handdator

Visa fullständig version : vagen till frisk bloggen!


minx
2006-09-12, 16:18
Efter att ha hangt lite har i ett par veckor sa tankte jag att jag skulle borja en traningblogg har for att bibehalla motivationen...far val se om det funkar men jag kanner mig ganska positiv :)

Jag brukade trana ganska mycket med lite allt mojligt, Ashtanga yoga (minst 1 & 1/2 timme per dag), massor av cyckling, ridning, och lite allt mojligt annat... men 6 ar sedan fick jag allvarlig ulceros kolit (en inflammatorisk tarmsjukdom) och sedan dess har det varit lite upp och ner, senaste gangen jag va riktigt valtranad var ca 2 & 1/2 ar sedan. (Har ocksa varit gravid 2 ganger och yngsta dottern ar nu 3 ar)

Nu har jag flyttat tillbaka till Sverige lite mindre an ett ar sedan (Har bott i England i 8 ar) och fatt mer specialist hjalp och stressat ner mycket, och darfor har sjukdomen blivit rejalt battre, darav har jag kunnat borja trana igen. woohoo!

Borjade i april-maj ungefar lite lagom sadar och har okat pa sa mycket jag orkat. Da i Maj aterupptog jag ett av mina storsta intressen klattring igen och sen dess har det ju varit sasong sa jag har val varit ute minst 20timmar/vecka plus cykling etc.
Sen sa tycker jag ocksa om att paddla (havskajak) sa det gor jag ju garna ocksa...spenderade ett par veckor nu i somras uppe i klaralven i Varmland at det, plus lite relaxande pa ostkusten.

Men nu ett par veckor sedan sa tankte jag att jag skulle ta tag i min halsa lite mer och borja lite mer ordentligt (speciellt som jag har fatt vila vanster skuldra/hoger axel pga. av att jag kort ut mig nar jag klattrat) och ocksa bygga upp min kondition rejalt (den ar usel!)

Mitt mal ar att kanna mig stark nog att orka med det mesta jag tar for mig utan att behova ha en kropp som inte hanger med i mitt liv. och av det kommer jag bli friskare ocksa. sen nar jag tranar ater jag mer vilket ar bra for min tarmsjukdom sa det gar ju hand i hand liksom. utseende ar inte nagon enorm motivation, aven om det ar trevligt, men jag ar ganska nojd som jag ar egentligen.

Senaste manaden har jag varit nere med ett halsvirus (och har fortfarande) sa har inte kunnat komma igang som jag planerat, men har forsokt anda...

fran och med Forrforraveckan korde jag (kommer inte ihag innan!);

mon kvall:2 timmar inneklattring, latta leder och ca 40 min starkt overhangande boulering (jobbigt men bra) plus ca. 30 in cykling (cyklar alltid snabbt nog for att fa upp cardio)

ons; gym,
20min lopband (alltid satt pa max uppforsbacke mode och brukar i snitt ga mellan 5.5-7km/t, det ar vad jag klarar just nu med forkylning, asthma och dalig kondis! urrrgh! )
efter det gjorde jag
3*15 benpress pa 6kg
3*15 latsdrag 3,4,3kg
3*15 axelpress (?) 1,2,1kg (lojligt svaga axlar!)
2*max bakom axeln, som stabiliserar axeln...kommer inte ihag vad den heter men vet att man ska gora det sist iallfall!

fre;gym,
15 min lopband som ovan, (uppvarmning)
3*15 axelpress (om det nu heter det) pa 1,2,1kg
3*15 benpress 5,6,6kg
3*15 latsdrag 3,4,4kg
3*10 baksida larcurl uppsittande 2,2,2kg
3*15 mag..umm.nat maskin! 3,3,3kg tror jag... (maste komma ihag nasta gang vad jag gor pa den)
3*10 maskin som arbetar brost muskler...2,2,2kg (igen, inte nagot jag direkt tranat forut och det marks!)
3*15 bakom huvet for att trana triseps med 7kg hantel
2*max bakom axel stabiliserings muskel (maste ta reda pa vad det heter..)
20min pa lopband som jag brukar ha det.

va helt slut efter detta men det va definitivt lopbandet som gjorde det, har sa dalig kondis, plus var urforkyld.

son; klattring inne ca. 2 timmar plus 40 min cykling

tis; gym,
som pa fredagen (den ovanfor inte under) ungefar

fre;gym,
lopband i 10 min for uppvarmning,
3*15 axelpress sak 2,2,2kg
3*15 benpress 6,6,6kg
3*15 latsdrag 4,4,4kg
3*15 baksida larcurl maskin sittande 3,3,3kg
3*10 maskin for brost muskler pa2,2,2kg
3*15 rodd maskin 4,4,4kg
3*10 triseps maskin sak (typ trycker nerat nar man sitter upp...) 2,3,3kg
3*10 biceps maskin sak 3,3,3kg
3*40 crunches 90 vinklade ben
2*50 vridna crunches pa varje sida av magen
(maste gora nagot hardare for mag musklerna, fick inte nog med traningsvark...tog inte nog. antinger mer i antal eller kanske annan ovning?)
3*10 insidan av lar muskler 'bendrag'..typ. med maskin med vajer till vikter som aker upp och ner om ni fattar vad jag menar:em: 10,10,10kg (maste oka dar eftersom jag inte fick sa mycket traningsvark efter)
3*10 hantel lyft rakt at sidan (for min veka axlar!) 3,3,3kg hantlar
2*10 hammercurls 6 kg hantlar (underarm, for klattringen)
3*15 triseps bakom huvet lyft sak. 7kg hantel
2*max (20 ca) typ som consentrations curl for biseps fast lagga nastan hela underarmen pa knat och sedan lyfta med handen, for underarms muskler, blir rejalt pumpad. for klattringens skull. 12.5kg hantel

skippade konditionstraning pga. av forkylning...

