handdator

Visa fullständig version : DÄRFÖR funkar motion mot övervikt


Örjan
2002-12-03, 14:58
Osäkert var denna tråden hör hemma, men jag placerar den här.

Stephan Rössner och andra har forskat kring gemensamma nämnare bland de som lyckas gå ner i vikt och sedan förbli smala. Det vore ju värdefullt att finna sådana. De enda samband man lyckats hitta bland de framgångsrika är dels ett regelbundet ätande, dels motion.

De som börjar motionera har alltså större chans att gå ner i vikt. Att kaloriförbränning och ökad ämnesomsättning pga ökad muskulatur eller kondition skulle vara orsakerna till detta finner jag tveksamt. Det kan se mycket ut i tabeller när man läser att man genom raska promenader kan bränna runt 400 kcal per timme eller 600 om man joggar istället. Men för det första skulle man bränna runt 70 kcal genom att sova istället, och för det andra så följs motion av större aptit. Ett stort glas läsk eller mjölk efter passet, eller någon extra potatis till middagen för att tillgodose den extra aptiten, och man har nästan genom kosten tagit igen kalorierna man förbrände. En del, min inte mycket underskott kvarstår då att tappa vikt på. Jag kan tyvärr inte hitta hur mycket ämnesomsättningen ökar för varje kilo muskler. Minns bara att jag inte tyckte att det var så kolossalt mycket, så det blir inget starkt argument (någon kan kanske svara på den frågan?). Dock, jag skriver ju nu inte om just styrketräning, utan motion i allmänhet. Det är ju egentligen bara styrketräning för unga, och särskilt män, som ökar muskelmassan nämnvärt. Femtioåriga Gertrud som simmar varje tisdag och torsdag, lägger ju inte på sig någon nämnvärd massa, och ändå har hon större chans att bli av med sin övervikt än om hon satt hemma och virkade till Så ska det låta. Det hävdas ibland att ökad kondition ska förbättra ämnesomsättningen. Inte heller det finner jag övertygande som orsak. Man ska ju träna minst tre gånger i veckan för att förbättra konditionen, och det är väl inte det vanligaste att man gör, även om det visst finns en del som gör det. Två gånger i veckan tror jag är normalt för en motionär, och även dessa människor ingår i gruppen som har större chans att lyckas med sin viktreducering. Dessutom tycker jag att det blir lite luddigt, när man skriver att ”ökad kondition ökar ämnesomsättningen”. Några siffror kring detta har jag inte stött på någon gång. (Så är det förresten tyvärr ofta, en iofs kunnig skribent berättar att det är si eller så, men inte i vilken utsträckning. Påståendet, och den nyvunna kunskapen, blir då helt värdelös och intetsägande.)

Man kan alltså bli smalare genom motion, och som jag ser det har det inte först och främst med ökad ämnesomsättning eller kaloriförbränning under träningen att göra. Det är ingen ny tanke att man knuffas in i ett nytt leverne. Flera på forumet har påstått att de börjat äta nyttigare sedan de började styrketräna.

Detta vill jag knyta an till Bertrand Russel och Paul Watzlawick. Russel är en av nittonhundratalets största filosofer, och Watzlawick är medförfattare till en bok, Förändring, som ingår i många psykologutbildningar. Han hänvisar till Russels gruppteori och den logiska typläran, som bland annat säger att en riktig förändring kan inte äga rum inom gruppen. I så fall, säger Watzlawick, är det en förändring av första ordningen, icke bestående eller endast skenbar. En förändring av andra ordningen, är däremot en riktig, bestående förändring. Han konkretiserar detta med flera exempel. Om man kör bil och vill öka farten, är det en förändring av första ordningen att gasa, men en förändring av andra ordningen att växla. Då är man inne i något ”nytt”. Två seglare sitter i en liten jolle, som börjar svaja. Den ene seglaren börjar då dra i masten, varpå båten svajar över åt andra hållet. Den andre seglaren löser då detta problem genom att dra från andra hållet. Därför slår båten över åt andra hållet. Till sist blir det en sorts dragkamp, där de båda står och rycker från var sitt håll. De löser båda ständigt problemet med en förändring av första ordningen, till synes vettig. En förändring av andra ordningen blir då att båda släpper masten.

