handdator

Visa fullständig version : räkna kcal på olja vid tillagning av kyckling?


Mr A
2006-06-16, 21:56
Jag brukar steka kycklingfilé i 1-2 tsk olivolja. Ska man räkna med kcal och fettet från oljan i dieten eller tar kycklingen inte upp oljan?? det är ju ändå ca 45-90 kcal och 5-10 g fett. Så hur ska man göra?

Cerberus
2006-06-16, 22:09
Jag brukar steka kycklingfilé i 1-2 tsk olivolja. Ska man räkna med kcal och fettet från oljan i dieten eller tar kycklingen inte upp oljan?? det är ju ändå ca 45-90 kcal och 5-10 g fett. Så hur ska man göra?


Skit i det, försumbart. Gå en promenad om något.

puccini
2006-06-17, 00:41
Magert, rent kjøtt (altså uten panering) tar opp ca 1 gram fett pr 100 gram vare, uansett om du steker med fett i stekepanne, i ovn eller frityr.

(Iflg. "Tables on weight yield of food and retention factors of food consistuens for the calculation of nutrient composition of cooked foods (dishes), Antal Bognár 2002)

il_Duce
2006-06-17, 09:36
Magert, rent kjøtt (altså uten panering) tar opp ca 1 gram fett pr 100 gram vare, uansett om du steker med fett i stekepanne, i ovn eller frityr.

(Iflg. "Tables on weight yield of food and retention factors of food consistuens for the calculation of nutrient composition of cooked foods (dishes), Antal Bognár 2002)


Så det gör ingen stor skillnad kcalori mässigt om man använder 1tsk olja eller 1 msk olja när man steker kött? Köttet tar inte upp så mkt av det ändå?

puccini
2006-06-18, 01:09
Så det gör ingen stor skillnad kcalori mässigt om man använder 1tsk olja eller 1 msk olja när man steker kött? Köttet tar inte upp så mkt av det ändå?

Nei...Om du bruker 1 ts margarin eller 75 g margarin, er fettopptaket nesten det samme!

BBr
2006-06-18, 03:17
Gäller det samma med fisk också eller?

Srednq
2006-06-18, 10:51
helt kött eller fisk tar inte upp något fett. (väldigt lite iaf). medan färs och panerat suger åt sig

Tulork
2006-06-18, 15:14
jag gjorde ett litet test nu när jag ändå skulle steka lite kyckling. Det var 200gram kyckling ifrån willys, jag tog 2st korkar olivolja, efter stekningen lyfte jag bara ur bitarna, skrapade ihop oljan föra tt se hur mkt som var kvar.

Resultatet var att av 2st korkar, fanns 1 kork olja kvar i pannan... alltså, man får inte i sig så mkt.

Mush
2006-06-18, 16:09
jag gjorde ett litet test nu när jag ändå skulle steka lite kyckling. Det var 200gram kyckling ifrån willys, jag tog 2st korkar olivolja, efter stekningen lyfte jag bara ur bitarna, skrapade ihop oljan föra tt se hur mkt som var kvar.

Resultatet var att av 2st korkar, fanns 1 kork olja kvar i pannan... alltså, man får inte i sig så mkt.

Det där kan du dock inte lita på. Kött släpper ifrån sig safter vid tillagning, och mycket osar bort i värmen.

timoat
2006-06-18, 16:22
Speciellt om det var el cheapo märken som sprutar sina fileer fulla med salt och sockervatten för att öka volymen.

Tulork
2006-06-18, 16:52
ne, så är det antagligen. I alla fall, det är inget jag räknar med i kaloriuträkningen... för osäkert och så pass lite att det knappt spelar någon roll.

pekka
2006-06-20, 08:27
Det som Srednq säger ovan, det stämmer.

Hel köt och fisk tar inte upp oljan medan all slags panering och färs-form av kött och fisk gör det.

STarfish
2006-06-20, 20:49
När jag steker mina kyckling fileer så slänger jag i riset i stek pannan när kycklingen klar, suger åt sig en hel del... smart och enkelt

Grandi
2006-06-21, 17:54
Tänkte höra mig för om ni vet hur det blir då man steker ägg, suger de åt sig oljan?

STarfish
2006-06-21, 18:06
Tänkte höra mig för om ni vet hur det blir då man steker ägg, suger de åt sig oljan?

Nej