handdator

Visa fullständig version : Ketodiet ?


Dasse
2003-01-29, 12:38
Hur ligger e% fördelningen (gärna med olika variationer) och är det skadligt för kroppen att ständigt äta så här? Är proteinkvaliteten viktigare vid en sådan kosthållning än vid en "vanlig".

Ninjasmurf
2003-01-29, 12:45
Vet inte så mycket om fördelning men skulle gissa på att kolhydraterna ligger på mellan 0-200 gram.
Riskerna med dieten är att den e tar hårt på lever och njurar (bildas ketokroppar eller nått liknade). Dessutom blir man ganska trög i huvudet när det är brist på kolhydrater.

Munter
2003-01-29, 13:17
Det är bara första veckan som man känner sig slö i skallen, sen mår man faktiskt bättre än på vanlig diet. Så var det för mig och bekanta i alla fall. För att hamna i ketosis kan du ligga upp till 50-70g kolhydrater per dag, men det är himla individuellt beroende på hur mycket du rör på dig och dina förutsättningar. Det finns urinstickor som avslöjar hur mycket ketoner du kissar ut. De är inte alls dyra och finns på apoteket.

Lellan
2003-01-29, 13:22
En yttepytte varning bara, har du problem med lever (eller njurar) så kolla med farbror doktorn först. Gjorde personligenen liten miss där.. :oh

EiseltUK
2003-01-29, 14:21
Lämpligen börjar man med att begränsa sitt kolhydratintag till ungefär 20 gram i 2 veckor. Därefter kan man succesivt öka upp med 5-10 gram/ dag och vecka. När man kommer upp till en viss nivå, troligen mellan 50-100 gram avtar ketosen eftersom det produceras för mycket insulin. Vid det tillståndet kommer man märka att viktreduceringen avtar.

Protein- och fettintaget kan i stort sett vara obegränsat. Ät så mycket du vill och försök att äta merparten av fettet från enkelomättat fett (olivolja eller rapsolja).

Det är viktigt att dricka mycket vatten under ketodiet eftersom ketonerna rensas ut med urin (och utandningsluft). Om man har njurproblem så ska man vara försiktig och om man har diabetes så kan ketodiet leda till ketoacidos som är farligt. Är man frisk så är det inga problem.

Mvh
Henrik

m.athias
2003-01-29, 15:51
http://www.topshape.se/artiklar/ckd.html

Dasse
2003-01-29, 21:12
Erfarenheter av keto som uppbyggnad respektive deff? Kan Mct vara en bra idé under Ketodiet vid såväl uppbyggnad som deff. Är det olika varianter av Keto; vissa verkar ladda med Kh under 2 dagar/vecka och andra inte.

EiseltUK
2003-01-29, 21:46
Originally posted by Dasse
Erfarenheter av keto som uppbyggnad respektive deff? Kan Mct vara en bra idé under Ketodiet vid såväl uppbyggnad som deff. Är det olika varianter av Keto; vissa verkar ladda med Kh under 2 dagar/vecka och andra inte.

Om du har problem att få i dig tillräckligt med vanligt fett så kan ju MCT vara bra, men annars tror jag inte att de har några direkta fördelar för ketodietens skull. Satsa pengarna i försa hand på ett kolhydratfritt proteinpulver, vitaminer/mineraler och ekologisk olivolja för det gör du av med. Om du därefter har pengar över så kan ju MCT vara en kandidat.

Mvh
Henrik

Tanman
2003-01-30, 07:32
Dasse:

"Är det olika varianter av Keto; vissa verkar ladda med Kh under 2 dagar/vecka och andra inte."

CKD (cyclic ketogenic diet): vissa kör 5 dagar fett+protein och laddar med klohydrater under helgen. Insulin hjälper ju till vid muskelbyggnad så detta är ett sätt att inte förlora för mycket muskler under dieten.

TKD (Targeted ketogenix diet): Man äter bara fett+protein under hela perioden men efter varje träningspass laddar man med 50-100g kolhydrater eftersom dessa kolhydrater inte frigör någon insulin och snabbar upp återhämtningen.