Dessa förändringar av första ordningen är ofta till synes kloka, bedrägligt logiska. Det finns en uppsjö av sådana inom bantningen. Några exempel: sätt upp en bild av dig själv då du var smal på kylskåpet, drick ett glas vatten före måltiden, använd mindre tallrikar, handla inte hungrig, ta trapporna istället för hissen, gå av en hållplats tidigare, byt ut två måltider om dagen mot VLCD. Visst, dessa och alla andra tusen trix som bantaren kan använda sig av, låter bra och verkar vettiga. Men de kommer inte att fungera. För bantaren stannar i samma system, eftersom förändringarna inte blir bestående, eller också blir de kompenserade: ”har jag nu varit så duktig kan jag förtjäna en kall öl till maten”. Det har förresten med det ständiga växlandet att göra, som Herakleitos sa redan 500 fKr. En tjock människa som lär sig att inte äta ketchup kommer att ta dubbel senap på korven, för att vara konkret. Överviktiga har tyvärr en sorts vilja att vara feta. De har också en vilja att vara smala, och under bantning kämpar dessa mot varann, och den förra vinner oftast i slutändan. Det finns ju många som bantat till och från i decennier, som kan exemplifiera detta.

Och motionen då. Hur kan den vara en lösning? Jo, den spränger en in i en förändring av andra ordningen. Låt säga att man tränar i någon form två gånger i veckan, och att en av anledningarna till att man tränar är en vilja att bli av med övervikt. Man är då mycket ofta påmind om att man är en person som tar hand om sin kropp, och att man överhuvudtaget HAR en kropp (det vet knappt soffpotatisen). Man ska planera så att man har tiden vikt åt det förestående passet, man ska komma ihåg att ha träningskläder rena, därtill tvätta dem, man ska packa kläderna, man ska ta sig till gymmet/simhallen/löpspåret, man ska byta om, man ska träna, man ska duscha borta och byta om igen, ta sig hem, ta hand om kläderna igen. Därefter känner man något efter passet (serotonin är det väl?), och senare har man kanske träningsvärk hela dagar, och skavsår som måste skötas. Kanske förhårdnader i händer, beroende på sport. Ser man dessutom sporten man utövar på TV, tittar man med extra intresse. Allt detta påminner en ständigt om att man numera är en person som bryr sig om kroppen. Att man ständigt påminns tror jag hjälper en att låta den goda viljan, den som vill gå ner i vikt, att bli den härskande. Motionen hjälper alltså en att äta bättre. Ove Rytter har skrivit som tips att t.ex. bestämma sig för att spänna magmusklerna tills man är vid nästa rödljus. Inte för att sådant ger ett snyggt sexpack, utan för att ”påminna dig själv om att du är en atlet”. Rössner har skrivit att man bör köra 2-3 motionspass i veckan, som man byter om för, vilket också måste vara för att påminna sig själv om att man är en atlet.

Dessa är alltså inga nya tankar, men jag tyckte att det kunde vara kul att göra en teoretisk förankring, och påpeka beträffande förändringar man vill göra, att det ofta inte är det som tycks vettigt som är den rätta lösningen. Ofta tycks lösningen som leder till förändring av andra ordning vansinnig, som att seglarna skulle släppa taget. Det verkade nog som en dum lösning för dem, när de var låsta i sitt tänkande. Man får komma på sätt att bryta sig in i ett nytt system, en ny grupp.

Grahn
2002-12-03, 15:22
Träning i någon form är A och O för att bli av med fett givetvis.

