handdator

Visa fullständig version : hävstångsprincipen?


ivandrago
2002-07-02, 09:49
Tjena!

Hur funkar detta med hävstångsprincipen egentligen? Säg att jag gör biceps curls på en dragmaskin. Då går ju vajern först runt det nedre hjulet, sedan runt det övre, sedan runt själva grejen där vikterna sitter.

Det är med andra ord 3 st hjul som vajern går genom. Detta påverkar väl vikten på något vis?? För det känns mycket lättare att köra curls på 40kg med den än med en vanlig stång. Är det hävstångsprincipen? Och i så fall kan man på något enkelt sätt räkna ut hur mycket man "egentligen" lyfter? Eller har det med avstånd mellan hjulen och grejer att göra?

Har glömt bort fysiken från högstadiet :(

Frazze
2002-07-02, 10:18
Hm... Hävstångsprincipen översätts dåligt till vajrar... Liksom inte riktigt samma sak... (väl?)

Peter
2002-07-02, 10:26
Om det sitter ett block (hjul) på viktmagasinet som vajern går igenom istället för att fästa direkt på vikterna (som på alla de maskiner där man kan dra i både en övre och nedre trissa) blir det en utväxling som gör att vikten halveras. På vissa maskiner (ex technogyms hissar) har man redan kompenserat för det och den vikt som står på plattorna är hälften av vad plattorna väger.

Tror inte det har med hävstångsprincipen att gör utan mer med fysikens gyllene regel "det man vinner i kraft förlorar man i väg". Vikterna rör sig nämligen bara halva sträckan och de lyfts med hjälp av ett block istället för fäste direkt i magasinets övesta vikt.

Peter

ivandrago
2002-07-02, 21:46
eureka! ja jag blandade ihop hävstång med kraft/sträcka.. Hm tror inte de kompenserat för detta på vikterna.. iofs så väger ju grejen som håller fast vikterna som satan, så man kan nog inte så lätt översätta det man lyfter till fria vikter.

Lave
2002-07-02, 22:07
Skit i vad det står på vikterna och kör efter kontakt ;)