handdator

Visa fullständig version : Intressanta studier åt folket


Cykelmannen
2006-08-31, 18:02
Jag har ägnat lite tid åt att leta upp några studier som kan hjälpa till att öka forummedlemmarnas spetskompetens i näringslära inom relevanta områden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Studie: Kapsaicin ökar energiförbrukningen och fettförbränningen (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10211048&dopt=Abstract)

Heta kryddor värmer upp kroppen, vilket krävs energi för kroppen att göra. Kapsaicin är den främsta beståndsdelen i den brännande känslan som heta kryddor ger. Detta kapsaicin finns i röd paprika som i studien påvisas öka energiförbukningen och fettförbränningen. Kvinnliga försökspersoner delades in i två grupper och serverades antingen en fettrik måltid eller en fettfattig (kolhydratrik) måltid. Båda måltiderna innehöll lika många kcal. En tillsats av 10 g rödpeppar (30 g kapsaicin) till båda måltiderna gjorde och störst effekt fick de som åt den fettrika måltiden. Det intressanta är att båda grupperna fick betydande effekter.

Studie: Kapsaicin dämpar även aptiten (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10743483&dopt=Abstract)

Tio friska män bjöds vid två tillfällen på en 154 kcal "aptitretande" måltid och 3 timmar senare på ytterligare en måltid som fick konsumeras efter behag. Vid första tillfällen innehöll aptitretaren 6 g rödpeppar (18 g kapsaicin) och detta medförde att det genomsnittliga intaget av den efterföljande måltiden var 11% lägre jämfört med när aptitretaren inte var försedd med tillsatt kapsaicin.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Studie: Vassle vs Kasein (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12575908&dopt=Abstract)

Det intressantaste med denna studie är att den påvisar att vassleprotein mättar bättre än kaseinprotein.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Studie: Samma energimängd men ökad volym ökar mättheten (tillsatt vatten) (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/67/6/1170)

VS

Studie: Samma energimängd men ökad volym ökar mättheten (tillsatt luft) (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=pubmed&term=increasing+the+volume+of+a+food+by+incorporat ing+air+affects+satiety+in+men&tool=fuzzy&ot=increasin+the+volume+of+a+food+by+incorporating +air+affects+satiety+in+men)


Båda studierna konstaterar att kostens volym är proportionell mot mättnadskänslan. Studierna utgår från en milkshake med 499 kcal där försökspersonerna efteråt bjudits på en vanlig middag. I den första studien jämförs denna milkshake med en milkshake där man tillsatt vatten för att öka volymen. Försökspersonerna som drack milkshaken med tillsatt vatten åt 16,7 % mindre av den efterföljande middagen än försökspersonerna som fick en vanlig milkshake.

I den andra studien tillsattes istället luft för att öka milkshakens volym. Här åt förökspersonerna 12% mindre av den efterföljande middagen än försökspersonerna som fick en vanlig milkshake.

Slutsats: Matens volym är viktig för mättnadskänslan. Prova själva med att konsumera ovispad grädde..och vispad. Tillsatt vatten är något bättre än tillsatt luft.

Denna studie (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/70/4/448) visar dessutom att vatten i maten är mer mättande än om vattnet serveras som måltidsdryck.

shut teh face
2006-08-31, 20:44
Det är alltid uppskattat att få det bekräftat att ens intag av starka kryddor är bra. Tacka vet jag Cayenne Peppar; en stark bundsförvant.

Cykelmannen
2006-08-31, 21:54
Haha, knappt någon som bryr sig om det jag skrev :p Antagligen för att alla resultat kanske var självklara för alla. Studierna är ju några år gamla.

Ja, cayennepeppar bör ingå i all mat vid deff :D

shut teh face
2006-08-31, 21:56
Efter lite sökande så ser jag att Sverker har skrivit om kryddornas nyttighet så de flesta vet nog redan om detta, jo. :)

Mental
2006-08-31, 22:00
Jo, men även att det var ganska marginell påverkan, om jag inte mins fel. även om säkert någon försöker basera en deff på att endast äta cayenpeppar och svälja isbitar :D

Cykelmannen
2006-08-31, 22:05
Jag får väl leta upp en studie där försöksgruppen gick upp med 8 kg i muskelmassa och tappade 8 kg i fettvikt på 4 månader. Då blir det nog intressantare :p

Cykelmannen
2006-08-31, 22:06
Jo, men även att det var ganska marginell påverkan, om jag inte mins fel. även om säkert någon försöker basera en deff på att endast äta cayenpeppar och svälja isbitar :D

Om du läser studierna som jag skrev om i första inlägget så ser du exakt hur stor påverkan det har.

db
2006-09-01, 08:09
Tycker de var lite oväntat att vassle mättar bättre än kassein när kassein är tjockare i konsistensen.

formula4shape
2006-09-01, 09:29
Bara gamla stuider? *cry*

Här är en ny på chili:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16825682&query_hl=14&itool=pubmed_docsum

CONCLUSION: Regular consumption of chili may attenuate postprandial hyperinsulinemia.

jwzrd
2006-09-01, 09:44
Jag har ägnat lite tid åt att leta upp några studier som kan hjälpa till att öka forummedlemmarnas spetskompetens i näringslära inom relevanta områden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Studie: Kapsaicin ökar energiförbrukningen och fettförbränningen (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10211048&dopt=Abstract)

