handdator

Visa fullständig version : "ätardag"


Nate
2003-01-21, 21:49
Lets say att man har som mål att gå ned i vikt... äter nyttigt och ungefär 500kcal under det man normalt sett brukar äta per dag + att man promenerar minst 2h per dag uppdelat på 2 tillfällen.

En dag i veckan äter man precis vad man vill och mycket av det dessutom. Låt säga för att vara på den säkra sidan 1000kcal ÖVER en vanlig dags konsumtion. Vad får man för effekt av det? De extra kalorierna (animaliska fetter i form av bullar och annat jummie) borde väl ändå sätta i hullet. Eller kan det bli så att de bara "rinner" igenom när man koncentrerar sig på en dag.

Menar, finns ju folk som har groteska ätardagar med allt möjligt onyttigt och överskrider sina dagsenergigränser dubbelt. Rent matematiskt - borde inte det bli som att gå sex rutor framåt under veckan och sedan en bakåt under "ätardagen"?

Ok, förbränningen ska ju öka i o med ätardagar... men vad medför de egentligen? Borde inte ändå allt man trycker i sig räknas in i veckans totala energiintag (om man nu skulle orka kalkylera allt det) och därmed minska veckans viktminskning?

Förstår ni vad jag frågar efter?

Diana
2003-01-22, 00:34
har hört att allt de dåliga du äter,även på ätdagen,sätter sej som fett.Ätdagen e till för psyket om du inte ligger på en extrem låg kolhydratnivå under veckan då kommer ju extra kolisarna en dag kicka igång förbränningen.

Sverker
2003-01-22, 07:40
Jag ser på ätardagen precis som du Nate !

Äter man 1000 - 1500 kcal extra en ätardag så måste man ju ligga 200 kcal TILL under sitt kaloribehov för att " matematiskt " gå ner i vikt.

Jag behöver inte ätardagar men för andra kan det säkert " försätta berg " så att de klarar deffen / dieten. Känslan att få äta precis det man vill ha gör säker att man klarar de andra dagarna bättre.

När man går på diet så är glykogenreserverna betydligt mindre och kroppen är inställd på fettförbränning.
Vad som händer under ätar dagaen är att ( troligen ) kroppen väljer att fortsätta förbränna fettet från maten men spara kolhydraterna som glykogen i musklerna och levern. Alltså hamnar inte allt i fettdepåerna utan kan ge dig bra energi i träningen flera dagar efteråt.

ivandrago
2003-01-22, 10:49
ja, ätardagarnas vara eller icke-vara är ju en ständigt het fråga.

kroppens förbränning är inte helt kartlagd och är inte så enkel som att plussa ihop antalet kcal under en vecka och se om det blir positivt eller negativt jämfört med behovet.

testa helt enkelt. Fortsätter du att gå ner så kan du köra ätardagarna. Om du inte går ner i vikt får du ha dem mer sällan.

z_bumbi
2003-01-22, 12:11
Om man kombinerar ätardagen med ett väldigt tungt styrkepass t ex benpasset så minimerar man ju risken för fettinlagring samtidigt som benpasset inte sliter så mycket på kroppen samt att man verkligen har energi för att genomföra det.
Att sitta och stoppa i sig massor av skräpmat bara för att det är ätardag är inte något som jag tror på men man kan ju naturligtvis basera en måltid på skräp men i övrigt bara äta mer mat.

Pain Barrier
2003-01-22, 22:11
Man har ju ätardagen också för att äta gott, och ha något att se fram emot under de andra mer sparsmakade dagarna under dietcykeln...

Tror för övrigt att man bättre tillgodogör sig dagen om man - som annars - ser till att stoppa i sig ordentligt med någon proteinkälla till varje mål, oavsett om måltiden är godis, chips eller råris...

Nate
2003-01-23, 09:06
Så egentligen har inte ätardagen nån ren funktion förutom psykisk? Med andra ord är det bättre att skippa den...

Tycker själv att det är svårare att hålla sig ifrån onyttigheter då man får chans att smaka då och då. Lättare att köra antingen eller. Efter två veckor sådär minns man ändå inte hur gott det smakade...

Janna
2003-01-24, 13:15
Originally posted by Diana
har hört att allt de dåliga du äter,även på ätdagen,sätter sej som fett.Ätdagen e till för psyket om du inte ligger på en extrem låg kolhydratnivå under veckan då kommer ju extra kolisarna en dag kicka igång förbränningen.

du går inte upp i fett på att ha en ätardag ... är du väldigt rädd för att gå upp i fett jkan du ju strnta i att öka fettintaget o istället höga kolhydratintaget .. detta kommer leda till att du väger en hel del mer dagen efter o ett par dagar framöver pga det binds ca 4 gr vätska till varje gram kolhydrater som lagras i kroppen men efter några dagar går de extra kolhydraerna ur kroppen och du pissar rätt mkt den dagen o sen kommer vikten sjunka fram till nästa ätar dag

om du behöver extra energi en dag fast inte vill dra på dig vätska o se vattnig ut kan du höja fettintaget på eftermiddagen och kvällen innan istället