handdator

Visa fullständig version : Isoton maltodrink och "three in one"-protein


muskellös
2006-07-14, 21:20
Hej alla,

Jag är en kille på 20 år, 184 cm lång och 73 kg tung.
Jag tar just nu proteintillskott före träning och en maltodrink efteråt,
äter ca en timma efter träning och någon timme därefter tar jag eventuellt en till proteindrink.

Jag har två frågor;

1) När blir en maltodrink (ca 60 gr maltodextrin blandat med vatten) isoton?

Sedan har jag läst en väldans massa angående proteindosering i forumet men inte riktigt hittat någon tråd som handlar om blandprotein (three-in-one).

2) Det jag vill åstadkomma är ett passande upplägg för proteinintaget, med en "maximal" dos utan att riskera att vävnaden blir mättad. Det jag inte riktigt förstått är hur man skall mäta EAA när man pratar om annat protein än vassle. (45 gr vassle skall ca 20 EAA om jag har förstått det rätt)

Mitt protein: 96 gr protein per 100 gr,

50% Vassle (vassleprotein isolat 90%) 23% Äggprotein (äggalbumin 82%) 25% Mjölkprotein (kalcium kaseinat isolat 90%) och tillsatt glutamin 1,5%

Tacksam för alla svar och tips på dosering (eller vidarelänkning, om jag missat något som ni hittar i forumet)!

:eating:

King Grub
2006-07-14, 21:27
1. När kolhydratmängden utgör 15-20% av den totala volymen.

2. Beror på hur ofta du tänkt ta det. Är det en gång i timmen i samband med träning - en gissning på kanske 20 g protein per gång. Gissning. Optimala mängder är inte kända. Hade det varit rena EAA hade det räckt fint med 6 g per gång:

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=1644379&postcount=178

muskellös
2006-07-14, 22:16
Tack för svaret!

Jag tränar oftast fyra gånger i veckan, 45-50 minuter långa pass oftast.
Idén skulle alltså vara att ta 20 gr protein direkt före passet och eventuellt 20 gr till ca 2 h efter träning.

Förstår inte hur tillverkaren kan rekommendera 48 gr 3 gånger om dagen, eller, som det står på burken; "vid tung styrketräning tag 2 skopor (96 gr protein) 3 gånger om dagen" (jag skulle väl säga att det är "tung styrketräning" jag sysslar med).

Nu kanske dom inte menar att alla portioner skall tas i samband med träning men ändå så känns en sådan monsterportion på 96 gr väldigt stor (~x4 Grub's) jämfört med vad jag läst här på forumet, vilket i princip är allt jag vet angående frågan. Borde det inte vara det vara risk för en istället negativ effekt med en sådan stor dos?

Angus
2006-07-14, 23:12
Tack för svaret!

Jag tränar oftast fyra gånger i veckan, 45-50 minuter långa pass oftast.
Idén skulle alltså vara att ta 20 gr protein direkt före passet och eventuellt 20 gr till ca 2 h efter träning.

Förstår inte hur tillverkaren kan rekommendera 48 gr 3 gånger om dagen, eller, som det står på burken; "vid tung styrketräning tag 2 skopor (96 gr protein) 3 gånger om dagen" (jag skulle väl säga att det är "tung styrketräning" jag sysslar med).

Nu kanske dom inte menar att alla portioner skall tas i samband med träning men ändå så känns en sådan monsterportion på 96 gr väldigt stor (~x4 Grub's) jämfört med vad jag läst här på forumet, vilket i princip är allt jag vet angående frågan. Borde det inte vara det vara risk för en istället negativ effekt med en sådan stor dos?

Vad är det för bluff tillverkare av protein ? det går ej att få ett 96% protein. Gissningsvis ligger det på ca.82-85% om det är smaksatt,

Portionerna verkar vara i högsta laget*screwy*

muskellös
2006-07-14, 23:57
Sorry, jag hade skrivit fel en gång sen körde jag på det. :sleep:
Det skall vara 86 gr per 100 gr.

Taget direkt från tillverkarens hemsida:

Näringsvärde per portion (50 g)
Kcal 179 Protein 43g Kolhydrater (varav laktos 1,2g) 1,2g Fett 0,2g

Jag tycker fortfarande portionerna verkar lite överdrivna.

cammen
2006-07-15, 00:10
Vad är EAA?

tp_88
2006-07-15, 01:39
Vad är EAA?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Essentiella_aminosyror

Sverker
2006-07-15, 06:22
Vad är EAA?


Fullvärdigt protein som vassle, kasein, ägg, kött, fisk etc innehåller ca 50 % EAA. Står det 6 g EAA så ta 12 g vassleprotein.

King Grub
2006-07-15, 08:18
Lite mer kanske, eftersom X gram rena EAA ger större anabol effekt än X gram EAA från ett intakt protein. Långsamt protein stimulerar inte proteinsyntesen överhuvudtaget, även om det ger lika mycket EAA.

cammen
2006-07-15, 13:28
Runt 20-25 gram vassleprotein innan träningen kommer stimulera nybildningen av muskelprotein... vilket resulterar i mer muskler? förlåt för min okunnighet.

Mvh cammen

muskellös
2006-07-15, 16:52
Ursäkta att jag ältar det här men jag hade hoppats på lite mer respons på kommentar om portionerna.

En portion på 20 gr skulle innebära en minskining till 2/5 skopa från de 2 hela skoporna som tillverkaren rekommenderar. Det känns väldigt konstigt att det skulle skilja sig så mycket.

