handdator

Visa fullständig version : springa i trappor


mACKANNN
2006-10-22, 16:05
På mina boxningsträningar brukar vi ibland springa i några oändligt långa trappor.
Jag har alltid trott att de är bra träning för både konditionen och benen,
men nu senaste träningen va de en snubbe som stanna kvar,
jag frågade varför och han svarade att han inte sprang i trapporna av principskäl.
Jag blev nyfiken o frågar vad han menade, då sa han att det bara var mjölksyre-framkallande
och nedbrytande för lårmusklerna.

Hursomhellst lär det vell fortfarande vara bra för konditionen, eller stämmer de han säger?
stämmer de kanske delvis?

Ame
2006-10-22, 16:25
Mjölksyre framkallande lär det nog vara, men hur menar han att det skulle vara negativt? Ang. nedbrytningen så är det väl möjligt att man under själva träningen bryter ned musklerna något, har inte full koll på vad som händer i musklerna vid anaerob träning, men sköter man kosten och återhämtnnigen så ska det inte vara några problem.

rolf
2006-10-22, 18:25
Mjölksyran tillbakabildas ju delvis till glykogen (eller var det glukos? dåligt minne) så några bestående men lär den ju inte ge.

machine gun
2006-10-22, 18:35
Äh, han tycker säkert bara att det är för jobbigt ;)

krima
2006-10-22, 21:41
Säkert mycket bra för konditionen men jag undrar hur pass bra det är för knäna? Jag kommer ihåg att när jag jobbade på posten om somrarna så klagade alltid stadsbrevbärarna på att dom hade ont i knäna efter allt spring i trappor. Undrar om inte vanlig backträning ger mer (och framförallt mindre skador) i längden?

mirrranda
2006-10-22, 21:47
Backträning ger nog med säkerhet mindre skador!

Jag tänkte på förbrukningen, läste ngn gång för länge sedan att man förbrukade drygt 1000kcal per timma genom att gå i trappor. Det var något genomsnittligt som hade tagits fram, kan ha varit i tidningen "Må bra" - vet inte om man direkt ska lite på dem.. men men..

Guddi
2006-10-22, 23:38
Han är bara lat. Du tappar inte muskler av att springa i trapport. Om något så kommer du att få muskler.

Mjölksyra bryter inte ner muskler.

Muskelnedbrytning sker alltid i samband med träning men kompenseras sedan efter om man får i sig näring och summan blir att man bygger på sig muskler istället.

Visst belastas knäna lite extra när man springer i trappor men den värsta belastningen uppstår när man springer/går nerför. Uppför är ingen fara.

Belastningen är i stort sett den samma oavsett om man springer i trappor eller i backar.

mACKANNN
2006-10-23, 19:47
tack så mycke för svaren, var som jag trodde altså!

angående springa i trappor/backe så blir nog den största skillnaden som jag kan se att i trapporna äre mer "höga knän", ungefär som när man kör höga knän under uppvärmingar.
Så blir de ju inte på samma sätt när man springer i backe.

Hur är det då med högintensiv och lågintensiv träning vad gäller löpning i trappor respektive backar, är det mer högintensiv när man springer i trappor och lågintensiv i löpning av längre distanser? har inte riktigt fattat det där..

jontahontas
2006-10-23, 19:51
Springa i trappor är mer aktivt fotarbete vilket säkerligen är bra om man är boxare. För löpare är självklart lång backe att föredra i de flesta fall.

Ame
2006-10-23, 19:58
Hur mycket knälyftskillnad det blir beror ju helt på löptekniken, så det varierar ju från fall till fall. Hur fort man springer gör stor skillnad i knälyften.
Vad som är mest intensivt beror ju helt på hur du tränar. Säger sig självt tycker jag, springer du 10x100m i en backe med gångvila så är det klart det blir mer intensivt än om du joggar 1 mil i lugnt tempo.

EDIT: Men ja, springa i trappor lär medföra högreknälyft för de allra flesta än slätlöpning.

Olof
2006-10-24, 15:37
Eftersom jag extraknäckt som tidningsbud i cirka tre års tid kan jag utan tvivel intyga att det gör underverk för kondisen. Dock sliter det en hel del på knänen i början.

Yankeee
2006-10-24, 15:41
Dock sliter det en hel del på knänen i början.

Skulle inte vilja säga att det sliter mer i början utan snarare att det kan känns lite olustigt för att knäna inte är vana vid belastningen.