Örjan
2002-12-03, 15:29
Originally posted by Grahn
Träning i någon form är A och O för att bli av med fett givetvis.

Du immiterar trollets argumentationsteknik?
Allvarligt talat, det du säger kan väl stämma för bodybuildare med redan låg fettvikt, men för en försoffad Svenssons del får du gärna utveckla vad du menar. Han bränner väl inget vidare med fett eftersom han är så otränad, och det är som jag skrev i första posten själva förflyttandet till en ny "grupp" som får honom att lyckas, inte träningen i sig.

Grahn
2002-12-03, 15:35
Vad menar du? Givetvis är motion nästan en förutsättning för att bli av med fett. Gymmande är motion, promenader är motion, löpning är motion.
Effekterna av att träna kan man ju inte bara förenkla ner till antal kcal som användes just under passet.

Alternativet är keto.

Resten av det han säger har säkert en viss relevans, men ens inställning är ju inte direkt fysiskt relaterat till förlust av fett. Det är ju inte att du ser dig själv som en atlet som gör dig smal utan det du gör pga att du vill vara en atlet.

Kan tillägga att jag aldrig varit mycket för att "visualisera" upp vikter eller självförbättring genom självsuggestion i ngn form.

Grahn
2002-12-03, 16:22
Läst den flera ggr nu...förstår vad du säger men fattar inte syftet. Man blir smal av motion och bättre kostvanor. Vad är nyttan av att gör någon sort generell psykologisk förklaring?
Det var ju inte psykologin som gjorde folk smalare utan motionen och kosten, vilken kom först? Jadu...hönan eller ägget?
Givetvis började det med motivation och vilja, vad som motiverar folk är individuellt. Effekten är att de som lyckas träder in i gruppen av atleter av någon grad, inte orsaken.

Alla överviktiga vet att de kan bli smala genom att äta bättre och
motionera mer. De orkar inte, har inte tid eller vill helt enkelt inte.
Menar du att de ska visualisera sig själva som atleter då eller vad?

Örjan
2002-12-03, 17:09
Originally posted by Grahn
Läst den flera ggr nu...förstår vad du säger men fattar inte syftet. Man blir smal av motion och bättre kostvanor. Vad är nyttan av att gör någon sort generell psykologisk förklaring?
Det var ju inte psykologin som gjorde folk smalare utan motionen och kosten, vilken kom först? Jadu...hönan eller ägget?
Givetvis började det med motivation och vilja, vad som motiverar folk är individuellt. Effekten är att de som lyckas träder in i gruppen av atleter av någon grad, inte orsaken.

Alla överviktiga vet att de kan bli smala genom att äta bättre och
motionera mer. De orkar inte, har inte tid eller vill helt enkelt inte.
Menar du att de ska visualisera sig själva som atleter då eller vad?

Ja, det är en GENERELL förklaring, givetvis.

Mitt syfte är att visa VARFÖR motion kan hjälpa överviktiga. Det är ju en viktig sak för fetmaforskarna, och eftersom Rössner rekommenderar folk att byta om inför träning, så har han nog förstått det. Annars kunde han ju skriva att promenader på en halvtimme om dagen (utan ombyte) räcker. För så ser det ju ut på papperet: 30 min promenad per dag bränner lika mycket som kanske två gångers fotboll i veckan.

Han är alltså detta på spåret (minst), och vad jag vill göra är bara att placera denna tanke i teorier som är allmänna, gruppteorin och den logiska typläran. Min förklaring till att motion funkar. Teoretiskt orienterat, alltså. Jag menar dock att om man kommer fram till något av teoretiskt värde, så visar det sig ofta ha ett praktiskt värde också.

Är man praktiskt inriktad nöjer man sig förstås med att det ÄR så att de feta kan bli hjälpta av motion. Jag försöker i min post knyta ihop trådarna.

Som du förstår håller jag då med dig; självklart kom motionen först.

