handdator

Visa fullständig version : Viktminskningshastighet, kost, kosttillskott och träning


scode
2006-11-11, 20:07
Hej,

detta blir min första post till forumen här. Runt 2006-05/2006-06 låg jag på ungefär 190 kg i vikt. Idag ligger jag på 147, varav det mesta är droppat under de sista 3-4 månaderna.

Viktnedgången började med att jag började röra på mig mera; spela bandy och dylikt ett par gånger i veckan och ta promenader på ungeför 40-45 minuter varje dag. Med tiden började jag jogga mer och mer under promenaderna, och har nyligen flyttat in det hela på gym där jag nu mestadels joggar.

För tillfället joggar jag 40 minuter i 7 km/h (4*10 minuter perioder med en minut gående mellan, som vilopaus).

Som kvällsmat efter joggningen (som jag alltid gör sent) äter jag oftast en burk lätt-kesella smaksatt med lite grillkrydda... Till lunch äter jag simpla saker (eftersom jag aldrig orkar göra elaborära maträtter). Ofta kan det vara en Felix micro-pajj, eller en burk (320g) Corned Beaf med senap, eller en Dafgård micro-måltid - antagligen inte helt optimalt...

Till antingen lunch eller kvällsmaten käkar jag vitamintabletter (Friggs "MultiMan" med vitaminer/mineraler/omega-3/antioxidanter enligt texten på burken).

Notera: Jag har sedan många många år i praktiken bara ätit två primära mål om dagen (utom att jag förut ofta småsnaska på skit också...). Det är inget jag börjat med för att försöka svälja mig eller dylikt.

Mitt mål är uppenbarligen att förlora vikt, och det ämnar jag fortsätta med. Hittils har jag inte på något sätt upplevt några negativa bieffekter av den hyffsat minimala dieten; allt känns bra. Men dock blir man ju lite paranoid ang. alla risker med att droppa kilon för snabbt.

Vissa veckor droppar jag några kilo på en vecka, andra står det hyffsat stilla. Det går lite gran i perioder eftersom jag ibland är "svag" och äter för mycket (ofta under en helg då jag dessutom rör mig mindre; även om jag som sagt kör joggning varje dag så rör jag mig mindre i övrigt på helger).

Så med denna bakgrund har jag några funderingar:

(1) Jag har fattat att det finns en gräns på hur mycket energi man kan utnyttja per dag per kilo kroppsfett. Det jag funderar på är hurvida denna gräns gäller vid en hyffsat jämnt förbränning under dagen, eller om det går att "bursta" vid tex träning? Om det inte går att "bursta" torde det ju egentligen betyda att det egentligen vore bättre för mig att tex jogga 10 minuter 4 gånger utspritt under dagen istället för i ett pass. Och det torde påverka vart gränsen gör för att börja loosa muskler osv istället för fett (vilket ju knappast är intressant även när man är seriöst överviktig).

(2) "Hjälper" kosttillskott i form av vitaminpiller något? Jag menar, under antagandet att tillverkaren inte direkt ljuger och det verkligen innehåller vad som står - är det problem med upptagning av vitaminer/etc i den formen? Rent allmänt finns det ju en viss skeptis mot vitamintabletter, men jag ser inte rent konkret varför det *inte* skulle vara vettigt. (Faktum är att jag historiskt märkt skillnad i att jag inte lider av sendrag när jag är noga med att regelbundet äta vitamintabletter. Min kost i övrigt tenderar, och har alltid tenderat, att vara mindre bred...).

(3) Vad *är* allmänna riktlinjer för hur fort man "bör" förlora vikt när man är rejält överviktig? Allt detta om 0.5 kilo/vecka låter så lite; då tar det ju jättelång tid att nå normalvikt för mig :) Jag förstår att jag måste vara försiktigare ju närmare normalvikt jag kommer - men är det vettigt att "bränna på lite extra" så länge jag är väldigt överviktigt, med motivation att det finns mera kroppsfett att utvinna energi från varje dag (rel. tidigare fråga)?

