handdator

Visa fullständig version : Kokosolja


Lizzie
2006-05-18, 07:30
Tänkte höra vad ni anser om att steka i kokosolja? Jag tycker det verkar som det blivit 'inne' att steka i kokosolja, eller? Jag tycker det verkar lite tokigt, det är ju mättat fett, men visst oljan är väl då värmetålig-det är väl det enda som jag kommer på. Fettspecialisten Sverker, vad tror du?

Sverker
2006-05-18, 11:38
Vad jag tror ?

Att kokosolja är utmärkt att steka i. Nästan helt mättad så den tål att puttra på spisen.

Oljan domineras av laurinsyra och myristinsyra och för blodfetterna är just myristinsyran ingen höjdare. Klart bättre att stek i olivolja som exempel.

pragmatist
2006-05-18, 11:48
Kokosfett har en ganska hälsosam fettsammansättning även om den är 95% mättad. Alla mättade fetter är inte skapta lika, och man kan inte generalisera och säga att mättade fetter som grupp är onyttigare än t.ex. fleromättade fetter som grupp. Särskilt inte i samband med upphettning, som mättade fetter tål mycket bättre.

Max
2006-05-18, 21:07
Vad jag tror ?

Att kokosolja är utmärkt att steka i. Nästan helt mättad så den tål att puttra på spisen.

Oljan domineras av laurinsyra och myristinsyra och för blodfetterna är just myristinsyran ingen höjdare. Klart bättre att stek i olivolja som exempel.
Hur kommer det sig att kokosfettet är flytande vid rumstemperatur, eller i alla fall kokosmjölk (inte själva nötköttet). Jag trodde mättat fett gav ett fast fett vid rumstemp och omättade gav ett flytande, är detta en grov förenkling.

Vid närmare eftertanke är ju fet mjölk också flytande och det får mig att tro att mättat fett löst i nån vätska inte klumpar ihop sig i rumstemp utan förblir flytande även där? Motsvarande verkar gällande för nötter eller?

grabben i skogen
2006-05-18, 21:24
Hur kommer det sig att kokosfettet är flytande vid rumstemperatur, eller i alla fall kokosmjölk (inte själva nötköttet). Jag trodde mättat fett gav ett fast fett vid rumstemp och omättade gav ett flytande, är detta en grov förenkling.

Vid närmare eftertanke är ju fet mjölk också flytande och det får mig att tro att mättat fett löst i nån vätska inte klumpar ihop sig i rumstemp utan förblir flytande även där? Motsvarande verkar gällande för nötter eller?

mjölken är homogeniserad...

Max
2006-05-18, 21:40
mjölken är homogeniserad...
kokosmjölken också, mandelmjölk homogeniserad, sojamjölk? Alla flyter vid rumstemperatur utan synliga fettklumpar men kokosmjölken innehåller mest mättat fett och mandelmjölken mest omättat. Frågan består :)

Ikon
2006-05-18, 21:50
Kokosolja är fast vid rumstemperatur...

Sverker
2006-05-19, 06:21
Kokosolja är fast vid rumstemperatur...

Tänk på ischoklad !
Kokosfett smälter någonstans mellan 33 - 39 grader ( jag har ingen tabell just nu:D ) vilket betyder att ischokladen nästan smälter i munnen:eating:






Jag skriver nästan eftersom en liten del av fettet fortfarande är fast och ger lite talgig/tvål-känsla.

Lizzie
2006-05-19, 06:58
Alltså lämpar sig kokosoljan bra till stekning för det är värmetålig, men ska man använda oljan kall som i dressingar så är väl olivoljan bäst?
I vissa kosttillskott, som i Udo´s Choice finns kokosolja, har kokosoljan andra positiva verkningar förrutom att den lämpar sig att steka i?

pragmatist
2006-05-19, 08:46
Kokosolja innehåller ~50% laurinsyra, en MCT som bildar monolaurin i kroppen. Monolaurin har bland annat anti-bakteriella, anti-virala och anti-fungala egenskaper. Kokosolja har uppmärksammats som användbart för människor med olika immunsjukdomar av den anledningen (t.ex. AIDS).

Laurinsyra påverkar också kolesterolvärdena positivt genom att höja HDL-kolesterolet mer än någon annan fettsyra.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8644684&dopt=Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12716665&dopt=Abstract

Lauric acid markedly increases cholesterol, whereas stearic acid lowers it somewhat when it is used to replace carbohydrates. However, the picture reverses if one looks at total:HDL cholesterol: both lauric and stearic acid are now more favorable than carbohydrates. Lauric acid—a major component of tropical oils such as coconut and palm kernel fat—has the largest cholesterol-raising effect of all fatty acids, but much of this is due to HDL cholesterol. As a result, lauric acid had a more favorable effect on total:HDL cholesterol than any other fatty acid, either saturated or unsaturated.

skaparn
2006-05-19, 09:06
Kokosolja har uppmärksammats som användbart för människor med olika immunsjukdomar av den anledningen (t.ex. AIDS).


Intressant, finns liknande effekter från olivolja?

Det jag är ute efter är ifall det fanns ett uns av sanning i vad Manto Shabalala Msimang, den sydafrikanska hälsovårdsministernsom som rekommenderar afrikansk potatis, lök och olivolja som verksamma medel mot aids.

Nu kan man ju misstänka att det var för att slippa ta ansvar för att regeringen inte mäktar med att tillhandahålla mediciner, men kan hon ha tagit det helt ur luften?

z_bumbi
2006-05-19, 09:38
Intressant, finns liknande effekter från olivolja?

Det jag är ute efter är ifall det fanns ett uns av sanning i vad Manto Shabalala Msimang, den sydafrikanska hälsovårdsministernsom som rekommenderar afrikansk potatis, lök och olivolja som verksamma medel mot aids.

Nu kan man ju misstänka att det var för att slippa ta ansvar för att regeringen inte mäktar med att tillhandahålla mediciner, men kan hon ha tagit det helt ur luften?

Äter man tillräckligt mycket lök så får man färre tillfällen att ha sex?


Finns det någon referens på kokosfett och AIDS?

zirak
2006-05-19, 13:12
Äter man tillräckligt mycket lök så får man färre tillfällen att ha sex?

Har du referens på det, eller är det egen erfarenhet? :D