handdator

Visa fullständig version : Seniorer


Huffo the A-LagaRe
2006-11-14, 23:53
Tjenna.

Jag undrar upp till vilken ålder man kan utvecklas styrkemässigt?

Märk att jag menar kontinuerlig träning från unga år med högsta potentiella maxningsvikten som mål och inte en otränad 60-åring som börjar gymma.

Guddi
2006-11-15, 07:36
Tills du dör. Sen hänger det förstås på hur vältränad man är, men börjar man från att inte träna alls till att börja träna 2ggr/v så kommer man alltid att bli starkare förutsatt att man inte har någon sällsynt muskeldystrofisjukdom.

King Grub
2006-11-15, 07:46
Tveksamt om en person som börjar träna när han är, säg, 18 år, kommer att vara starkare när han är 75 än när han är 35, även om han är helt skadefri och frisk och tränar hela tiden. Proteinsyntesen nedregleras med ålder, och hormonella faktorer kommer att inverka så småningom.

It appears that the ages of 50–65 years represents a critical period when factors other than the amount of fat-free tissue are responsible for the beginning decline in neuromuscular strength and power.

The Journal of Strength and Conditioning Research: Vol. 13, No. 4, pp. 330–338.

Lizard
2006-11-15, 08:31
Utan att ha tillgång till data kan man dela in styrketillväxt i två faser där den första inträder mest beroende av att du har god tillgång till testosteron. Allan brukar skriva om detta, att den som är ung växer hur jädra dumt de än tränar. Den här fasen håller i sig fram till trettioårsåldern innan kurvorna planar ut och stagnation inträder. Kloka män drar dock lärdomar av sin träning och väljer bort sådant som inte fungerar och fokuserar runt upplägg fungerar bättre. Dessutom så har den som börjar runt övre tonåren med styrketräning sällan motivation till att fortsätta med träningen år efter år så andelen som fortsätter upp i medelåldern är bara en bråkdel. Detta som en konsekvens av den första fasen där livet-i-gymmet-stilen varken lönar sig eller fungerar med en vuxen livsstil. Nästföljande fas kommer ur samma mekanismer som ligger bakom moderna träningsupplägg där fokusering runt lagom träningsmängd och accepterande av naturliga tillväxtcykler ofta genomförs intuitivt. Den här kan hålla i sig en bra bit över 50-årsåldern vilket innan kroppens förmåga till cellförnyelse sätter begränsningen vid ca 60.

Lizard