmjöl. Det är likvärdigt med vanligt vetemjöl. Innehåller inget av de yttre skaldelarna och har därmed lägre näringsvärde.

machine gun
2006-11-20, 12:07
Dessutom innehåller rågsikt oftast ca 60 % siktat vetemjöl.

Lussekatter är inte direkt meningen att de ska vara nyttiga, fikabröd med fullkorn låter lite sådär.. Däremot kan man byta ut en del av smöret mot Kesella och kanske söta med sötningsmedel om det är energitätheten man är rädd för.

sissa
2006-11-20, 12:37
Jag hade testat att köra hälften vanligt vetemjöl + hälften grahamsmjöl. Tror inte rågmjöl tex är nån höjdare till lussekatter. Annars fanns ju Vetemjöl Special Fullkorn. Eller Ljust & milt Fullkornsvetemjöl
(som det inte framgick om det går bra att ersätta det helt mot vanligt vetemjöl eller om man måste späda det med vanligt vetemjöl.)

maRRtin
2006-11-20, 19:59
http://www2.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=20593