handdator

Visa fullständig version : Protein vs värme


XoRRo
2002-12-04, 13:24
Nån som vet om värme har nån negativ verkan på proteinpulver,just vid matlagning... Om du t ex bakar muffins,eller rör ner lite proteinpulver i gröten. Om fallet är så,hur mycket sämre blir det och vid vilka temperaturer?

Sverker
2002-12-04, 14:06
Du har en bra indikator i brunfärgning !

Det är proteinet som ger brun färg i brödskorpan, alltså har en del aminosyror ( eg lysin ) förstörts.
Det är bättre att äta skivor av helt bröd än små frallor.

Samma sak sker på köttbiten eller ägget i stekpannan.Steker man försiktigt får man mer intakt protein i sig men mindre smak.

I grötkastrullen blir inte temperaturen så hög att proteinet tar stryk.

Muffins ? Satsa på svag gyllenbrun färg där, men jag tror att botten mot plåten blir fortast svart.

XoRRo
2002-12-04, 15:42
Tack för svaret Sverker... :)