(4) Några rekommendatiner på vad man egentligen bör äta som tex lunch? Micromat är ju knappast det smartaste; men samtidigt vill jag ha något simpelt, annars kommer det aldrig hånda. Jag kan köra standard-mat visserligen (vinns ju köpbar på lunchrestauranger), i mindre mängd en normal portition, men det känns inte heller optimalt alltid. Inser att det inte finns några mirakelkurer. Kanske något allmänt bra och enkelt man kan kombinera med "vanlig mat" (och dra ner på mängden vanlig mat)? Tidigare körjde jag lite lätt-kesella till lunch också, men slutade med det för att dra ner totala mängden.

Det var nog allt. All input är uppskattad :)

scode
2006-11-11, 20:16
Värt att tillägga är att jag ligger på 180-190 cm i längd (kommer ärligt talat inte ihåg exakt).

King Grub
2006-11-11, 20:36
Hej! Välkommen till forumet! Du har gjort en minst sagt imponerande viktminskning, får man säga. :)

1. En teoretisk siffra är att varje kilo fett kan frisätta 70 kcal per dygn. Några siffror på hur mycket motion kan påverka finns tyvärr inte. Styrketräning motverkar effektivt muskelförslust hos kraftigt överviktiga som går på dieter som ger väldigt lite energi.

2. Lider du inte av brist så innebär vitamintillskott inga effekter, nej. Det är ingen skillnad på upptaget av vitaminer i tillskottsform eller från naturliga källor, dock.

3. Du kan gå ner mycket fortare än en person som har t ex 5 kilo övervikt. Dock bör en hälsosam viktminskingstakt inte ligga högre än 1.5 kilo per vecka. Över det ökar bl a risken för gallsten exponentiellt (The American journal of medicine. 1995, vol. 98, no2, pp. 115-117 (13 ref.)).

4. I princip vad som helst; vanlig mat, gärna fullkornsvarianter av kolhydratkällorna och fettsnålare varianter av kötträtter, t ex. Stor del av tallriken med grönsaker i stället för energitäta livsmedel. Men annars är det mängderna som avgör, så du skapar ett energiunderskott.

Krokodil
2006-11-11, 20:53
Hej Scode, imponerande viktminskning! :bow:

Pellefant
2006-11-11, 20:59
Bra gjort! :)

NiXPhoenix
2006-11-11, 21:13
Finns det inte risk för lös överskottshud om man går ner fort och mycket i vikt?
Vore jäkligt synd om du fick såna problem efter att väl ha kämpat dig ner till en mer normal form.

King Grub
2006-11-11, 21:17
Finns det inte risk för lös överskottshud om man går ner fort och mycket i vikt?

Jo, men hälsofördelarna att ta sig ner snabbt från nära 200 kilo får nog sägas överväga, och vid en sådan övervikt är risken rätt stor, att huden inte kommer att anpassa sig fullständigt även vid en långsammare viktnedgång, tyvärr.

Super_Johan
2006-11-11, 21:40
Kan du berätta mer om

Över det ökar bl a risken för gallsten exponentiellt (The American journal of medicine. 1995, vol. 98, no2, pp. 115-117 (13 .
?

King Grub
2006-11-11, 21:41
Hur menar du "mer"? Större viktminskningstakt än så, och du riskerar att drabbas av gallsten. Och risken ökar exponentiellt ju större viktminskningen är över den gränsen. Antagligen pga viktminskningens påverkan på balansen av galla, salter och kolesterol i gallblåsan.

Krokodil
2006-11-11, 21:48
Hur menar du "mer"? Större viktminskningstakt än så, och du riskerar att drabbas av gallsten. Och risken ökar exponentiellt ju större viktminskningen är över den gränsen.
Pratar vi kroppsvikt eller fettvikt? Om man kör en VLC-diet går man lätt ner 5 kg första veckan, men det är mest vatten.

King Grub
2006-11-11, 21:56
Det är snabb viktnedgång och just riktigt lågt energiintag som ökar risken.

Krokodil
2006-11-11, 22:00
Det är snabb viktnedgång och just riktigt lågt energiintag som ökar risken.
Fan!*cry*

King Grub
2006-11-11, 22:02
Samtidigt är övervikt i sig också en riskfaktor för gallsten. ;)

Gallsten och njursten lär inte vara skönt.