Men jag kan tänka mig en praktisk nytta också. Om man förklarade allt detta för en överviktig med mängder av misslyckade bantningsförsök bakom sig, skulle han kanske hellre, vid nästa försök, leta efter en förändring av andra ordningen, istället för ännu en förändring av första ordningen. Han skulle börja motionera istället för att testa Nutrilett eller tallriksmodellen.

Det är inte alls lika självklart för överviktiga att gå den vägen du går, Grahn. Du befinner ju dig redan i det systemet jag menar att de måste byta till! De kan resonera sig fram till olika lösningar på problemet, lösningar som håller dem kvar i deras fetma, oavsett vilja, eftersom de fortfarande har kvar den dåliga viljan att äta skräp. Trots att lösningen verkar vettig.

Förenkla inte problemet. De flesta här på forumet sitter i en situation där man kan tänka att de feta helt enkelt får ta sig i kragen (menar inte att du sa så, Grahn). Men det faktum att alla, ALLA feta oerhört gärna vill gå ner i vikt men ständigt misslyckas, visar att det rör sig om ett komplicerat problem. Om det bara rörde sig om motivation och vilja, skulle vi inte ha många feta, tror jag.

(Förresten, som komplettering till min post. Hur många gånger har man inte hört att man "måste byta livsstil för att gå ner i vikt"? Rätt, men oj, vad svävande! Påståendet stämmer, men kan inte hjäpa någon eftersom det är alldeles för abstrakt. Motion blir trampolinen mot den nya livsstilen, inte att man byter till Lätta.)

palme
2002-12-04, 17:14
Röra på sig bör man annars dör man. Haha :D

Grahn
2002-12-04, 17:26
Hmm tja okej, för mig känns det självklart att min mage inte skulle försvinna av att jag bytt margarin etc(bland annat pga att jag bytt till massa light produkter som åstakommer precis ingenting heh).

Funderade dock på det du skrivit och det är ju faktiskt inte helt fel. Man kan aplicera det på andra saker med. Tex företag som försöker avhjälpa arbetsskador med att ha en ergonom taliban som går och förstör folks arbetsplatser(första ordningen) istället för att verkligen ge anstälda pauser varje timma och möjlighet att motionera på arbetstid(andra ordningen).

Egentligen ngt jag alltid vetat men aldrig tänkt på det i samma system förut.

Stickboy
2002-12-05, 15:57
gå ner i vikt är ju inte direkt raketforskning.

det handlar endast om att förbruka mer energi ändu tar in.
det gör man på följande sätt.

1 ät mindre (hest bättre) mat
2 rör mer på dig.

bästa effekt får man om man kombinerar dessa två punkter.

detta vet vilken någorlunda innsatt indevid bättre än vilken filosof som helst.

Grahn
2002-12-05, 16:50
Mindre behöver inte alla äta...bara mer utspritt...vissa måste äta mer.

Örjan
2002-12-05, 19:12
Originally posted by Stickboy
gå ner i vikt är ju inte direkt raketforskning.

det handlar endast om att förbruka mer energi ändu tar in.
det gör man på följande sätt.

1 ät mindre (hest bättre) mat
2 rör mer på dig.

bästa effekt får man om man kombinerar dessa två punkter.

detta vet vilken någorlunda innsatt indevid bättre än vilken filosof som helst.

Det är just sådana uttalanden som gör min post nödvändig!

(Inte lönt att utveckla eftersom du tydligen inte orkar läsa det iaf. Men ställ dig ändå frågan varför folk är feta när det ju är så "enkelt" att gå ner i vikt.)

made
2002-12-05, 19:41
Ett boktips i ämnet: "Motivation för motion" (Johan Faskunger).
Jag har varit på en föreläsning med honom som jag tyckte var mycket givande!

Petrus
2002-12-05, 21:56
Örjan,,,
Vi är nog inne på samma spår till viss del.

