handdator

Visa fullständig version : Ginseng


Örjan
2002-12-05, 11:31
Vad tycker ni om ginseng? Här är vad Paulún skriver om det:

"Ginseng




Bakgrund
Detta är tveklöst gamlingen i kosttillskottssammanhang. Ginseng har använts i mer än fyratusen år i asien och förekommit som te, rotextrakt, avkok, salvor etc. Traditionellt har det använts som allmänt stärkande medel, stimulantia och vätskedrivande medel (1). Andra användningsområden var att motverka infektioner, som afrodisiaka, påverka menstruationen och öka hormonproduktionen (2). Många idrottsmän använder ginseng under vissa perioder av hård träning då de tycker sig uppleva bättre uthållighet, återhämtning och styrka. Inom farmakologin har ginseng klassats som en adaptogen, dvs ett preparat som återställer nervsystemet och sköldkörtelns funktion (påverkar bl a immunförsvaret). Denna effekt gör att man blir mindre känslig mot stress i de flesta former.

Massor av människor använder, åtminstone periodvis, ginseng. Bara i USA finns det 5 000 000 - 6 000 000 användare, och handeln omsätter där omkring en miljard dollar varje år. I Sverige är antalet konsumenter ungefär 400 000, vilket gör det till, tillsammans med vitamin- och mineralpreparaten, det populäraste kosttillskottet.

Det finns tre olika riktiga ginsengsorter på marknaden: Panax ginseng, Panax quinquefolium (en modern amerikansk variant) och Panax notoginseng, och de har lite olika sammansättning och verkningar. Även var och när de odlats spelar stor roll.

Det man kallar sibirisk ginseng (Eleutherococcus senticosus) är inte ginseng enligt definitionen, men eftersom den marknadsförs som det tar jag upp den här.


Kvalitetsproblemet
Ginseng är ett av de bäst undersökta preparaten med över 1 000 vetenskapliga artiklar och ett stort antal böcker publicerade. När jag läst genom valda delar av min litteratur på ämnet är min slutsats att det faktiskt händer en del saker i kroppen när man intar ginseng. Det stora problemet är att det är frågan om en naturprodukt och skillnaden i kvaliteten mellan olika preparat kan vara enorm. De viktigaste faktorerna som avgör ginsengens effekter är:
1) Hur mycket av de aktiva substanserna preparatet innehåller, och förhållandet mellan dem.
2) Om preparaten är äkta.
3) Hur stora de rekommenderade doseringarna är.


Som konsument utgår man från att produkten innehåller det som utlovas, men vi har tidigare sett att det ofta rör sig om rena bedrägerier när det gäller kosttillskott (kreatin och proteinpulver). Det finns en bra kartläggning av olika ginsengmärken från hela världen där man bl a undersökte hur mycket ginsenosider de olika märkena innehöll (3). Eftersom ginsenosiderna är de aktiva substanserna är detta en bra metod för att utvärdera kvaliteten. 50 olika märken undersöktes och, håll i dig, sex av dessa innehöll inga ginsenosider alls! Tre av dessa såldes i Sverige, och även om kvaliteten har förbättras sedan analyserna gjordes vill jag nämna dem eftersom jag tycker mycket illa om bedrägeri. Följande produkter innehöll enligt referens (3) 0-0,1 % ginsenosider (normalt 1,9-9,0 %):
• "Brasiliansk ginseng" från Viterna Brasilian
• "Ren rysk rot" från Svenska örtmedicinska institutet (92E01)
• "Up your gas" från National health products (32811)


I en amerikansk analys var kvaliteten ännu sämre. Där var 32 av 54 produkter värdelösa (4). Jag rekommenderar den som vill prova ginseng att införskaffa den på apoteket, eller köpa den från någon av de bästa sporttillskottstillverkarna. Ginseng är en dyrbar råvara och du bör bli misstänksam om ett preparat är alltför billigt. Ginsengkarameller, téer och dylikt innehåller inget ginseng, trots att de påstår det.

För att garantera kunden att denne ska få den förväntade effekten av ett ginsengpreparat har man försökt införa en standardisering. Detta ska göra att alla preparat ska innehålla en bestämd mängd aktiva substanser. Välj en ginsengprodukt vars etikett säger att den innehåller standardiserad ginseng. Det finns en Schweizisk standardiserad ginseng som heter G115. Den är bra. Det är i regel den som används i de studier som genomförs.


