Cykelmannen
2006-08-31, 18:02
Jag har ägnat lite tid åt att leta upp några studier som kan hjälpa till att öka forummedlemmarnas spetskompetens i näringslära inom relevanta områden.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Studie: Kapsaicin ökar energiförbrukningen och fettförbränningen (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10211048&dopt=Abstract)
Heta kryddor värmer upp kroppen, vilket krävs energi för kroppen att göra. Kapsaicin är den främsta beståndsdelen i den brännande känslan som heta kryddor ger. Detta kapsaicin finns i röd paprika som i studien påvisas öka energiförbukningen och fettförbränningen. Kvinnliga försökspersoner delades in i två grupper och serverades antingen en fettrik måltid eller en fettfattig (kolhydratrik) måltid. Båda måltiderna innehöll lika många kcal. En tillsats av 10 g rödpeppar (30 g kapsaicin) till båda måltiderna gjorde och störst effekt fick de som åt den fettrika måltiden. Det intressanta är att båda grupperna fick betydande effekter.
Studie: Kapsaicin dämpar även aptiten (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10743483&dopt=Abstract)
Tio friska män bjöds vid två tillfällen på en 154 kcal "aptitretande" måltid och 3 timmar senare på ytterligare en måltid som fick konsumeras efter behag. Vid första tillfällen innehöll aptitretaren 6 g rödpeppar (18 g kapsaicin) och detta medförde att det genomsnittliga intaget av den efterföljande måltiden var 11% lägre jämfört med när aptitretaren inte var försedd med tillsatt kapsaicin.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Studie: Vassle vs Kasein (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12575908&dopt=Abstract)
Det intressantaste med denna studie är att den påvisar att vassleprotein mättar bättre än kaseinprotein.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Studie: Samma energimängd men ökad volym ökar mättheten (tillsatt vatten) (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/67/6/1170)
VS
Studie: Samma energimängd men ökad volym ökar mättheten (tillsatt luft) (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=pubmed&term=increasing+the+volume+of+a+food+by+incorporat ing+air+affects+satiety+in+men&tool=fuzzy&ot=increasin+the+volume+of+a+food+by+incorporating +air+affects+satiety+in+men)
Båda studierna konstaterar att kostens volym är proportionell mot mättnadskänslan. Studierna utgår från en milkshake med 499 kcal där försökspersonerna efteråt bjudits på en vanlig middag. I den första studien jämförs denna milkshake med en milkshake där man tillsatt vatten för att öka volymen. Försökspersonerna som drack milkshaken med tillsatt vatten åt 16,7 % mindre av den efterföljande middagen än försökspersonerna som fick en vanlig milkshake.
I den andra studien tillsattes istället luft för att öka milkshakens volym. Här åt förökspersonerna 12% mindre av den efterföljande middagen än försökspersonerna som fick en vanlig milkshake.
Slutsats: Matens volym är viktig för mättnadskänslan. Prova själva med att konsumera ovispad grädde..och vispad. Tillsatt vatten är något bättre än tillsatt luft.
Denna studie (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/70/4/448) visar dessutom att vatten i maten är mer mättande än om vattnet serveras som måltidsdryck.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Studie: Kapsaicin ökar energiförbrukningen och fettförbränningen (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10211048&dopt=Abstract)
Heta kryddor värmer upp kroppen, vilket krävs energi för kroppen att göra. Kapsaicin är den främsta beståndsdelen i den brännande känslan som heta kryddor ger. Detta kapsaicin finns i röd paprika som i studien påvisas öka energiförbukningen och fettförbränningen. Kvinnliga försökspersoner delades in i två grupper och serverades antingen en fettrik måltid eller en fettfattig (kolhydratrik) måltid. Båda måltiderna innehöll lika många kcal. En tillsats av 10 g rödpeppar (30 g kapsaicin) till båda måltiderna gjorde och störst effekt fick de som åt den fettrika måltiden. Det intressanta är att båda grupperna fick betydande effekter.
Studie: Kapsaicin dämpar även aptiten (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10743483&dopt=Abstract)
Tio friska män bjöds vid två tillfällen på en 154 kcal "aptitretande" måltid och 3 timmar senare på ytterligare en måltid som fick konsumeras efter behag. Vid första tillfällen innehöll aptitretaren 6 g rödpeppar (18 g kapsaicin) och detta medförde att det genomsnittliga intaget av den efterföljande måltiden var 11% lägre jämfört med när aptitretaren inte var försedd med tillsatt kapsaicin.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Studie: Vassle vs Kasein (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12575908&dopt=Abstract)
Det intressantaste med denna studie är att den påvisar att vassleprotein mättar bättre än kaseinprotein.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Studie: Samma energimängd men ökad volym ökar mättheten (tillsatt vatten) (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/67/6/1170)
VS
Studie: Samma energimängd men ökad volym ökar mättheten (tillsatt luft) (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=pubmed&term=increasing+the+volume+of+a+food+by+incorporat ing+air+affects+satiety+in+men&tool=fuzzy&ot=increasin+the+volume+of+a+food+by+incorporating +air+affects+satiety+in+men)
Båda studierna konstaterar att kostens volym är proportionell mot mättnadskänslan. Studierna utgår från en milkshake med 499 kcal där försökspersonerna efteråt bjudits på en vanlig middag. I den första studien jämförs denna milkshake med en milkshake där man tillsatt vatten för att öka volymen. Försökspersonerna som drack milkshaken med tillsatt vatten åt 16,7 % mindre av den efterföljande middagen än försökspersonerna som fick en vanlig milkshake.
I den andra studien tillsattes istället luft för att öka milkshakens volym. Här åt förökspersonerna 12% mindre av den efterföljande middagen än försökspersonerna som fick en vanlig milkshake.
Slutsats: Matens volym är viktig för mättnadskänslan. Prova själva med att konsumera ovispad grädde..och vispad. Tillsatt vatten är något bättre än tillsatt luft.
Denna studie (http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/70/4/448) visar dessutom att vatten i maten är mer mättande än om vattnet serveras som måltidsdryck.