Det första som krävs för att kunna gå ner i vikt är viljan, motivation. Efter många misslyckade försök pga kvällspressen tappar dom suget och "orkar inte" försöka ytterligare en gång bara för att dom är rädda att misslyckas, vilket leder till försämrat självförtroende. Och då blir det ännu svårare att göra ett nytt försök senare...

Om man verkligen har viljan att förändra något så kan man. Folk som inte gör något åt sin situation (feta eller smala kvittar), har alltid anledningar till varför hur dåliga dom än må vara. Och det är DÄR man ska börja.

Vänligen,,,
Petrus

Örjan
2002-12-05, 23:34
Originally posted by Tinner

Om man verkligen har viljan att förändra något så kan man. Folk som inte gör något åt sin situation (feta eller smala kvittar), har alltid anledningar till varför hur dåliga dom än må vara. Och det är DÄR man ska börja.

Vänligen,,,
Petrus

"Förloraren söker alltid en ny ursäkt, vinnaren söker alltid en ny lösning." Det citatet kan bli en underfundig länk mellan din och min post.

Stickboy
2002-12-06, 08:41
att folk misslyckas med sina "bantningar" är oftas brist på kunskap. läser man bara aftonbladet hälsa kommer man aldrig att lyckas.

Som Tinner sa så handlar det även till stor del om motivation och vilja. (det är ju så bekvämt att ta en sväng förbi grillen på vägen hem) Man måste "offra" något för att få nåt annat, och tycker man inte att det är värt att lägga i från sig chipspåsen kommer man inte heller att lyckas.

och i många fall handlar det nog fan om lathet.

Stickboy
2002-12-06, 09:07
Örjan,
jag läste din post noga och väl.
jag har inget emot filosofi i rätt samanhang.

BTW, jag har aldrig sett en vältränad forskare.:D

skämt å sido för att lyckas måste man va beredd att ändra sitt nuvarande levene.

Lord_X
2002-12-06, 11:31
Rent kunskapsmässigt så är det enkelt att gå ner i vikt.. Bara att prova sig fram och följa logiken :p
Men i och med att man blir äldre så stänger man också barnasinnet mer och mer (vara öppen, ha viljan att prova på nya saker och att kunna förändra sig). Därmed blir det väldigt svårt.. Endast en övertygelse kan hjälpa och den måste de skaffa sig själva, inte med ett evigt daltande och tjat från omgivningen.
kort sagt; En fetknopp måste helt på egen hand bestämma sig för att gå ner i vikt på ett naturligt sätt (inga bantningspulver eller mirakelmaskiner från tv-shop).

Lellan
2002-12-06, 14:30
Jag förstår hur du menar örjan.

När jag var 7 år fick jag höra att jag var så stor (var i själva verket bara lång för min ålder) och tolkade det som att jag var tjock och slutade springa (ifall fettet skulle gunga, helt sjukt) och började tröstöta och vips var jag tjockis.

Såg mig som tjockis fram till att jag insåg att jag faktiskt tränat ett tag och var helt normal, vilket ledde till att jag åt mer normalt också.

För mig har det i alla fall varit så att det varit en självuppfyllande profetsia - när jag känt mig som en som tränar och äter nyttigt så har jag gjort det.

Fast det är lätt att falla tillbaks, har ibland en känsla av att jag lurar folk genom att jag inte är lika stor utanpå längre - för inuti så är jag en tjockis. Men då är det bara att påminna sig om hur jag lever - att jag är en tränande och välmående människa, och det hjälper.

De flesta överviktiga VET hur man ska leva för att komma i form, det känns bara så otroligt avlägset och man känner inte att det finns en suck att det skulle gå. Man känner sig stämplad för livet. Man kanske är rädd för att ens försöka gå ner i vikt, eftersom man är så rädd att bli besviken.. för då skulle man inse att det är som man befarar - att man inte kan, att det är omöjligt.

