handdator

Visa fullständig version : delning av kolgydrats delar...


feldtarn
2003-02-08, 22:45
tjaa,!

tar ibland iställer för mat efter träningen o mixar havregryn, prottedrink, nån frukt o lite olja i en knivmixer! smidigt o gott!:eating:

Lurar lite på vad som händer med gi`t på havren när man mixar dem bara... hur pass mycket högre blir det?!

gör inte så mycket efter träningen med högt men om man tar en nån annat tidpunkt på dagen... loppfrön innan då kanske?

förslag på andra goa drinkar?:cheers:

detta med loppfrön o så, om man äter en måldid med lågt gi o tar loppfön innan? sänks det lika mycket endå? kan bli i princip jävligt lågt?

så lågt gi som möjligt alla mål förutom efter träningen säger man... men kan det bli för långsammt?! spelar mindre roll då?!?

bara måste veta:D

Tanman
2003-02-09, 01:10
GI:t sjunker på havregrynen när du delar dem. I de flesta fall betyder större yta = högre GI men så är inte fallet med havregryn om man gör som du skriver.
Tar du drinken efter träningen så häll i lite glukos oxå, köp tex dextropur hos din ICA/Konsum-butik.

drink som jag tycker är god efter träning är 3 dl starkt blandad saft, 50g dextropur och 40g proteinpulver.

feldtarn
2003-02-09, 09:11
låter lurigt...

har alltid trott att finfördelning höjer gi`t....

om man maler ett frö tex får man ju ett högt gi av "mjölet" då.

King Grub
2003-02-09, 12:27
Finfördelning höjer GI:t. Det är när man kokar sönder fibrerna till gröt som de blir långsammare.

Det kan nog inte bli "för" lågt, och loppfrön fungerar finfint. Med lite sådana i blir en "havregrynsdrink" också långsamt. Men att bara blanda ner råa gryn i proteindrinken passar bra efter träningen.

feldtarn
2003-02-09, 21:34
mjo, får löra med loppor om det inte är efter tränandet då..

svårt att dricka skiten om det är hela korn:naughty: sätter i halsen o stendör då kanske:em:

tänkte väll ang det med finfördelningen av grynen...

ingen aning om hur mycket gi`t förändras?

Ondjultomte
2003-02-10, 12:36
va fan är loppor? :) psylliumfrön eller? eller nå annat ?

King Grub
2003-02-10, 12:38
Det är samma sak. Inte de där som kliar under din tröja. :D

Tanman
2003-02-10, 14:30
Håller nog envist fast vid att om du blötlägger havregryn i tex en drink och kör i mixern så torde de vattenlösliga fibrerna tränga ut ur grynen och göra GI:t lägre även om man inte kokar grynen.
Möjligen beror det på hur länge du låter drinken stå. Hursomhelst förblir havregryn bland det bästa man kan käka nästan oavsett tillagningsmetod.

Ondjultomte
2003-02-10, 15:05
Om man delar på korna får enzymerna större angreppsarea vilket ger högre GI, vid kokningtränger fibrer ut som hindrar nerbrytningen. Delningen har mycke större effekt än blötläggningen. Jag tror dock att det krävs kokning för att de ska ske, men jag vet inte ....

Men man kan ju bara hoppas att mixade gryn har så lågt GI som möjligt :)