handdator

Visa fullständig version : Nån som har lekt med kondenserad mjölk?


timoat
2006-06-17, 10:04
Jag känner mig smått orolig inför att koka en oöppnad burk kondenserad mjölk i 3 timmar för att göra kolasås, men överallt står det att man ska göra så. Nån som kan avlägga ett vittnesmål, för ett oexploderat kök?

Slimfit
2006-06-17, 10:40
Har inte provat det själv men såg att Mat-Tina gjorde det i något av hennes tidigare program.

Kan ha varit det här receptet: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6265&a=130442&ingredients=kondenserad+mj%F6lk&av704si=-1&av704ko=-1&showResults=false&lid=receptSearch332139&lPos=1

Prova gärna och återkom med resultatet, jag är nyfiken :)

timoat
2006-06-17, 10:40
Den kokar på spisen as we speak. Please dont explode...

Cilia
2006-06-17, 14:15
Mitt ex brukar göra det för att göra en engelsk dessert.
Det är ngt man måste tänka på när det gäller det där med att koka den länge men kommer inte ihåg vad.
Antingen att det inte är för varmt men tror det också har att göra med att det inte är för länge för då blir det inge bra alls. Tror han brukar köra strax under 3 h. Däremot blir det gott som bara den.

timoat
2006-06-17, 14:55
Klarade sig, phew!
Snart är "the mother of all cakes" färdig...

Aelrik
2006-06-17, 16:28
Vilken kaka är det?

elan
2006-06-17, 16:31
Jag har också varit sugen på att prova det där någon gång, du måste rapportera resultatet sedan. Gärna med bilder och recept på kakan. :naughty:

elan
2006-06-17, 16:36
Undrar förresten hur någon kom på att man skulle koka en konservburk i tre timmar för att få smarrig kolasmet.... Råkade någon tappa en burk i en kastrull som stod och kokade och hittade den tre timmar senare och öppnade den och smakade på innehållet?

bluelight
2006-06-17, 17:59
Hur fasiken kan det bli kolasmak från mjölk?

timoat
2006-06-17, 18:24
Fullt med socker.
angående kakan jag bakar är den helt galen. Jag vågar inte ens räkna ut näringsvärdet på den... Innehåll o bilder kommer i tråd. Den är min egen uppfinning!

Brink
2006-06-19, 22:14
min kompis familj är från chile och de gör det där hela tiden, heter manchar (stavas?) och är riktigt jävla gott:hbang: bara att slänga ner 3-4 timmar kokande vatten, ska hela tiden vara täkt. ha i en rultårta eller på nån sorts kex.... gott som faen... han brukar ha det på mackor, lite skeptisk men... *rolleyes*

gonza
2006-06-20, 07:04
Stämmer bra det. Jag själv är från chile och mamma har gjort det många gånger. MANJAR som det heter är ursprungligen från spanien och efter columbus, tjaa, ni vet historien.

I vilket fall, du kan gör grymt mycket, säg till om du vill ha recept på tårta, bakelser eller dylikt så pm'ar jag :).

Annars kokar du den i 3 timmar, se till att ta bort pappret och klistret ordentligt så inget av det fastnar i kastrullen. Har du sedan en högtryckskokare som vi har tar det bara 1 timma, snabbt och effektivt!

ilikeu
2006-06-20, 12:38
kan ge ett recept, men ska man lägga upp det här eller bland de andra recept?.

otroligt otroligt otroligt god.. chilensk tårta.. mil ojas = tusen blad.