handdator

Visa fullständig version : Impingement (axelporblem)


carlsm
2006-06-12, 16:22
Hej govänner,

Det finns många trådar om axelproblem av olika slag, oftast odiagnostiserade och av mer eller mindre diffus karaktär.

Efter en längre period av axelsmärtor och starkt reducerat träningsprogram bokade jag tid hos en sjukgymnast på mitt gym. Efter en del frågande, bändande, klämmande etc trodde han at tdet kunde vara impingement. Om ett tag är det dags för ett litet övningsprogram men jag är otålig. Så:

Är det någon som vet vilka övningar man bör göra för att stärka upp de stabiliserande musklerna i axeln?

Börje H
2006-06-12, 19:12
Ett impingement av någon av rotatorcuffmusklerna, oftast m.supraspinatus, är en tämligen vanlig diagnos vid diffusa axelbesvär. Därmed inte sagt att det lika ofta är tal om ett faktiskt impingement. Nåväl, problemen kan uppstå som följd av degenerativa förändringar av muskelsenan eller andra strukturer i det osteofibrösa taket (acromionutskottet på skulderbladet eller änden på nyckelbenet alt ligamentapparaten). Om bursa ovanför caput humeri (kulan på överarmsbenet) minskar även utrymmet för senan.
Om senstrukturen är svullen pga irritation är steg 1 att avlasta. Dvs avhålla sig från belastande rörelser (ffa belastade rörelser med armarna ovan horisontalplanet). Träning av den motoriska kontrollen av rotatorcuffen är mkt viktig oavsett orsak till problemen. De viktigaste övningarna är då utåt och inåtrotation av axeln. Till en början skall detta ske i så lätt utgångsläge som möjligt dvs överarmen mot kroppen, men allteftersom träningen fortskrider kan man utmana med att höja armen utåt sidan vid övningarna.
Fråga din sjukgymnast vilken plan han har för dig och hur han uppfattar dina problem. Om han/hon är seriös så bör du få en bra förklaringsmodell som du kan använda som bränsle under den tråkiga rehabiliteringsträningen som följer. :thumbup:

(Bilden nedan visar det område ovanför cavitas glenoidale , skulderbladets ledhåla, där muskelsenorna är som mest utsatta.)

Åse Columbus
2006-06-12, 19:47
http://www.aafp.org/afp/980215ap/fongemie.html

http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/shoulder_injuries.htm

http://www.physsportsmed.com/issues/2004/1104/kelly.htm

carlsm
2006-06-13, 19:44
Ja vi får väl se vad sjukgymnasten föreslår. Finns det några övningar för det ni föreslår i Kolozzeums övningsbank?

Åse Columbus
2006-06-15, 06:54
Ja vi får väl se vad sjukgymnasten föreslår. Finns det några övningar för det ni föreslår i Kolozzeums övningsbank?

Jag skulle vila...har haft samma problem själv....o bara använda vardagsrörelser...tills dess att det känns att styrkan kommer tillbaka till området.

Men lyssna på sjukgymnasten ....