handdator

Visa fullständig version : Ngra frågor om lite mat..


gabbiz
2006-05-16, 15:58
Hej, har bara några snabba frågor och är tacksam för alla svar jag får.

1. När man väger mat t.ex pasta, ska man väga pastan innan man kokar den eller efter.. ser folk som säger t.ex "jag äter 100g pasta med blabla"..

2. Hur mycket mer väger kokt pasta i jämförelse med okokt då.. om jag har 100g kokt, hur mycket mer väger det än okokt.

3. I nötfärs (10%), hur mycket kcal/protein/kolhydrater är det i 100g?

Tack på förhand.
/G

King Grub
2006-05-16, 15:59
1. Okokt om du vill gå efter värdena på förpackningen.

2. Väg och jämför.

3. SLV.

Da2
2006-05-16, 16:05
Hej, har bara några snabba frågor och är tacksam för alla svar jag får.

1. När man väger mat t.ex pasta, ska man väga pastan innan man kokar den eller efter.. ser folk som säger t.ex "jag äter 100g pasta med blabla"..

2. Hur mycket mer väger kokt pasta i jämförelse med okokt då.. om jag har 100g kokt, hur mycket mer väger det än okokt.

3. I nötfärs (10%), hur mycket kcal/protein/kolhydrater är det i 100g?

Tack på förhand.
/G
3.
För att göra det lite bekvämare för dig...

Näringsvärden/100g för Nötfärs, högst 10% fett:
Kcal: 148,5
Protein: 20 g
Kolhydrat: 0 g

gabbiz
2006-05-16, 16:10
1. Okokt om du vill gå efter värdena på förpackningen.

2. Väg och jämför.

3. SLV.

Om man väger efter man har kokt pastan, förändras värdena i kosten då?
höjs/sänks kcal/protein/kolhydratsvärdena lr? :S

jwzrd
2006-05-16, 16:11
Om man väger efter man har kokt pastan, förändras värdena i kosten då?
höjs/sänks kcal/protein/kolhydratsvärdena lr? :S

Ja. 100g torr pasta blir kanske 2-300g kokt dito. Den fylls med vatten.

Fricken
2006-05-16, 16:14
Vore rätt intressant om du vägde o jämförde o gav oss lite
fact.. kunde va kul o veta hur mö det skiljer sig i vikt, mängd och volym =)

gabbiz
2006-05-16, 16:20
Vore rätt intressant om du vägde o jämförde o gav oss lite
fact.. kunde va kul o veta hur mö det skiljer sig i vikt, mängd och volym =)

Mm får väl göra det :). Lite synd att jag för ngn timme sedan kokte en full kastrull :P

puccini
2006-05-16, 17:27
Har sett flere svar på dette med kokt vs ukokt pasta....

Iflg. arla.dk's mål- og vekttabell, øker tørr pasta 133 % i vekt etter koking, mens fersk pasta veier 115 % mer etter koking...

Dvs. f.eks: 150 g kokt pasta = 150/2,33 = ca 65 g rå pasta...


Men det beste er å veie rå vekt.

Fricken
2006-05-16, 18:34
Har sett flere svar på dette med kokt vs ukokt pasta....

Iflg. arla.dk's mål- og vekttabell, øker tørr pasta 133 % i vekt etter koking, mens fersk pasta veier 115 % mer etter koking...

Dvs. f.eks: 150 g kokt pasta = 150/2,33 = ca 65 g rå pasta...


Men det beste er å veie rå vekt.


usch vad det låter äckligt med "rå" pasta haha.. men
tack för svaret puccini.. dock är det nog bara ett ungefärligt mått på differens kokt pasta vs "rå" :P

aja.. får la koka själv nån da..

MikeAlex
2006-05-17, 12:56
Annars borde väl ett mått på viktökningen kunna vara att dividera kcal/100g okokt pasta med kcal/100g kokt pasta.

Då vikten ökar pga absorberat vatten, bör ju energin/100g minska propotionerligt med mängden absorberat vatten.

Alltså enligt SLV:s tabeller:

100g okokt pasta = 353.5 kcal/100g
100g kokt pasta = 127.4 kcal/100g

353.5/127.4 = ca. 2,77

100 * 2,77 = 277

Alltså 100g okokt pasta = 277g kokt pasta

Kan man tänka så tror ni, eller är jag ute o snurrar, misstänker att beräkningarna kanske har något logikt felslut. :D

Speciellt som SLV också anger att en portion pasta = 70g kokt = 160g och 160/70 = ca. 2.29, alltså ett värde som ligger närmare det Puccini angav, och kanske alltså är mer korrket. :)

Antar att det bara är att väga o se resultatet som gäller!

puccini
2006-05-17, 15:27
Det kommer jo også an på hvor mye vann man koker pastaen i, om man har salt i vannet, om man tilsetter olje etc....Resultatet vil aldri bli likt!