Visa fullständig version : bra att rosta bröd?
är det positivt eller negativt?
King Grub
2006-05-15, 16:40
Varken eller.
Tycker du om rostad bröd är det positivt.
Personligen blir jag inte lika mätt på rostad bröd vilket gör att jag undviker det i perioder med lägre kaloriintag. Annars är det bara att äta!
Om du köper färdigskivat eller skivar själv och sen fryser ner så innebär det mer eller mindre att du aldrig behöver hamna i situationen att du måste välja mellan att äta mer bröd än vad du tänkt dig eller slänga bort pga att det blir torrt/mögligt.
Skrollovicz
2010-07-03, 11:55
Bump.
Bildas akrylamid när man rostar bröd?
King Grub
2010-07-03, 12:01
Ja.
Skrollovicz
2010-07-03, 12:03
Alltså kan man säga att bröd är bättre orostat, ur hälsosynpunkt.
King Grub
2010-07-03, 12:03
Beror på hur mycket man äter.
Skrollovicz
2010-07-03, 12:05
Hur tänker du?
Hur tänker du?
I små mängder är det harmlöst kanske..
är det positivt eller negativt?
Ja det är det.
Ja det är det.
Du svarar på en fråga från 2006 med ett svar som inte har med frågan att göra? :D
Du svarar på en fråga från 2006 med ett svar som inte har med frågan att göra? :D
Jag kunde inte stå emot frestelsen.;)
Eddie Vedder
2010-07-03, 13:20
Hur tänker du?
Två brödskivor är dubbelt så många som en brödskiva.
Skrollovicz
2010-07-03, 17:22
Två brödskivor är dubbelt så många som en brödskiva.
Dryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyg. :smash:
Dryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyg. :smash:
Hur stor skillnad tror du två skivor rostat bröd gör i jämförelse med två skivor orostat bröd? Jag själv tror att det är försumbart. Jag tolkar de andra inläggen här som så.
Eddie Vedder
2010-07-03, 19:45
Dryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyg. :smash:
Inte mitt fel att du inte ens förstår en sån sak.
Skrollovicz
2010-07-04, 05:16
Inte mitt fel att du inte ens förstår en sån sak.
Är du i trotsåldern? Skärp dig, snälla.
Eddie Vedder
2010-07-04, 06:54
Är du i trotsåldern? Skärp dig, snälla.
Nej men jag blev irriterad på ditt svar om att jag var dryg och med en nedvärderande smiley. King Grubs svar är ju fullständigt omöjligt att tolka fel.
Så jag förklarde på den mest enkla förskolenivån jag kunde.
Dansande Draken
2010-07-04, 13:04
Om du äter så mycket rostat bröd att du kommer upp i skadliga doser akrylamid så är nog inte det ditt största problem. Du behöver äta ungefär motsvarande din egen vikt i rostat bröd dagligen för att det ska vara någon fara för dig. Typ skörbjugg och/eller kraftig övervikt lär bli ett problem för dig långt tidigare.
Med andra ord det är i praktiken totalt irrelevant ur hälsosynpunkt om du rostar dina mackor eller inte såvida du är en person med allt annat än bisarra kostvanor (eller inte har ett arbete där du dagligen inhalerar akrylamid och inte vill riskera att hamna över tröskelvärdet genom att trycka i dig en rostad macka för mycket).
Härlig tråd, får mig att inse att jag glömt bort den underbara maten rostbröd+leverpastej+smörgåsgurka :)
Dansande Draken
2010-07-04, 13:25
Rostebröd ska ätas med myyyyycket smör, eller med måttligt med smör samt kalkonkött, rökt skinka, eller någon form av sylt!
Rostebröd ska ätas med myyyyycket smör, eller med måttligt med smör samt kalkonkött, rökt skinka, eller någon form av sylt!
Nitrit :banned
Ja det är bra, jävligt gott faktist.
Dansande Draken
2010-07-04, 17:54
Nitrit :banned
Hur mycket är skadlig dos och hur mycket finns det i rökt skinka?
Edit: Saltkött var det jag tänkte på, inte rökt skinka. Däremot tänkte jag på rökt kalkonkött och inte bara vanligt (kokt?) kalkonkött, även om det funkar också.
Hur mycket är skadlig dos och hur mycket finns det i rökt skinka?
Edit: Saltkött var det jag tänkte på, inte rökt skinka. Däremot tänkte jag på rökt kalkonkött och inte bara vanligt (kokt?) kalkonkött, även om det funkar också.Rekommendationerna ligger väl på 0g chark och 500g tillagat rött kött i veckan, har jag för mig?
Eddie Vedder
2010-07-04, 18:45
Hur mycket är skadlig dos och hur mycket finns det i rökt skinka?
Edit: Saltkött var det jag tänkte på, inte rökt skinka. Däremot tänkte jag på rökt kalkonkött och inte bara vanligt (kokt?) kalkonkött, även om det funkar också.
Nitrit E250 finns i både kalkonpålägg och skinkpålägg. Det finns ingen siffra på "skadlig dos" och man kan heller inte säga att sambandet är 100% självklart.
Men ett samband finns, dessutom är det tydlig. Konsumtion av processat kött verkar starkt kopplat till ökad risk för kororektal cancer framför allt. Och officiella rekommendationer (alltså RIKTLINJER och inte svart eller vitt) är att i stort sett undvika det helt.
http://traningslara.se/blogg/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-1/
http://traningslara.se/blogg/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-2/
Samband finns även med hjärt- kärlsjukdom och diabetes, ett samband som inte ses från konsumtion av vanligt kött:
http://traningslara.se/blogg/om-kolhydrater-mattat-fett-och-skrapmat/
Med andra ord det är i praktiken totalt irrelevant ur hälsosynpunkt om du rostar dina mackor eller inte såvida du är en person med allt annat än bisarra kostvanor (eller inte har ett arbete där du dagligen inhalerar akrylamid och inte vill riskera att hamna över tröskelvärdet genom att trycka i dig en rostad macka för mycket).
Totalt irrelevant är väl ändå inte sant, äter man 3-4 rostade mackor om dagen blir det ju ett nice tillskott av maillardreaktions-produkter, utöver de man redan får i sig av sin vanliga kost.
Hur mycket är skadlig dos och hur mycket finns det i rökt skinka?
Edit: Saltkött var det jag tänkte på, inte rökt skinka. Däremot tänkte jag på rökt kalkonkött och inte bara vanligt (kokt?) kalkonkött, även om det funkar också.
Knappast något att oroa sig för i små mängder. Jag fortsatte på trådens lite avmätta ton bara *kissass*
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.