Heta kryddor värmer upp kroppen, vilket krävs energi för kroppen att göra. Kapsaicin är den främsta beståndsdelen i den brännande känslan som heta kryddor ger. Detta kapsaicin finns i röd paprika som i studien påvisas öka energiförbukningen och fettförbränningen. Kvinnliga försökspersoner delades in i två grupper och serverades antingen en fettrik måltid eller en fettfattig (kolhydratrik) måltid. Båda måltiderna innehöll lika många kcal. En tillsats av 10 g rödpeppar (30 g kapsaicin) till båda måltiderna gjorde och störst effekt fick de som åt den fettrika måltiden. Det intressanta är att båda grupperna fick betydande effekter.

Studie: Kapsaicin dämpar även aptiten (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10743483&dopt=Abstract)

Tio friska män bjöds vid två tillfällen på en 154 kcal "aptitretande" måltid och 3 timmar senare på ytterligare en måltid som fick konsumeras efter behag. Vid första tillfällen innehöll aptitretaren 6 g rödpeppar (18 g kapsaicin) och detta medförde att det genomsnittliga intaget av den efterföljande måltiden var 11% lägre jämfört med när aptitretaren inte var försedd med tillsatt kapsaicin.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Studie: Vassle vs Kasein (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12575908&dopt=Abstract)

Det intressantaste med denna studie är att den påvisar att vassleprotein mättar bättre än kaseinprotein.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Studie: Samma energimängd men ökad volym ökar mättheten (tillsatt vatten) (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/67/6/1170)

VS

Studie: Samma energimängd men ökad volym ökar mättheten (tillsatt luft) (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=pubmed&term=increasing+the+volume+of+a+food+by+incorporat ing+air+affects+satiety+in+men&tool=fuzzy&ot=increasin+the+volume+of+a+food+by+incorporating +air+affects+satiety+in+men)


Båda studierna konstaterar att kostens volym är proportionell mot mättnadskänslan. Studierna utgår från en milkshake med 499 kcal där försökspersonerna efteråt bjudits på en vanlig middag. I den första studien jämförs denna milkshake med en milkshake där man tillsatt vatten för att öka volymen. Försökspersonerna som drack milkshaken med tillsatt vatten åt 16,7 % mindre av den efterföljande middagen än försökspersonerna som fick en vanlig milkshake.

I den andra studien tillsattes istället luft för att öka milkshakens volym. Här åt förökspersonerna 12% mindre av den efterföljande middagen än försökspersonerna som fick en vanlig milkshake.

Slutsats: Matens volym är viktig för mättnadskänslan. Prova själva med att konsumera ovispad grädde..och vispad. Tillsatt vatten är något bättre än tillsatt luft.

Denna studie (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/70/4/448) visar dessutom att vatten i maten är mer mättande än om vattnet serveras som måltidsdryck.

10g rödpeppar (30g kapsaicin) förstår jag inte. Inget av kombinationerna av "30g k. innehåller 10g rödpeppar" och "10g rödpeppar innehåller 30g k.". Så vad betyder det? 10g rödpeppar + 30g k? Knappast troligt heller med tanke på hur OHYGGLIGT starkt k är.

formula4shape
2006-09-01, 10:04
10g rödpeppar (30g kapsaicin) förstår jag inte. Inget av kombinationerna av "30g k. innehåller 10g rödpeppar" och "10g rödpeppar innehåller 30g k.". Så vad betyder det? 10g rödpeppar + 30g k? Knappast troligt heller med tanke på hur OHYGGLIGT starkt k är.

30g skulle du lätt klara jwzrd, du är en stark man :D:naughty:

Troligtvis ska det stå 30mg.

jwzrd
2006-09-01, 10:05
30g skulle du lätt klara jwzrd, du är en stark man :D:naughty:

Troligtvis ska det stå 30mg.

Ja. För att inte säga µg. Kapsaicin kittlar däremot dödsskönt i kistan.

formula4shape
2006-09-01, 10:16
Ja. För att inte säga µg.

:D

Effects of red pepper added to high-fat and high-carbohydrate meals on energy metabolism and substrate utilization in Japanese women.

Japanska kvinnor och svenska män är inte samma sak :em:

Cykelmannen
2006-09-01, 11:44
10g rödpeppar (30g kapsaicin) förstår jag inte. Inget av kombinationerna av "30g k. innehåller 10g rödpeppar" och "10g rödpeppar innehåller 30g k.". Så vad betyder det? 10g rödpeppar + 30g k? Knappast troligt heller med tanke på hur OHYGGLIGT starkt k är.


Det blev lite fel där ja. "3g" skulle det stå. Mängden kapsaicin kan ju inte vara större än mängden rödpeppar :D

Länk till gratis fullängdsstudie: http://docstore.ingenta.com/cgi-bin/ds_deliver/1/u/d/ISIS/31426552.1/cabi/bjn/1998/00000080/00000006/art00003/C7F2DC085CA1EB3C1157106589FF450375FBB18399.pdf?lin k=http://www.ingentaconnect.com/error/delivery&format=pdf