Jense
2006-06-01, 16:21
Kände att jag även måste tipa om den klassiska Coq au vin
4-5 pers, tar 1½ timme att göra.
1 färsk eller djupfryst ungtupp eller kyckling, ca 1,25kg.
2 skivor färskt eller lättrimmat stekfläsk, ca 50g
250g små gula lökar
smör eller margarin
1 tsk salt
2 kryddmått nymald svartpeppar
4 msk konjak eller brandy
ca3 dl rödvin
3 persiljekvistar
1 kvist timjan
2 lagerblad
200g champinjoner
1msk smör
1msk vetemjöl
1 pressad vilöksklyfta
1. tina den djupfrysta fåglen. Dela den i 8-10 delar. Skär fläsket i små tärningar. skala löken.
2. Bryn först fläsket tag upp det och bryn därefter löken i fläskflottet tillsatt med lite extra fett. Lägg fläsk och lök i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 200 grader
3. gnid in fågeldelarna med salt och peppar. Bryn dem väl runt om. Lägg dem i formen. Häll genast över den uppvärmda konjaken och tänd på. Häll på rödvinet och läggi persiljan, timjan och lagerblad. Täck formen med lock eller folie och koka i nedre delen av ugnen i 30 min.
4. ansa champinjonerna och fräs dem i lite fett. Blanda ner dem i formen och koka i ytterligare ca 15 min.
5. tag bort persiljan, timjan och lagerblad ur formen. blanda samman fett och mjöl. rör ner blandningen i skyn. Tillsätt vitlöken. Låt formen stå ytterligare i ca 5 min i ugnen.
servera med kokt ris eller sprödvärmt bröd.
4-5 pers, tar 1½ timme att göra.
1 färsk eller djupfryst ungtupp eller kyckling, ca 1,25kg.
2 skivor färskt eller lättrimmat stekfläsk, ca 50g
250g små gula lökar
smör eller margarin
1 tsk salt
2 kryddmått nymald svartpeppar
4 msk konjak eller brandy
ca3 dl rödvin
3 persiljekvistar
1 kvist timjan
2 lagerblad
200g champinjoner
1msk smör
1msk vetemjöl
1 pressad vilöksklyfta
1. tina den djupfrysta fåglen. Dela den i 8-10 delar. Skär fläsket i små tärningar. skala löken.
2. Bryn först fläsket tag upp det och bryn därefter löken i fläskflottet tillsatt med lite extra fett. Lägg fläsk och lök i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 200 grader
3. gnid in fågeldelarna med salt och peppar. Bryn dem väl runt om. Lägg dem i formen. Häll genast över den uppvärmda konjaken och tänd på. Häll på rödvinet och läggi persiljan, timjan och lagerblad. Täck formen med lock eller folie och koka i nedre delen av ugnen i 30 min.
4. ansa champinjonerna och fräs dem i lite fett. Blanda ner dem i formen och koka i ytterligare ca 15 min.
5. tag bort persiljan, timjan och lagerblad ur formen. blanda samman fett och mjöl. rör ner blandningen i skyn. Tillsätt vitlöken. Låt formen stå ytterligare i ca 5 min i ugnen.
servera med kokt ris eller sprödvärmt bröd.