Ginseng - Ett steroidpreparat?
Det som ger effekt när du äter ginseng är en typ av ämnen som heter ginsenosider. Det finns drygt tio olika ginsenosider. De är s.k. glykosylerade steroider som sannolikt påverkar på en hormonell nivå och har ett stort antal verkningar. Kemiskt liknar de steroiderna som har ett väldigt karaktäristiskt utseende. Man antar därför att ginsenosiderna kan binda till de receptorer som normalt används av kroppens egna steroider (t ex testosteron, östrogen och kortisol). Hmmmm...., att tillföra ämnen som verkar som kroppens hormoner är kanske lite tveksamt, både moraliskt och medicinskt. Kroppens steroider har ju fundamentalt olika effekter i kroppen och en idrottsman vill knappast få kraftiga östrogen- eller kortisoleffekter. Att aktivera testosteron (androgen-) receptorerna alltför kraftigt är inte heller bra, men det tycks inte vara fallet med ginseng.

Vissa studier tyder på att ginseng kan påverka kroppens egen steroidproduktion. Hos råttor kan man se en ökning av testosteronhalterna i blodet vid supplementering (5).


Anabola steroider?
Vi är överens om att ginseng innehåller steroidliknande substanser. Om ginseng dessutom skulle visa sig kunna bygga muskler, skulle vi plötsligt ha en anabol steroid då? Frågan är något skämtsam, men samtidigt relevant eftersom vissa undersökningar antyder att ginseng både kan öka proteinsyntesen och motverka proteinnedbrytningen (6). En ökning av proteinsyntesen är definitionen på ordet anabol, som betyder uppbyggande. Resultatet skulle vara ökad muskelmassa. Det är viktigt att notera att detta försök var utfört "in vitro", dvs i provrör. Bevisen för att det även skulle gälla i den komplexa människokroppen är inte övertygande, men det förtjänar vidare forskning.


Ginsengs effekter på idrottsmannen/kvinnan
Det finns olika teorier om hur ginseng skulle kunna ha en effekt på atleter. Ett förslag är att ginseng skulle öka användningen av fett under träning och därmed spara glykogenet (7). Det skulle också kunna röra sig om en ökning av mängden av vissa signalsubstanser i hjärnan, vilket ger en ökad hjärnaktivitet (8). Det finns indikationer på att ginseng skulle öka piggheten (9), en garanterad prestationshöjande effekt. Ett antal undersökningar har genomförts för att se om ginseng har någon effekt när det verkligen gäller. I en dubbel-blindstudie fick maratonlöpare två gram ginseng (Panax) dagligen i fyra veckor. Man registrerade inga förändringar på maximal aerobisk kapacitet, uthållighet eller hjärtfrekvens (10). En annan negativ studie visade ingen effekt på tröttheten eller på vilka bränslen kroppen förbrukade under träning (fett eller kolhydrater) (11).

Undersökningarna med negativa resultat är dock i minoritet. Det finns ett stort antal studier som visar att ginseng kan öka prestationsförmågan. Ett etiskt tvivelaktigt försök gick ut på att man släppte ner råttor i badkar som de inte kunde komma upp från (12). De simmade och simmade tills de av utmattning helt enkelt sjönk. Man räddade de små liven och gav dem en kost supplementerad med ginseng i några veckor. Därefter satte man dem på samma hårda prov och de klarade av att hålla sig vid ytan i 40 % längre tid. Det är sällan våran prestation betyder skillnaden mellan liv och död, men det är intressanta resultat.

I människoförsök (dock ej lika tuffa) har man sett att 200 mg G115-extrakt taget i tolv veckor kan ge en avgörande förbättring av lungkapacitet (13). Andra studier stöder dessa resultat (14). Även mjölksyraansamlingen tycks minska (15).

En annan undersökning visade påskyndad återhämtning och ökad styrka efter tolv veckors användning (16). Bröststyrkan ökade med i genomsnitt 22 % medan ökningen av styrkan i lårets framsida låg på 18 %. Fantastiska resultat! Nästan lite för bra. Vore man misstänksam ville man gärna dopingtesta försökspersonerna.....Du kan inte vänta dig dessa dramatiska förbättringarna, men bara hälften av de resultaten vore mycket bra.


Ginsengs effekter på fettförbränningen
Med tanke på de hormonella och de prestationshöjande effekterna är det inte alls omöjligt att ginseng även påverkar fettförbränningen. Som vi tidigare nämnt verkar det som om ginseng ger idrottsmannen ökad möjlighet att bränna fett och därmed spara de lagrade kolhydraterna (glykogenet). Om man separerar en viss ginsenosid och ger den till djur kan man få en minskning av fettförbränningen, men det intressanta är att se vad som händer när man tillför samtliga ginsenosider. Det är ju så man intar dem. Ser man på den slutliga effekten bränner både djur (17) och människor (18) mer fett vid supplementering samtidigt som de, som sagt var, spar glykogenet.


