handdator

Visa fullständig version : Saltning av vatten?


myling
2006-10-01, 15:02
Vad är saltning av pasta-, potatis- etc vatten bra för? Är det till för att motverka nån form av osmos som drar näringsämnen ur livsmedlet?

Har även för mig att inget av detta salt "fastnar" på/i livsmedlet, dvs man riskerar inte att höja sitt saltintag pga saltning av detta vatten, stämmer det?

Sverker
2006-10-01, 15:06
Du kokar sönder cellerna i potatisen och natrium tränger in. Du känner det på smaken ifall potatis är kokt med eller utan salt.


Sök på "potatis" i maxibasen i SLVs livsmedelstabell. Där står hur mycket natrium som tränger in.

Longshot
2006-10-01, 15:12
Är det viktigt öht att salta? Ibland kan jag glömma bort det :)

Sniggel
2006-10-01, 15:54
Du kokar sönder cellerna i potatisen och natrium tränger in. Du känner det på smaken ifall potatis är kokt med eller utan salt.


Sök på "potatis" i maxibasen i SLVs livsmedelstabell. Där står hur mycket natrium som tränger in.
Menar du att tack vare saltet så kokas cellerna sönder eftersom natrium tränger in
eller
Cellerna kokas sönder av kokningen vilket gör att natrium kan tränga in?

myling
2006-10-01, 16:13
Sök på "potatis" i maxibasen i SLVs livsmedelstabell. Där står hur mycket natrium som tränger in.
Det var ju sjukt upptag av narium ju! Men hur var det med näringsämnen då? Motverkar saltet "flykten" av dem?

Sverker
2006-10-01, 16:18
Tydligen inte eftersom halten kalium sjunker från 460 ned till 340 mg / 100 g.

Det är kokningen som förstör cellerna. Natriumkoncentrationen är för låg för att osmotiskt påverka potatiscellerna.

FreCKo
2006-10-02, 11:03
att salta pastavattnet gör så att pastan smakar mer...

Prova själva, fet jäkla skillnad :D Näringsskillnad skiter jag i, det blir godare med salt :thumbup:

Fartman
2006-10-02, 15:34
Tydligen inte eftersom halten kalium sjunker från 460 ned till 340 mg / 100 g.

Det är kokningen som förstör cellerna. Natriumkoncentrationen är för låg för att osmotiskt påverka potatiscellerna.

Men hur blir det om man, som jag, saltar med mineralsalt (40% Natrium,40% kalium, 10% Mg) istället för vanligt salt?

Sverker
2006-10-02, 18:30
Då lär natriumhalten bara blir 40 % av de 130 mg man kokar in i potatisen;)

Fartman
2006-10-02, 19:56
Då lär natriumhalten bara blir 40 % av de 130 mg man kokar in i potatisen;)
Ja, det låter ju rätt logiskt :)