Visa fullständig version : Snabba vs Långsamma kolhydrater
SwedenTennis
2006-05-24, 18:25
Finns det någon länk på internet där man ser vad som är snabba respektive långsamma kolhydrater för det står ju tyvärr sällan det på förpackningarna man köper...
Brukar oftast helst vilja undvika snabba kolhydrater..
//Johan
shadowfire
2006-05-24, 19:09
Finns det någon länk på internet där man ser vad som är snabba respektive långsamma kolhydrater för det står ju tyvärr sällan det på förpackningarna man köper...
Brukar oftast helst vilja undvika snabba kolhydrater..
//Johan
Långsamma kolhydrater: bönor, baljväxter, pasta, ris, potatis, rotfrukter, grönsaker samt grovt bröd.
Snabba kolhydrater (sockerrrrrrrrr): maltodextrin, druvsocker, socker, godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex, sylt, sockrade flingor, vetebröd och vitt bröd.
Generellt... sedan kan det variera på typ pasta huruvida långsamt det är, beroende på hur om stärkelsen är mycket eller litet nedbrutet. Samma vad gäller bröd. Det räcker t.ex. inte att köpa ett grovt bröd med en flashig "fullkorn!"-logga på, då det fortfarande kan vara ett sötat bröd så det står härliga till, dvs sockerberikat. Vill du jämföra bröd så kolla andel sockerarter på innehållsförteckningen, eller köp osötat bröd.
Välkommen till forumet annars får man säga, ser att du inte har så mkt inlägg. Använd sökfunktionen så mkt du kan, du kan hitta en hel del matnyttigt (catch the drift) som svar på dina frågor där.
SwedenTennis
2006-05-25, 08:39
Långsamma kolhydrater: bönor, baljväxter, pasta, ris, potatis, rotfrukter, grönsaker samt grovt bröd.
Snabba kolhydrater (sockerrrrrrrrr): maltodextrin, druvsocker, socker, godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex, sylt, sockrade flingor, vetebröd och vitt bröd.
Generellt... sedan kan det variera på typ pasta huruvida långsamt det är, beroende på hur om stärkelsen är mycket eller litet nedbrutet. Samma vad gäller bröd. Det räcker t.ex. inte att köpa ett grovt bröd med en flashig "fullkorn!"-logga på, då det fortfarande kan vara ett sötat bröd så det står härliga till, dvs sockerberikat. Vill du jämföra bröd så kolla andel sockerarter på innehållsförteckningen, eller köp osötat bröd.
Välkommen till forumet annars får man säga, ser att du inte har så mkt inlägg. Använd sökfunktionen så mkt du kan, du kan hitta en hel del matnyttigt (catch the drift) som svar på dina frågor där.
Tack så mycket, schysst =)
Tack så mycket, schysst =)
Riskakor är även snabba;)
SwedenTennis
2006-05-26, 08:17
Där ser man ;) Därför de inte finns i skafferi längre.
alla andra langa på mera
Långsamma kolhydrater: potatis
Är inte potatis ganska snabba kolhydrater?
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=57270
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=70234
SwedenTennis
2006-05-26, 16:01
Sök upp en gi-tabell.
som jag hittar?
Åse Columbus
2006-05-28, 15:44
artikel....
http://www.primavi.se/maten.pdf
två till
http://www.contox.se/forskarron.htm
http://www.gi-tabell.se/
sen har fredrik paulun en gi-tabell på sin sida har ja för mig..
Åse Columbus
2006-05-28, 15:52
artikel....
http://www.primavi.se/maten.pdf
en annan
http://www.contox.se/forskarron.htm
sen har fredrik paulun en gi-tabell på sin sida har ja för mig..
http://www.paulun.se/p2.asp?idCategory=460
http://www.gi-tabell.se/articles/view.asp?articleid=11
Åse Columbus
2006-05-28, 16:02
sista länken ...sen får ni googla själva.....
http://www.glykemiskt-index.info/index.php?katID=4
*flex*
Hallå där; har ni legat i dvala de senaste månaderna eller?
GI är irrelevant, och därmed också snabba/långsamma kolhydrater.
Det som är viktigt är att maten är näringsrik, naturlig och oraffinerad.
Här har ni lite av de trådarna som behandlar "GI:s fall" med lite diskussion och en hel del källhänvisningar. Jag tog bara med trådar med tillräckligt bra källor.
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=70073&highlight=irrelevant
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=57270&highlight=irrelevant
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=71106&highlight=irrelevant
King Grub
2006-05-28, 16:08
Hallå där; har ni legat i dvala de senaste månaderna eller?