Ginseng och minnet
Ett antal studier har visat ginsengs förmåga att förbättra minnet (19, 20, 21). Låga och mycket höga doser tycks dock inte ha någon effekt, bara "lagom" mängd. Eftersom det finns många olika varianter på ginseng är det vanskligt att generalisera. Tre ämnen i ginseng minskar aktiviteten i centrala nervsystemet medan två av dem höjer den (21). Du förstår säkert att effekten därför kommer att variera med hur mycket av respektive ämne som finns i preparatet.


Ginseng och alkohol
Det var en konstig rubrik! Men faktum är att ginseng påverkar omsättningen av alkohol i kroppen. Jag hoppas att ni inte brukar alltför mycket av den varan, men det kan vara intressant att känna till sambandet. I en studie gav man två grupper 72g alkohol/65 kg kroppsvikt (22). En av grupperna fick dessutom tre gram ginseng/65 kg kroppsvikt. Ginsenggruppen fick en betydligt snabbare nedbrytning av alkoholen och efter 40 minuter var deras alkoholnivåer i blodet 35 % lägre än hos kontrollgruppen. Tro nu inte att du kan ta en ginsengtablett efter festen och sedan ta bilen hem.


Insulinkänslighet
Att få bättre insulinkänslighet innebär att din kropp slipper använda så mycket insulin och din blodsockerkurva blir jämnare. Insulin motverkar nedbrytningen av kroppsfettet, och ökar fettinlagringen. Samtidigt behövs insulinet eftersom det är anabolt och ser till att det byggs muskler. Ökad insulinkänslighet gör att du kan bygga muskler samtidigt som du får minskat kroppsfett. Det är denna effekt krom och vanadyl påstås ge. Vissa studier tyder på att ginseng innehåller substanser som förbättrar insulinkänsligheten (23) och vad detta skulle betyda i praktiken förstår du av resonemanget ovan.


Ginseng och immunförsvaret
Att ginseng har en effekt på immunförsvaret är inte fastslaget, men vissa forskare hävdar det. G115 påstås öka antalet av de celler som bekämpar bakterier och främmande ämnen i kroppen (Cytotoxiska T-celler). Detta är ett pålitligt mått på immunförsvarets aktivitet.


Dosering och användning
Det är svårt att ange exakt hur mycket av ditt ginsengpreparat du bör inta, eftersom koncentrationen skiljer sig så kraftigt mellan de olika produkterna. Som jag nämnde tidigare är det viktigt att välja ett standardiserat preparat. 200 mg/dag av G115 är lämplig att ta. Om du väljer någon annan produkt bör du följa bruksanvisningen. Om du inte får någon effekt kan du öka den med 50-100 %.

Icke standardiserad rot kräver ofta en dosering på 500 mg-1 000 mg.

Det är lämpligt att använda ginseng i perioder om 6-8 veckor för att maximera effekten och minimera eventuella biverkningar. Därefter bör man vila från ginseng minst lika länge, det är därför lämpligt att passa in en hårdträningsperiod när du vill prova ginseng. Många får en stimulerande effekt som gör det svårt att sova om det tas alltför tätt inpå sängåendet. Tas preparatet tillsammans med frukosten brukar det inte vara något problem. Många människor använder dock ginseng året runt utan besvär. De hävdar också ofta att effekten blir mest märkbar efter några månader.


Ginseng och biverkningar
Ginseng innehåller ett antal farmakologiskt aktiva substanser och som alltid ger de inte bara positiva effekter, utan flera biverkningar har rapporterats. De vanligaste högt blodtryck, diarré, sömnlöshet, nervositet, hudbesvär och ödem (vätskeansamlingar under huden) (24). Som tur är uppkommer besvären i regel bara vid bruk under lång tid och speciellt vid höga doseringar. Eftersom ginseng kan ge östrogena effekter finns det en risk att det, hos känsliga personer, kan orsaka gynekomasti. Detta är ett otrevligt tillstånd där bröstkörtlarna växer och användaren kan få små "hängbröst". Hos de som använder anabola/androgena steroider är detta ett ganska vanligt fenomen, eftersom missbruk av de preparaten i regel ökar mängden östrogen i kroppen. En del får allergiska reaktioner av ginseng med illamående och hudutslag som följd.

Eftersom så många använder ginseng finns det ett antal rapporter om underliga medicinska tillstånd som på något sätt sätts i samband med ginsengkonsumtion. Ett exempel på detta är en kvinna som drabbades av hjärnblödning efter att ha ätit 25 gram (!) ginsengrot (25). Om det finns några samband gäller de bara vid kraftiga överdoseringar. Det finns något som kallas för "Ginseng abuse syndrome". Det är ett tillstånd där användaren tagit stora mängder, upp till 15-20 gram/dag i flera veckor. Det kännetecknas av de typiska biverkningarna som nämns ovan (24).

Med tanke på det stora antalet användare rapporteras det emellertid väldigt få biverkningar. Det gör att ginseng måste anses vara ett säkert preparat.


