handdator

Visa fullständig version : Ensidig kost ur hälsoaspekt


Antosh
2006-07-03, 21:14
Hur pass dåligt är det egentligen med för ensidig kost

låt säga att man tex äter 1 kg potatis och 500g broccoli om dagen ..i tja ett år. finns de risker att man drabbas av något överskott/underskott eller något annat negativt?

Ja menar förr i tiden så åt man ju efter säsongen..så det blev nog en hel del ensidig mat där under långa perioder, men dom överlevde..eller? :P

Alla synpunkter välkommna, kanske en bra diskussion att ha med tanke på att många här (antar jag utifrån de stora antalet posts om matscheman etc) har ganska ensidig kost..och kanske äter samma råvaror dag ut och dag in under långa perioder

King Grub
2006-07-03, 21:22
låt säga att man tex äter 1 kg potatis och 500g broccoli om dagen ..i tja ett år.

Inte pga dom livsmedlen i sig. Däremot om bara äter dom. Variationsbehovet av makronutrientkällor för själva makronutrienternas skull är inte speciellt stort - att välja ris i stället för potatis för kolhydraternas skull finns det inget behov av.

Däremot blir det svårt att tillfredsställa mikronutrientbehovet vid en alltför ensidig kost, medan en varierad sådan gör det lättare.

Lizard
2006-07-03, 21:31
Vid säsong är i allmänhet både smak och näringsvärde på topp. Det som skett på senare år är ständig tillgång vilket resulterar i vintertomater och amerikanska blåbär t ex. De två nämnda exemplen smakar i bästa fall absolut ingenting och gissningsvis är näringshalten därefter. Just nu är det sommar - ut och plocka smultron som är vitamin- och mineralrika. Något som större karaktärer än Kollomedlemarna har vetat i miljontals år - brunbjörnarna.
Vitkål är annars en underskattad källa till c-vitamin på vintrarna och därför "behövs" egentligen inte import av apelsiner under de tider de normalt inte växer, för att exemplifiera ytterligare. En ensidig kost ger inte säkert en brist men desto säkrare är att risken för näringsbrist ökar. Däremot behöver man inte byta mat varje dag - din frukost brukar säkert vara tämligen enformig utan att du vare sig får brist eller storknar. Men för att vara helt säker är blanda och ge det mest trygga alternativet. Förr hade söndagsmiddagarna den funktionen från den annars monotona kosten.

Lizard