Är det något jag missat i min tidigare utläggning. Förutsätter en dos på 20 gr att jag skulle "behöva" ta fler antal portioner än de två stycken jag hade tänkt att ta i samband med mina pass?

Tacksam för respons

zoltan_hellhound
2006-07-15, 17:14
Lite mer kanske, eftersom X gram rena EAA ger större anabol effekt än X gram EAA från ett intakt protein. Långsamt protein stimulerar inte proteinsyntesen överhuvudtaget, även om det ger lika mycket EAA.

Om man blandar långsamt protein med snabbt då.får man lika bra stimulering av proteinsyntesen av de snabba ?? eller de långsamma sabbar upptaget??

King Grub
2006-07-15, 17:19
En portion på 20 gr skulle innebära en minskining till 2/5 skopa från de 2 hela skoporna som tillverkaren rekommenderar. Det känns väldigt konstigt att det skulle skilja sig så mycket.

Något som inte är konstigt är att tillverkaren vill att du skall använda mycket pulver. Ju mer pulver per dosering, desto fortare tar burken slut och desto fortare "måste" du köpa en burk till.

Förutsätter en dos på 20 gr att jag skulle "behöva" ta fler antal portioner än de två stycken jag hade tänkt att ta i samband med mina pass?

Nej.

Ett normalt, proteinrikt mål mat inom rimlig tid efter passet är dock mer standardförfarande än undantag och då fyller du på med aminosyror.

Om man blandar långsamt protein med snabbt då.får man lika bra stimulering av proteinsyntesen av de snabba ?? eller de långsamma sabbar upptaget??

Finns det inget annat i måltiden som hindrar upptaget (fibrer, fett, t ex) så kommer aminosyrorna från det snabba proteinet att fortfarande tas upp snabbt medan aminosyrorna från det långsamma fortsätter fylla på allteftersom.

z_bumbi
2006-07-15, 17:24
Jag skulle dela på den ursprungliga portionen protein, en del innan och en del efter träningen, jag skulle å andra sidan också dricka kolhydrater innan passet. Lättast är att blanda allt i samma shaker och dricka hälften innan och hälften efter. På 73 kg blir det mer än väl tillräckligt med protein och det är inte frågan om exakta så många gram hit eller dit utan att man får i sig det man behöver med viss marginal.
Om vävnaden blir mättad betyder det bara att man bränner lite mer protein som bränsle men man bör ju i alla fall äta en viss mängd protein per dag så varför inte passa på i samband med träningen?

När det är klart skulle jag fundera på hur man får så mycket laktos i ett pulver som har så mycket isolat och ägg?!

muskellös
2006-07-15, 19:00
Tack för alla svar!


Om vävnaden blir mättad betyder det bara att man bränner lite mer protein som bränsle men man bör ju i alla fall äta en viss mängd protein per dag så varför inte passa på i samband med träningen?


Behöver jag inte oroa mig för att få i mig för mycket protein då alltså?
Jag hade fått för mig att en mättad muskelvävnad = negativ inverkan på proteinsyntesen.

Skrollovicz
2006-07-15, 19:22
Tack för alla svar!



Behöver jag inte oroa mig för att få i mig för mycket protein då alltså?
Jag hade fått för mig att en mättad muskelvävnad = negativ inverkan på proteinsyntesen.
För mycket protein innebär sänkta hormonnivåer i kroppen vilket är negativt för muskelbygge. Allt över 3 g protein/kilo kroppsvikt brukar King Grub säga är overkill.

King Grub
2006-07-15, 19:32
Jag hade fått för mig att en mättad muskelvävnad = negativ inverkan på proteinsyntesen.

Sådana mängder om dom finns kan du inte komma upp i genom oralt intag, dvs genom mat eller tillskott.

The relationship between the availability of amino acids and the extent of stimulation of muscle protein synthesis is curvilinear, suggesting that the process is saturated at high concentrations of amino acids, about five times those which are normally found in the bloodstream even after a rather large meal.

Nevertheless, in the normal prebreakfast-to-postdinner range of blood amino acids, about a two-fold range, the responsiveness of the protein synthetic system appears to be almost linear and therefore rather sensitive to the protein content of meals. However, there is one puzzling feature about the behaviour of muscle in response to amino acids: after a short, latent period of about half an hour, muscle protein synthesis is initially rapidly stimulated but then there appears to be a switch off – a tachyphylaxis – in response to amino acids, which results in the synthetic rate falling.

It must also, presumably, result in diversion of amino acids away to catabolism in the liver, by ureagenesis and gluconeogenesis. This ‘muscle-full’ behaviour, together with the inability to stimulate muscle amino acid synthesis continuously by pouring in endogenous amino acids, explains why it is impossible to increase muscle size simply by eating (although the burden of weight carried by obese individuals does help to stimulate muscle hypertrophy!).

Michael Rennie ur Experimental Physiology 90.4 pp 427-436.

muskellös
2006-07-15, 20:24
Sådana mängder om dom finns kan du inte komma upp i genom oralt intag, dvs genom mat eller tillskott.

...

Michael Rennie ur Experimental Physiology 90.4 pp 427-436.

Okej, tack!


För mycket protein innebär sänkta hormonnivåer i kroppen vilket är negativt för muskelbygge. Allt över 3 g protein/kilo kroppsvikt brukar King Grub säga är overkil

Under vilken tidsperiod?

King Grub
2006-07-15, 20:31
Under vilken tidsperiod?

Ett dygn.