darfor vart det mer annat. kande mig aspigg efterat. men maste fa in nagon slags plan for olika dagar/grupper av kroppen annars blir det sa jakla rorigt! forslag valkomna...

vill ga 4 dagar i vecka till gym nar jag blivit av med forkylningen...kanske skiter i ett pass om jag klattrar den dan.
prio. pa ben, lats, armar, rygg (haft ryggproblem), mage, axlar och kondis.

sen gick jag pa middag med min lilla dotter pa fre. kvall till kompisar och kakade underbar entrikot (stavning) med tva glad vitt vin. gick inte med min tarmsjukdom och fick over 39 i feber pa natten till lordagen och vart sjuk sedan dess. idag var forsta dagen jag orkade ga ur sangen :(. trodde inte att det skulle gora nagot eftersom forra gangen jag tog ett par glas vin gjorde det ingenting alls och jag madde battre nu an da. men det var val att jag ar forkyld oxa.. lart mig laxan nu tror jag, det ar inte vart allt strul efterat jag har jobbat javligt hart for att ma battre i magen och ett par glas vin ar inte vart att sabba det for.

sa traning blir aterupptagen snarast. ska till overlakaren imorron. (och jag har ju sjalvklart hans stod att trana i forvag. salange det inte paverkar magen negavtivt)

jaha nu var den har bloggen startad da...:)

ja just det. jag ar Moa, 25 ar tjej, mamma, och en positiv person som alskar att vara ute och gora saker :). hej allihopa!

mvh. Moa

minx
2006-09-12, 16:45
errrm..glomde att tillagga att jag ar 170-172cm lang (beror pa om jag varit hos kiropraktor pa ett tag eller inte for ryggen. da star jag battre direkt och darav blir langre!)
och vager just nu 69kg... men hellre det an att vaga 44kg som jag gjorde 3 eller sa ar sedan nar jag var assjuk med koliten! plus nar jag blir rejalt sjuk sa rasar jag 8kg pa en vecka latt sa det kanns battre att ha lite extra bara ifall kanske..

ska val infoga ett kort...nagon gang...:em:

minx
2006-09-22, 22:25
hmm, nu har jag antligen blivit frisk nog for att trana igen, aven om det tog ett tag. inget mer vin for min del, ar inte vart det!

(ar fortfarande lite forkyld dock, men har varit battre senaste dagarna sa jag kanske blir av med det snart!)

den har veckan,

mon; hemma,
mag crunches och sido crunches 2*max
cykling ca. 20 min

ons;
cykling 30 min
1 timme power yoga
foljd av
20 min klattring (bouldering pa overhang)
(kande mig fortfarande lite for forkyld for att orka med ordentligt, plus klatterhallen va proppfull med folk sa kunde inte klanga sa mycket som jag ville :( )

fre; gym,
benpress 6kg*15, 5kg*15, 6kg*15
latsdrag 3*15 pa 3kg
axellyft 2kg*15, 1kg*15, 1kg*12
rodd 2 eller 3kg 3*15 (maste komma ihag nasta gang)
bal rotation(?) (for sidmag musklerna och landryggen) 2*max pa 2kg
(ar inte helt saker pa att jag tycker den maskinen ar nagot for mig..svart att fa kontakt)
mag crunches 60st
hantellyft utat sidan 3*10 3kg
hantel bakom huvet (triceps) 7kg 2*10
sen hade jag inte tid for mer sa det vart lite hips haps... men det var mer for att kanna efter om jag orkade och det gor jag ju nu sa ska se om jag kan hitta barnvakt pa sondag.

men motivationen ar ju dar fortfarande, tycker att det ar skont och avslappnande att trana, om man jamfor med att ta hand om min lilla 3 aring nar hon oxa ar forkyld (och har falsk krupp!)... allt ar relativt vad man jamfor med i livet :) !

tjo ho!

machine gun
2006-09-23, 09:49
Hej, va kul med en klättrare! Skönt att höra att du mår bättre så att du kunnat komma igång med träningen igen.

Att träna när man är förkyld är dock ett stort no no! :MrT: Stanna hemma tills förkylningen släppt och ta eventuellt lite promenader bara.

Benpressen, är det nån sittande variant? Man brukar vara väldigt stark i den liggande, därför jag undrar om det kanske är nån annan typ av maskin. Inte så vanligt att vara starkare i underarmarna än låren :)

Sen tycker jag det verkar lite märkligt att du bara skulle ta 3 kg i latsdrag, men 6 kg i hammercurl och 12,5 kg i underarmscurl. Klättrare brukar ju vara väldigt starka i ryggen och då främst lats. I latsdrag hjälper man ju dessutom till med båda händerna, så det skulle ju innebära en sådär 1,5 kg per sida i princip. Men det kanske inte är 3 kg utan 3 såna där plattor? De brukar ofta väga en sådär 5 kg styck. 15 kg låter lite mer rimligt. Men å andra sidan nämner du kiropraktor, så du kanske kör nån slags rehab för ryggen?

Lite mkt frågor här kanske, men jag blev lite nyfiken bara :)

Lycka till med träningen och krya på dig!