handdator

Visa fullständig version : Envis skada i samband med löpning


Pretender
2006-07-08, 10:37
Har dragits med en envis skada hela sommaren och börjar ledsna på tillvaron. Tänkte jag postar här innan jag uppsöker kiroprakter eller idrottsläkare.

Dagen efter varje löppass får jag en otrevlig smärta på utsidan av höften som håller i ungefär en dag för att sedan släppa igen. Testat att vila utan effekt. Det gör alltså inte ont under själva löpningen utan dagen efter.

Min gissning är att det är något muskelfäste på utsidan av låret som drabbats...

Låter det bekant? Någon som haft liknande problem?
Tacksam för alla tips/råd!

Tjorvan
2006-07-08, 12:29
Jag kan få ont där när jag strechar dålig ( speciellt utsida lår samt baken) och när mitt bäcken har hoppat snett så gå till en kiropraktor eller prova att strecha riktig ofta och länge. Vila har aldrig hjälp mig heller..

Max
2006-07-08, 14:17
ITBS kan ibland ge symtom på utsidan höften istället för utsidan av knät vilket är vanligast. Kolla på http://www.itbs.info/ och se om något stämmer in. Gör de stretch-övningarna som beskrivs och se om det blir bättre.

Bärs
2006-07-08, 14:23
Det finns en liten muskel på ungefär på utsidan av höften som är mycket viktig vid löpning: Tensor fasciae latae

http://www.exrx.net/Muscles/TensorFasciaeLatae.html

När den är för kort får man löparknä. Eventuellt kan den vara överansträngd och/eller dålig stretchad. Försök tänja ut den flera gånger per dag (utan att riva sönder den) en tid utan att springa och se om det hjälper. Stretcha och Gluteus noggrant eftersom de samverkar i löpningen.

http://www.exrx.net/Stretches/HipAbductors/StandingIbiotibial.html

Har själv påbörjat ett program för att stärka höftmuskulaturen och tränar bl.a. Tensor så här:

http://www.exrx.net/WeightExercises/HipAbductor/CBHipAbduction.html

Pretender
2006-07-08, 15:30
Tack för alla tips!

Ska definitivt testa stretchövningarna som rekommenderats.
Tackar också ödmjukast för länkarna.

/P

Bärs
2006-07-08, 16:22
Kan tillägga att ITBS (iliotibial band syndrome) som Max skrev om ofta är det samma som "löparknä" i svenskan. Runner's knee kan användas om flera olika typer av knäskador i engelskan.

Nu var det ju inte en knäskada du hade, men Tensor fasciae latae övergår i iliotibialbandet. Därför hänger de ihop. Lycka till i vilket fall som helst!

Börje H
2006-07-10, 18:13
Bra tips har du fått:thumbup:
Ett annt mycket tänkbart scenario är att du har problem med någon annan av höften abduktorer, dvs de muskler som har som uppgift att föra benet utåt sidan (ffa gluteus medius och minor). Vid löpning har dessa emellertid sin största funktion i att hålla bäckenet i en horisontell position. Nu har jag ingen aning om din status som löpare, men det kan vara värt att revidera träningsfrekvenser under en period, strecha enligt ovanstående inlägg men även lägga in specifika övningar för att stärka höftmusklerna.

Lycka till!