handdator

Visa fullständig version : Olika köttkällor


KIRE
2006-08-16, 08:02
Låt säga att man för att bygga maximalt med muskler behöver äta en viss mängd kött från endast en typ av djur. Man kanske vill äta exempelvis 100g proten/dygn från denna källan per dygn.
Kan det då spela roll och isåfall på vilket sätt vilken djurart man tar köttet från? Om man exempelvis väljer mellan lamm och kyckling, kan någon belysa de eventuella teoretiska skillnader som kan finnas och vad dessa eventuellt har för egentlig betydelse i praktiken?

King Grub
2006-08-16, 08:16
Nej, det är fullständigt osannolikt att några sådana skillnader har någon som helst påverkan, förutsatt att den totala mängden protein är likvärdig. Alla fullvärdiga proteinkällor i dom mängder en kroppsbyggare äter ger mer än tillräckligt av samtliga aminosyror som krävs för proteinsyntesen.

Sverker
2006-08-16, 08:34
Det går inte att komma ifrån att rött kött, främst nöt, häst, lamm är mer järnrikt än vitt kött som fågel.


Ifall järnet skulle påverka muskelbyggandet är en annan sak.
Men många mäniskor, främst unga kvinnor har latent järnbrist.

TylerDurden84
2006-08-16, 09:07
Det går inte att komma ifrån att rött kött, främst nöt, häst, lamm är mer järnrikt än vitt kött som fågel.


Ifall järnet skulle påverka muskelbyggandet är en annan sak.
Men många mäniskor, främst unga kvinnor har latent järnbrist.

Är det inte också så att män ofta får i sig mer järn än nödvändigt, vilket ger negativa effekter?

Shajjn
2006-08-19, 11:08
Järndepåerna hos män ökar fyra gånger snabbare än vad kvinnornas gör, det är nog därför.

Ja, järn sägs vara ett tveeggat svärd, livsnödvändigt näringsämne, men överdosering är skadlig.

Motionerar man mycket så kan man förhindra att järn återanvänds. För män är det alltså extra viktigt att motionera, då dom inte har samma måntliga, naturliga åderlåtning som kvinnorna.

Sverker
2006-08-20, 17:04
Är det inte också så att män ofta får i sig mer järn än nödvändigt, vilket ger negativa effekter?

Jag vet faktiskt inte :confused:

Klart är att män äter fler kalorier än kvinnor men har bara halva behovet av järn. Detta leder till att järnbrist är sällsyntare hos män än hos kvinnor.

Den negativa effekten är att järn kan vara prooxidativ, dvs motsatsen till antioxidant och lätt skadar kroppen vid höga intag. Nu är det nästan osannolikt att någon skulle få i sig för mycket järn genom att äta mycket kött. Risken är större att någon dricker mycket järnhaltigt vatten under lång tid.

King Grub
2006-08-20, 17:10
Det genomsnittliga järnbehovet för hårt tränande idrottsmän är uppskattningsvis 30% högre än normalt RDI (1). Det normala RDI:t ligger på 8 mg (nu har jag bara amerikanska siffror i huvudet, men det svenska lär vara lika eller precis i närheten, och det amerikanska är knappast "fel") per dag för vuxna män, 18 för kvinnor.

Man bör inte ligger över RDI regelbundet, och män som inte är i någon riskzon för järnbrist, bör undvika järntillskott och/eller välja ett multivitamin/mineraltillskott utan järn. Vid ärftlig hemokromatos är ett högt järnintag förknippat med dramatiskt ökad risk för levercancer, och hemokromatos är vanligare än man tidigare trott och upptäcks ofta av en slump vid hälsoundersökningar - man kan ha det utan att veta om det.

1. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Iron. Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. Washington D.C.: National Academy Press; 2001:290-393