handdator

Visa fullständig version : skadeförebyggande


stora_starka_jätten
2006-11-07, 21:23
Hammarby har haft extremt mycket skador i år. Otur? Nej, inte enligt naprapaten Magnus Carlsson som till stor del skyller skadeeländet på tränaren Anders Linderoth.
- Anders har prioriterat bort styrketräningen. Då blir det såhär, säger Carlsson.
- Skadorna kan inte skyllas på oss, försvarar sig Linderoth.

Skador har stjälpt Hammarby från att på allvar utmana om SM-guldet den här säsongen. Suleyman Sleyman, Petter Andersson, Mikkel Jensen, David Johansson, Max von Schlebrügge och Petur Marteinsson. Listan kan göras lång över de spelare som tvingats avstå flera matcher. Nu menar fystränaren Magnus Carlsson att flera av skadorna enkelt kunde ha undvikits.
- Petter och Sleymans skador är en direkt följd av att styrketräningen försummats. Tränar man inte bålen tillräckligt så kompenserar kroppen på annat sätt, men till slut så håller det inte längre. Ofta blir resultatet problem med ljumskarna, säger Magnus Carlsson till FotbollDirekt.com



Taget från fotbolldirekt.com..

Vilka övningar bör man köra för att få den bålstyrkan och undvika skadorna som beskrivs i texten? MVH / Jätten

z_bumbi
2006-11-08, 17:09
Vilka övningar bör man köra för att få den bålstyrkan och undvika skadorna som beskrivs i texten? MVH / Jätten

Några förslag.

Böj, ryckböj, rodd, rakbensmarklyft, marklyft, ryggresningar, crounches, situps med fötterna fastsatta, militärpress/press bakom nacken.

Vill man kan man kompletera med sk stabilitetsövningar men det får inte gå ut över den vanliga styrketräningen allt för mycket (Det är en begränsad volym träning som man kan lägga ner på fysdelen och det gäller att få ut mycket av lite och övningarna ovan ger även mycket av skadeförbebyggande för resten av kroppen.)

Specifikt för att hålla ljumskarna starka och "långa" så kan man köra en benövning i en kabelhiss. Spänn en manchett runt fotleden, stå med sidan mot hissen och dra kabeln från den övre trissan. Det ben som är närmast hissen ska jobba och detta med lugna rörelser.

Guddi
2006-11-08, 17:51
Väldigt svårt att bara slänga upp ett sånt program utan att först se efter om du har några svagheter eller liknande. Men övningarna som z bumbi skriver är bra om du klarar av att genomföra dem korrekt.

Jag skulle tro att det som Magnus Carlsson syftar på när han säger träna bålen så är det alla musklerna med extra tyngd på ryggextensorerna, obliquerna och transversus.

Att köra stabilitetsövningar för dem tre musklerna tar inte mer än 15min/gång så det tycker jag definitivt att det är värt om du tror/vet att du är svag där.

z_bumbi
2006-11-08, 17:55
Det är alltså inte ett komplett förslag på träningsprogram utan bara förslag på övningar, ska det tränas skadeförebyggande i en idrott så måste man även ta hänsyn till hur resten av träningen ser ut och som Guddi säger även till varje person.