Dessutom - om man har varit stor länge så blir det som en identitet man nästan vill försvara, för att när man är stor så är man tvungen att rättfärdiga att man får finnas till ändå - för det gör definitivt inte andra. Man kan nästan känna att man sviker när man sållar sig till "fienden".. svårt att förklara, det är mer en känsla.

När man går ner i vikt och får kommentarer att man ser såå bra ut nu, så blir man samtidigt ledsen över att folk gått och tyckt att man sett ful ut - man trodde ju att de tyckte om en som man var men så var det alltså inte.

Men sånt kan man inte gräva ner sig i, utan det hjälper att känna efter - hur mådde jag då, hur mår jag nu? Då får man svaret - jag mår såå mycket bättre när jag äter bra och tränar! Dessutom är det rätt skoj att det bara kan bli bättre - inte ha någon formtopp att längta tillbaks till utan märka att man blir bättre och bättre.

:muscle:

Örjan
2002-12-06, 21:39
Originally posted by Stickboy
att folk misslyckas med sina "bantningar" är oftas brist på kunskap. läser man bara aftonbladet hälsa kommer man aldrig att lyckas.

Som Tinner sa så handlar det även till stor del om motivation och vilja. (det är ju så bekvämt att ta en sväng förbi grillen på vägen hem) Man måste "offra" något för att få nåt annat, och tycker man inte att det är värt att lägga i från sig chipspåsen kommer man inte heller att lyckas.

och i många fall handlar det nog fan om lathet.

Att det skulle bero på okunskap avfärdar jag som trams (sorry).

Lättja och ovilja att släppa taget om chipspåsen? Det finns en del (jag gissar att de ofta är medelålders gifta män) som släpper taget. Det vet att de är feta, skulle vilja bli smala, men gör bedömningen att det inte är värt jobbet och offrandet av chipspåsen. De väljer helt aktivt och medvetet den feta vägen, och kommer, och ska, förbli feta. Jag respekterar deras val och hyser väl inte mycket mer empati för deras fetma än de gör för min styrketräning. De är så att säga överens med sig själv om att stanna i fetman. Dessa hamnar som ousiders, dvs. de ingår inte i diskussionen.

>Lord X: Ja, ålder och därmed ovilja att förändra är nog en faktor som kan ingå i "det dåliga systemet". En extra blyklump runt bojorna.

Örjan
2002-12-06, 22:01
Lellan skriver:
"Jag förstår hur du menar örjan."
Ja, jag ser det. Det var roligt. Jag har använt din post för att konkretisera tanken. Du berättar ju egentligen samma sak, fast från ett praktisk perspektiv.

"De flesta överviktiga VET hur man ska leva för att komma i form, det känns bara så otroligt avlägset och man känner inte att det finns en suck att det skulle gå. Man känner sig stämplad för livet. Man kanske är rädd för att ens försöka gå ner i vikt, eftersom man är så rädd att bli besviken.. för då skulle man inse att det är som man befarar - att man inte kan, att det är omöjligt."

Ja, satsar man inte allt kan man inte lyckas med denna uppenbart mycket svåra föresats. Att satsa allt innebär att man skulle bli ännu mer besviken och känna sig ännu mer värdelös, och därför satsar man lite försiktigt istället, man förbereder sig i själva verket på ett nytt misslyckande, och befäster sig själv i rollen som tjockis. Det är det som Watzlawick skulle kalla "att stanna i gruppen".

"Dessutom - om man har varit stor länge så blir det som en identitet man nästan vill försvara, för att när man är stor så är man tvungen att rättfärdiga att man får finnas till ändå - för det gör definitivt inte andra. Man kan nästan känna att man sviker när man sållar sig till "fienden".. svårt att förklara, det är mer en känsla."

Hehe, man stannar i den dåliga gruppen i dubbel bemärkelse.

