handdator

Visa fullständig version : fettkvalité i färdiga röror och bregott


Madde88
2006-09-07, 21:13
hur är det egentligen med fettkvalitén i sånna dära färdiga röror som tex potatissallad, kycklingröror, kalla såser osv. från t ex Rydbergs. innehåller ju vegetabilisk olja.. står ingenting om härdat fett.. någon som vet?

och hur är det egentligen med bregott.. inehåller Grädde, rapsolja, salt (normalsaltat: 1,2%, extrasaltat 1,8%) mjölksyrakultur, vitamin A och D.
någon som vet hur tillverkningen går till... är detta ett bra alternativ om man jämför med smör och lättmargarin?

Sverker
2006-09-08, 06:20
Sallader är baserad på en majonäsbas. Du gör majonäsen på någon flytande olja som ren rapsolja eller ren sojaolja.
Skulle du göra majonäsen på en delvis härdad olja skulle det bli fromagé av den. Med en härdad olja får du köra med huggmejsel.


Smör är stenhårt i kylskåpet. Det går knappt att bre med kylskåpskallt smör. Det är därför mejeriet blandar 1/3 rapsolja i smöret för att göra det bredbart.


Det finns hundra trådar om smör och mjölkfett. Du får läsa och utvärdera själv. För hårt tränande är smörfettet inget problem.