Krokodil
2006-11-11, 22:03
Samtidigt är övervikt i sig också en riskfaktor för gallsten. ;)

Gallsten och njursten lär inte vara skönt.Precis, man får väga pest mot kolera...:)

Frugan har haft gallstensanfall... hon kunde hålla sig för skratt.

Mental
2006-11-11, 22:30
Till att börja med, Grattis till en fin viktnedgång!
Ang lunchen, micromat är lösningen på ditt problem, men inte den köpta sorten, planera och laga matlådor på en av helgdagarna.

Mina jobbarkompisar tyckte jag var lite tråkig med maten för jag åt alltid samma lunch 5 dar i rad. Middagen var det enda målet på dagen som jag varierade, jag brukar ta de deprimerande tråkiga söndagarna till alla måsten, städa lägenheten, registrera räkningar, tvätta och allt annat som man kanske inte alltid ser fram mot att göra. På söndagen lagades även veckans luncher, en gryta fullkorns pasta och en med köttfärsås, fördela i 5 matlådor och toppa med grönsaker och in i frysen, olika rätter varje vecka, men inget som tog mer än en timme att laga, och en timme i veckan kan jag lägga på lunchlagandet. Oftast så var det tiden mellan 2 tvättmaskiner som gick till matlagning.

nutz
2006-11-12, 01:49
Säger bara.. :hbang:

Sverker
2006-11-12, 08:06
Samtidigt är övervikt i sig också en riskfaktor för gallsten. ;)

Gallsten och njursten lär inte vara skönt.

Fettrik kost ?

Axon
2006-11-13, 02:21
Grattis till viktnedgången.
Mycket bra jobbat, keep it up :cheers:

Halldin
2006-11-13, 11:15
Herrejävlar, 190kg? Det måste nästan vara rekord på Kolo, eller?
Grattis till bra framsteg hursomhelst, mycket bra jobbat. :thumbup:

scode
2006-11-13, 22:40
Tack för all information och uppmuntring!

Det känns ju lite surt att göra, men jag får försöka moderera viktnedgången lite. Funderar även på att ta kontakt med någon läkare/specialist för personlig rådgivning ang. det hela.

Något som blir mer viktigt om jag ska försöka hålla en mera lagom balans blir att hålla bättre koll på intag och nyttjande av energi. Dock tror jag inte Harris&Benedict-ekvationen fungerar for kraftigt överviktiga, eftersom jag i så fall skulle hamna någonstans mellan 13 och 20 tusen kJ...

Eller kan detta verkligen stämma? Känns konstigt att man skulle kunna sätta i sig 3-5 Big King XXL från BK per dag utan att gå upp i vikt, även med en så pass extrem utgångsvikt. :)

nutz
2006-11-14, 14:17
Något som blir mer viktigt om jag ska försöka hålla en mera lagom balans blir att hålla bättre koll på intag och nyttjande av energi. Dock tror jag inte Harris&Benedict-ekvationen fungerar for kraftigt överviktiga, eftersom jag i så fall skulle hamna någonstans mellan 13 och 20 tusen kJ...

Eller kan detta verkligen stämma? Känns konstigt att man skulle kunna sätta i sig 3-5 Big King XXL från BK per dag utan att gå upp i vikt, även med en så pass extrem utgångsvikt. :)

Om jag inte minns fel så är HB-metoden baserad på fettfri kroppsmassa.

(Om inte annat så BORDE den vara det då det slår väldigt fel på 140- och 70 kg muskler.)

För övrigt måste jag gratulera dig till viktnedgången. Måste kännas fantastiskt!

King Grub
2006-11-14, 14:53
Harris-Benedictekvationen är inte riktigt lämpad för kraftigt överviktiga. Mifflin-St Jeor-ekvationen kommer närmare faktisk energiförbrukning hos denna grupp:

Male: BMR = 10×weight + 6.25×height - 5×age + 5
Female: BMR = 10×weight + 6.25×height - 5×age - 161

Trance
2006-11-14, 15:01
Har du prövat VLC-diet? Då har du ju pulver du får i dig endast så det löser ju matlagningsproblemet samt de är speciellt gjorda för detta. Dock måste du ju lösa det någon gång, men under sådan här kraftig viktminskning kanske det är svårt att ha energi till det.

Bra jobbat och lycka till hur som helst!