"När man går ner i vikt och får kommentarer att man ser såå bra ut nu, så blir man samtidigt ledsen över att folk gått och tyckt att man sett ful ut - man trodde ju att de tyckte om en som man var men så var det alltså inte. "

(Det blir lite off topic. Nä, klart man blir mer omtyckt om man är snygg. Man får också högre lön, blir lättare frikänd i domstol och får lättare jobb. Men det är en helt annan post det där.)

"Men sånt kan man inte gräva ner sig i, utan det hjälper att känna efter - hur mådde jag då, hur mår jag nu? Då får man svaret - jag mår såå mycket bättre när jag äter bra och tränar! Dessutom är det rätt skoj att det bara kan bli bättre - inte ha någon formtopp att längta tillbaks till utan märka att man blir bättre och bättre."

Gratulerar till en förändring av andra ordningen!

Stickboy
2002-12-09, 08:30
Örjan,
tror du inte att okunskap är en stor del av att folk inte klarar av att gå ner?

när jag pratar om okunskap menar jag folk som försöker banta enligt någon veckotidning. det är nog ett större antal än du tror.

den vanlige svensson kan ingenting om GI eller att äta många mindre måltider dom tror endast på att utesluta fett ur maten.

dom flesta som vill gå ner i vikt vet inte hur man gör utan tar någon mirakelkur ur nån damtidning som säger att du skall tappa 8 kg på 2 veckor.

Grahn
2002-12-09, 09:24
Snarare all missinformation som gör det svårt då de går in i väggen så många gånger.....

Daemon
2002-12-09, 09:31
Har tre kompisar som svalde stoltheten och gick med i viktväktarna, de har fått kanonresultat.
Vill man gå ner i vikt så finns det hjälp att få.
Tror inte att de hade lyckats om de inte fått hjälp med vad och hur mycket de skulle äta.

JJ
2002-12-09, 09:50
Viktväktarna har gett bra resultat för många, men jag tror inte deras "program" är särskilt vettigt för de som tränar hårt. Sen verkar många gå upp igen efteråt. Antagligen för att de ser det som en tillfällig kur och inte som en omläggning av livsstil.

Grahn
2002-12-09, 09:53
viktväktarna propagerar mest för att äta lite, ser dem inte som så mkt bättre än aftonbladet.

Daemon
2002-12-09, 09:56
Får väl se hur det går för grabbarna när de är färdiga.
De får extra poäng av att träna, så det borde ju fungera ok.
För övrigt så är viktväktarna konstruerat för "normala" människor inte kroppsbyggare.

Till skillnad från "kurer" och Nutrilettliknande dieter så äter man vanlig mat, fast i mindre portioner och ofta.
Chansen ökar att man lär sig vad och hur man ska äta.

Lellan
2002-12-09, 17:05
Det kusliga är väl att i skolan är det väldans viktigt att alla lär sig kungar, årtal, pythagoras sats och ackusativobjekt - men inte vilka födoämnen som gör att vi fungerar.. Dessutom verkar folk antingen vara rädda för fett och övervikt och propagera för råkost och asketism, eller så svänger det åt andra hållet och det är bara pizza å mackedonkan och datorer för hela slanten..

Hemkunskapslärare verkar vara ett konstigt släkte, och idrottslärare verkar inte heller så toppen på att förmedla att bra mat kan vara god också - det blir så väldigt antingen eller.. å liksom väldans präktigt.

De nödvändigaste kunskaperna, dem för att behålla hälsa - sånt verkar inte så viktigt i läroplanen och i hemmen är nog falukorv standard, trots att annan mat varken kräver mer tid, fantasi eller pengar. Det är lite som att man fastnat, trots att det idag finns så mycket kunskap om hur mycket vi påverkas av levnadsvanor.

Dessutom - heder åt alla föräldrar som inte bara skjutsar sina barn till träningar och sånt, utan även på lediga dagar GÖR saker med sina barn - förutom standardupplägget bio och happy meal..