GI är irrelevant, och därmed också snabba/långsamma kolhydrater.
Han kanske är ute efter snabba kolhydrat i träningssammanhang? Bara för att det är irrelevant i viktminskningsyfte så förlorar begreppet inte automatisk relevans i andra sammanhang.
Han kanske är ute efter snabba kolhydrat i träningssammanhang? Bara för att det är irrelevant i viktminskningsyfte så förlorar begreppet inte automatisk relevans i andra sammanhang.
Nej det gör det ju inte, men eftersom både protein och energiintag har en mycket större roll i att höja blodsocker och insulinsvar än kolhydraterna så tror jag fortfarand att effekterna av exta snabba kolhydrater (som glukos istället för potatis) är ytterst marginella. Dessutom behandlade de länkar Åse länkade till mer hela livsstilen (jag kollade inte igenom alla länkarna).
Sedan tycker jag frågan och svaren mer verkade riktade mot hela livsstilen/kosten, och det är ju fel, så ett förtydligande behövdes.
Valentino
2006-05-28, 16:16
GI är irrelevant, och därmed också snabba/långsamma kolhydrater.
Så skriver man bara om man är 18 och inte har ngn direkt erfarenhet av kost och träning själv. Låt nu forumets expert ta hand om frågorna i den här delen av forumet.
Mvh Valle
Så skriver man bara om man är 18 och inte har ngn direkt erfarenhet av kost och träning själv. Låt nu forumets expert ta hand om frågorna i den här delen av forumet.
Mvh Valle
Du kan ju börja med att läsa igenom de källor jag och Grub gett dig innan du går över till personangrepp. Den lägsta formen av argumentering.
Valentino
2006-05-28, 16:25
Du kan ju börja med att läsa igenom de källor jag och Grub gett dig innan du går över till personangrepp. Den lägsta formen av argumentering.
Det var inte meningen att du skulle ta det så, men läs vad Grub skrev och ta det lite lugnt med den numera omvända GI-hysterin :) Efter träning är det bra med snabba kolhydrater, därför kan man inte skriva så som du skrev.
Det var inte meningen att du skulle ta det så, men läs vad Grub skrev och ta det lite lugnt med den numera omvända GI-hysterin :) Efter träning är det bra med snabba kolhydrater, därför kan man inte skriva så som du skrev.
Jag håller med, det var dåligt formulerat av mig i mitt första inlägg, jag tog den enkla vägen. Men jag hoppas jag förklarade mig bättre i det andra inlägget.
Nej det gör det ju inte, men eftersom både protein och energiintag har en mycket större roll i att höja blodsocker och insulinsvar än kolhydraterna så tror jag fortfarand att effekterna av exta snabba kolhydrater (som glukos istället för potatis) är ytterst marginella. Dessutom behandlade de länkar Åse länkade till mer hela livsstilen (jag kollade inte igenom alla länkarna).
Sedan tycker jag frågan och svaren mer verkade riktade mot hela livsstilen/kosten, och det är ju fel, så ett förtydligande behövdes.
vad negativ du är... tänk om swetennis inte visste vilka livsmedel hade snabba/långsamma, ett exempel är att många nybörjare tror att vitt bröd har ett lågt GI värde.
iofs spelar det ingen roll varför swedentennis ville få reda på det, du kan lika gärna skita i varför de vill få reda på det..
"vart kan jag köpa en opel" "opel är fula så du kan skita i att köpa en opel"
vad negativ du är... tänk om swetennis inte visste vilka livsmedel hade snabba/långsamma, ett exempel är att många nybörjare tror att vitt bröd har ett lågt GI värde.
iofs spelar det ingen roll varför swedentennis ville få reda på det, du kan lika gärna skita i varför de vill få reda på det..
"vart kan jag köpa en opel" "opel är fula så du kan skita i att köpa en opel"
Om Opels motorer inte hade fungerat på några av deras bilar, hade du då rekommenderat någon att köpa dem som ett transportfordon? Det är i princip så med GI, dess användningsområde är ytterst begränsat och kraftig haussat av media. Det är bättre att beskriva det med hårda ord än mjuka anser jag så kanske vi snart kan slippa GI hysterin och ägna vår forskning och tankeverksamhet åt något mer produktivt :) Dessutom var mina poster inte riktade mot swetennis.
Jag hoppas ingen tar illa upp av det jag skriver då det endast är folks kunskap jag vill förändra till det bättre. Om ni ser att jag skriver något felaktigt får ni gärna rätta mig, som Grub tidigare gjorde.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.