Slutsats
Ginseng är ett bra och beprövat tillskott som ger de flesta tränande en viss effekt. Det anses säkert om det inte överdoseras. Använd det under 6-8 veckor långa perioder. Välj ett preparat av dokumenterat bra kvalitet.

Betyg:


Referenser
1. Tyler VE, Brady LR, Robberts JE. Pharmacognosy. 9th edition. Philadelphia: Lea & Febiger, 1988; 456-459.
2. Wooley BH. The latest fads to increase muslce mass and energy. Postgrad. Med. 89, 195-205; 1991.
3. Cui J, Carle M, Eneroth P, Björkhem I. What do commercial ginseng preparations contain? Lancet 344 (9 juli), 1994.
4. Tyler VE. The new honest herbal. Philadelphia, George F Stickley, 1987.
5. Fahim MS et al. Effect of Panax ginseng on testosterone level and prostate in male rats. Archives of Andrology 8; 261-263, 1982.
6. Zhong-Qi Lu, Dice F. Ginseng extract inhibits protein degradation and stimulates protein synthesis in human fibroblasts. Biochemical and Biophysical Research Communications 126(1), 636-640, 1985.
7. Bucci LR. Nutritional ergogenic aids. In: Wolinski I, Hickson JF, eds. Nutrition in exercise and sports. Boca Raton, FL: CRC; 107-184, 1989.
8. Samura MM et al. Effect of standardized ginseng extract G115 on the metabolism and electrical activity of the rabbit´s brain. Journal of International Med. Res. 13, 342-348, 1985.
9. D´Angelo L et al. A double-blind placebo controlled clinical study on the effect of standardized ginseng extract on psychomotor performance in healthy vounteers. Journal of Ethnopharmacology 16, 15-22, 1986.
10. Teves JE, Wright JE, Welch MJ et al. Effects of ginseng on repeated bouts of exhaustive exercise. Med. Sci. Sports. Exerc. 15, 162 (abstract); 1983.
11. Knapik JJ et al. The influence of Panax ginseng on indices of substrate utilization during repeated exhaustive exercise in man. Federal Proceedings 42, 336, 1983.
12. Singh VK et al. Planta Medica 50, 462, 1984.
13. Dorling E et al. Do ginsenoids influence performance? Results of a double-blind study. Notabene Medicini 10, 241-246, 1980.
14. Forgo I, Shimert G. The duration of effect of the standardized ginseng extract G115 in healthy competitive athletes. Notabene Medicini 15, 636-640, 1985.
15. Forgo I, Kirchdorfer AM. On the question on influencing the performance of top sportsmen by means of biologically active substances. Artzliche Praxis 33, 1784-1786, 1981.
16. McNaugthon L, Egan G, Caelii G. A comparison of Chinese and Russian ginseng as ergogenic aids to improve various facets of physical fitness. Int. Clin. Nutr. Rev. 9, 32-37, 1989.
17. Avakian EV et al. Effect of Panax ginseng extract on energy metabolism during exercise in rats. Planta Medica 50, 151, 1984.
18. Avakian EV, Sugimoto BR. Effect of Panax ginseng on energy substrates during exercise. Federal Proceedings 39, 287, 1980.
19. Petkov V. Effect of ginseng on the brain biogenic monoamines and 3´, 5´-AMP system. Arzneim. Forsch. 28(1), 388-93, 1978.
20. Petkov VD, Mosharrof AH. Effects of standardized ginseng extract on learning, memory and physical capabilities. American Journal of Chinese Medicine 15(1 och 2), 19-29.
21. Saito H et al. Effects of Panax ginseng root on conditioned avoidance response in rats. Japanese Journal of Pharmacology. 27, 509-516, 1977.
22. Lee FC, Ko JH, Park JK, Lee JS. Effects of Panax ginseng on blood alcohol clearence in man. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology 14, 543-546, 1987.
23. Ng TB, Yeung HW. Hypoglycemic constituents of Panax ginseng. Gen. Pharmacol. 16(6), 549-552, 1985.
24. Siegel RK. Ginseng abuse syndrome - Problems with the panacea. JAMA 241(15), 1614-1615, 1979.
25. Shan-Jin Ryu, Yu-Yi Chien. Ginseng-associated cerebral arteritis. Neurology 45, 829-830, 1995. "

EiseltUK
2002-12-09, 22:29
Ginseng har ingen nämnvärd inverkan på prestation vid styrketräning så det är bättre att lägga pengarna på någon kreatinprodukt. Om du under någon period känner dig trött kan du prova ginseng (t ex Ginsana) men i första hand skulle jag rekommendera ett multivitamintillskott. Det finnns ju också kombinationer med ginseng vitaminer och mineraler.

Mvh
Henrik