Örjan
2002-12-09, 17:33
Originally posted by Stickboy
Örjan,
tror du inte att okunskap är en stor del av att folk inte klarar av att gå ner?

när jag pratar om okunskap menar jag folk som försöker banta enligt någon veckotidning. det är nog ett större antal än du tror.

den vanlige svensson kan ingenting om GI eller att äta många mindre måltider dom tror endast på att utesluta fett ur maten.

dom flesta som vill gå ner i vikt vet inte hur man gör utan tar någon mirakelkur ur nån damtidning som säger att du skall tappa 8 kg på 2 veckor.

Nä, jag menar att dessa program för bantning, "ät dig smal"-programmen, skulle i många fall fungera om de följdes. Logiskt sett svarar de ofta mot den formeln du ställde upp tidigare, "förbruka mer än du intar". Den senaste jag läste var förresten GI-metoden, med en intervju av Paulún, i Expressen. Att man ska dela upp måltiderna till flera små har nog varje vuxen svensk hört och läst tillräckligt många tusen gånger för att väl känna till det.

Många fetknoppar skulle mycket väl kunna skriva en bok om bantning och näringslära. Förresten känner jag en som kan absolut ingenting. Han i det närmaste nollar på fett, och lever på vetebröd och vatten, kaffe och frukt, ungefär tre gånger om dagen. Han äter egentligen inget annat. Och han har lyckats bra med detta, under det år han levt så. (Som du nog kunde gissa: han motionerar två gånger i veckan!)

Som sagt, folk vet vad de ska och inte ska äta för att minska i vikt. Att de inte gör så, beror på att de befinner sig i ett otäckt system.

made
2002-12-09, 21:45
Lellan: Angående lärare så kan jag av egen erfarenhet (jag pluggar till idrottslärare, sambon till hemkunskap) säga att det har skett (eller håller på att ske) stora förändringar.
I dag så har de utbildningarna ett annat synsätt på hälsan, ett som mer förespråkar det du propagerar för.
Men jag tycker att du gör ett misstag när du enbart tar upp hemkunskap och idrott, hälsa är bra mycket större än så.
Det är just den åsikten som, IMO gör att "hälsa" inte får en tillräckligt stor del i skolan idag, det är FÖR stort för att idrott och hemkunskap själva ska kunna ta på sig det.. Det är ett begrepp som borde ingå i alla ämnen..

Om du går ut och tittar på en skola som har en relativt ung lärarkår så får du se att hälsobegreppet varvat med teori får en bra mycket större del än det fick för 10 år sedan. Men sen så måste man ju ha i baktanke att det inte är lätt när systemet hela tiden motarbetar ämnet Idrott och hälsa, på 40 min i veckan så är det inte lätt att hinna lära ut så där väldans mycket :(

Men som sagt, en ändring är på väg, det är en av de absolut viktigaste ingredienserna i utbildningen, att ge eleverna kunskaperna och möjligheterna att själva påverka sin hälsa.

Lellan
2002-12-09, 21:51
-> made

Va hård jag lät - menade inte att förtala lärare.. :notme: ;)

Men det är ju ett problem - att hälsan får så lite plats i skolan när det är den så mycket bygger på.

Dessutom tvivlar jag på att skolluncherna är helt ok, antar att fettet fortfarande är mättat men hoppas förståss att det sker förändringar även där mot nyttigare och godare mat! :)

EiseltUK
2002-12-11, 00:39
Inget slår "Electro Training Pads" från TV-shop. Då behöver man man inte ens lämna soffan för att träna och under tiden kan man titta på tv, äta chips och låta sig motiveras av att de berättar hur fantastisk man kommer se ut efter några veckor. Det enda jobbiga är att orka sätta fast padsen - och det är det som kräver envishet, karaktär och en målsättning.

/ Henrik :booty: