handdator

Visa fullständig version : Tungmetaller i Pollock?


Baan
2006-10-16, 16:44
Har sett lite på forumet att pollock verkar vara ett fint fiskalterantiv till tonfisk, som i princip är en vandrarnde kvicksilverklump ;)

Skiljer det något var pollocken är infångad, eller är all pollock bara käka på? Tänkte mig en 200 gram per dag av eldorados billiga variant. För mycket?

King Grub
2006-10-16, 16:47
Beror garanterat på var den är fångad. Man kan t ex inte gå efter SLV:s tabeller om man äter fisk som inte är fångad där deras testexemplar är fångad.

Genomsnittstabell:

http://www.cfsan.fda.gov/~frf/sea-mehg.html

Baan
2006-10-16, 16:52
Siffrorna är från 1990 på pollock om jag läser tabellen rätt?

Med tanke på hur vi agerar i miljöfrågor borde väl kunna ha hänt något sen dess, till det värre dvs... :/

King Grub
2006-10-16, 16:55
SLV:s rekommendationer baseras också på gamla data.

Det skall göras en ny stor undersökning på kvicksilvernivåer i fisk nästa år:

http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=15714

Gäller dock bara svenska vatten, så tonfiskburkarna är förstås inte med.

Baan
2006-10-16, 16:55
Det är Alaska Pollock det rör sig om. Det finns väl två varianter om jag kommer ihåg rätt, den här ska vara magrare. Kanske inte spelar någon roll?

brandsoldat
2006-10-16, 16:56
Hur funkar det egentligen? Brukar ju säga att tungmetaller lagras i fettet å pollock är ju fettfattigt så borde ju inte lagra så mycket. eller?

Baan
2006-10-16, 17:02
Hur funkar det egentligen? Brukar ju säga att tungmetaller lagras i fettet å pollock är ju fettfattigt så borde ju inte lagra så mycket. eller?

Tonfisk är också ganska magert...

Ivantheman
2006-10-16, 19:09
jag mejlade slv ang tonfisk och de sade att det inte alls va nån vandrande kvicksilverklump

http://www.halso.info/forum/t-24475.html

Sverker
2006-10-16, 19:51
Hur funkar det egentligen? Brukar ju säga att tungmetaller lagras i fettet å pollock är ju fettfattigt så borde ju inte lagra så mycket. eller?


Det är klororganiska miljögifter som PCB, DDT, lindan etc som lagras i fettvävnaden. Det gör alla fettlösliga ämnen.

När du skriver tungmetaller så är det nog kvicksilver du tänker på.
Kvicksilver sätter sig i fiskköttet. All svensk insjöfisk innehåller mer eller mindre kvicksilver. Mest i näringskedjans topp, dvs gäddan.

Slartibartfast
2007-11-25, 23:23
Jag äter mycket sej fångad i nordost-atlanten, FAO-område nr 27.

Är det lugnt att äta 200 g av denna fisk varje dag?