emmzan
2006-09-28, 10:35
Nu är man sjuk när man sitter och skriver gelérecept på forumet :) Memen..
Har gjort 22 burkar plommongelé och plommonmos förra veckan.
Inledde med enorma mängder plommon (10-15 liter), kärnade ur dessa och körde genom råsafs-centrifugen. Brrruuuum Saften lät jag sedan mer eller mindre självrinna genom en filtrerduk (var på och rörde om ibland för att få fart på det hela). Den gosiga fiberkomponenten som apparaten inte lyckas pressa saft ur placerades i annan behållare tillsammans med det som efter några timmar var kvar i filtrerduken.
Saften mättes och kokades i omgångar med gul melatin och socker och hälldes på atamonsköljda glas efter angiven koktid etc. Vi gjorde 3 olika smaksättningar - en omgång á 2 liter med rivet citronskal, en omgång med grapefruktsaft och en omgång med limeskal och saft.
Fibermoset (se ovan) kokades i två omgångar. En stor omgång med en blandning av grapefrukt-lime-citronsaft och sedan socker och röd melatin och ner i burkar. En mindre omgång kokades med citronskal och smaksattes med konjak innan den hamnade på burk!
Gissa vem som sitter och äter bröd med plommongojs på jämt :D
Nästa projekt är äpplegelé med timja, äpplegelé med mynta och min specialare äppelpaj på burk.
Har gjort 22 burkar plommongelé och plommonmos förra veckan.
Inledde med enorma mängder plommon (10-15 liter), kärnade ur dessa och körde genom råsafs-centrifugen. Brrruuuum Saften lät jag sedan mer eller mindre självrinna genom en filtrerduk (var på och rörde om ibland för att få fart på det hela). Den gosiga fiberkomponenten som apparaten inte lyckas pressa saft ur placerades i annan behållare tillsammans med det som efter några timmar var kvar i filtrerduken.
Saften mättes och kokades i omgångar med gul melatin och socker och hälldes på atamonsköljda glas efter angiven koktid etc. Vi gjorde 3 olika smaksättningar - en omgång á 2 liter med rivet citronskal, en omgång med grapefruktsaft och en omgång med limeskal och saft.
Fibermoset (se ovan) kokades i två omgångar. En stor omgång med en blandning av grapefrukt-lime-citronsaft och sedan socker och röd melatin och ner i burkar. En mindre omgång kokades med citronskal och smaksattes med konjak innan den hamnade på burk!
Gissa vem som sitter och äter bröd med plommongojs på jämt :D
Nästa projekt är äpplegelé med timja, äpplegelé med mynta och min specialare äppelpaj på burk.