handdator

Visa fullständig version : snabba proteiner???


Bjäbban
2006-05-10, 08:04
Hej är helt ny här och är en tjockis som försöker gå ner i vikt (hitskickad via http://www.bendro.se/forum2/)
men vågar mig på en fråga… …
Har ställt följande på Bendro:
Kvällsmaten är mitt stora bekymmer….
frukost/middag är aldrig några problem (äter huvudmålet mitt på dagen)
Mina kvällar innehåller alltid någon form av aktivitet (ridning, vatten gympa, cykling, styrketräning)
Är oftast vrål hungrig när jag kommer hem, vilket för det mesta inte är förrän vid 21-22-tiden. (ingen lämplig tidpunkt för en massa mat… :eating: )
Har provat att äta innan jag åker hemifrån, men det funkar inte så bra, dels är det nästan alltid stressigt till max för att kunna åka och dels är jag inte hungrig då….
Ibland har jag haft rester över från middagen om jag bara har kunnat värma, men det är inte alltid.
Är faktiskt lite av ett bekymmer detta för tyvärr så blir det oftast det som är enklast och sämst! En korv på hem vägen eller en smörgås och en kopp the när jag kommer hem. (+ mängder med dåligt samvete som pålägg…*spy* )

Men så var jag inne på min lokala hälsokost butik och de hade fått in ett ny sport/fitnesserie, Shapy med flera olika produkter som de gjorde stor reklam för!
Bland annat fanns det färdig blandad dryck Shapy recoovery protein, som jag köpte ett par av för att dricka om lördagarna då jag först styrketränar och sedan åker till badhuset och vatten gympar, har tyvärr blivit en kopp kaffe och en liten kaka på badet inte bra nej, vet det mer än väl, men har inte haft någon bra lösning…*spy*
Tyckte detta verkade i det närmsta perfekt, lätt att ta med och dricka före vatten gympan!
Dock så är det endast mellan styrketräningen/vatten gympan på lördagarna jag kan tänka mig det, för dom innehåller hela 53g kolhydrater och ger 330 kal/förp (1 g fett och 26 g protein) lite väl mycket för ett mellanmål alltså.

Fick med mig en broschyr hem när jag köpte de där färdig blandade och en av produkterna heter Shapy Whey protein, funderar på om det kunde vara något att ha som ”kvällsmat” (alltså i stort sätt varje kväll)
Innehåller per portion: 21g protein, 1,5 g kolhydrater, 0,5 g fett 95 kcal vid vatten bladning. (man kan blanda med mjölk också så klart)
Det är gjort på vassle protein.
Min stora fråga är nu kan det vara farligt med så mycket protein, är det risk att jag går upp i vikt av det till exempel….
det är ju egentligen till för att öka muskelmassan.

Denna fråga ställde jag alltså på Bendro och fick bland annat detta svar: citat:
Protein ger 4 kcal/g, precis som kolhydrater.
Köpte vassleprotein en gång för typ ett år sedan. Men åt aldrig av det, eftersom det gick upp för mig att vassle är ett SNABBT protein som leder till stor insulininsöndring - vilket jag som insulinresistent typ 2-diabetiker absolut INTE vill ha. Så jag gav bort burken till min svägerska som är normalviktig, frisk och idrottar på elitnivå. (Hon brukar ta såna där grejer i samband med träningen.)
Det lär finns långsamt proteinpulver att köpa också, sånt som är mer gjort för att användas som måltidsersättning och inte som delkomponent i en muskelbyggarkick-drink (bestående av vassle + snabba kolhydrater).
Slut citat.

Eftersom jag aldrig har hört talas om snabba proteiner, bara om snabba/långsama kolhydrater så är jag lite frågande, kan någon reda ut detta åt mig? Hur vet man att proteiner är snabba? Är det just vassle som ger det, eller finns det fler proteiner som tillhör de snabba:confused:

Pepz
2006-05-10, 10:07
TYcker du tänker för mycket på kosttillskotten.
finns 100tals bra måltider du kan äta på kvällen istället för pulver.

King Grub
2006-05-10, 11:21
Vassle är det enda riktigt snabba proteinet. Sojaisolat är snabbt, men inte vasslesnabbt. Protein från kött, fisk, fågel, skaldjur osv är långsamt (men åstadkommer minst lika stor insulinfrisättning som motsvarande energimängd kolhydrat av typen gryn, pasta osv).

Insulinfrisättningen vasslet åstadkommer är en fördel för att kontrollera en måltids blodsockersvar hos typ-II diabetiker.

Whey proteins have insulinotropic effects and reduce the postprandial glycemia in healthy subjects. The mechanism is not known, but insulinogenic amino acids and the incretin hormones seem to be involved.

The aim was to evaluate whether supplementation of meals with a high glycemic index (GI) with whey proteins may increase insulin secretion and improve blood glucose control in type 2 diabetic subjects.

Fourteen diet-treated subjects with type 2 diabetes were served a high-GI breakfast (white bread) and subsequent high-GI lunch (mashed potatoes with meatballs). The breakfast and lunch meals were supplemented with whey on one day; whey was exchanged for lean ham and lactose on another day. Venous blood samples were drawn before and during 4 h after breakfast and 3 h after lunch for the measurement of blood glucose, serum insulin, glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP), and glucagon-like peptide 1 (GLP-1).

The insulin responses were higher after both breakfast (31%) and lunch (57%) when whey was included in the meal than when whey was not included. After lunch, the blood glucose response was significantly reduced [-21%; 120 min area under the curve (AUC)] after whey ingestion. Postprandial GIP responses were higher after whey ingestion, whereas no differences were found in GLP-1 between the reference and test meals.

It can be concluded that the addition of whey to meals with rapidly digested and absorbed carbohydrates stimulates insulin release and reduces postprandial blood glucose excursion after a lunch meal consisting of mashed potatoes and meatballs in type 2 diabetic subjects.

Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1):69-75.

Bjäbban
2006-05-10, 15:42
Insulinfrisättningen vasslet åstadkommer är en fördel för att kontrollera en måltids blodsockersvar hos typ-II diabetiker.


Om jag fattar detta rätt, så är det alltså en fördel för diabetiker att annvända vassel??

Tintomara
2006-05-10, 19:03
Insulinfrisättningen vasslet åstadkommer är en fördel för att kontrollera en måltids blodsockersvar hos typ-II diabetiker.

Det betvivlar jag inte en sekund. Helt logiskt - ju mer insulin som insöndras, desto mer sjunker blodsockret.

Men det är ju en KORTSIKTIG effekt. Som typ 2-diabetiker (med ett blodsocker som ännu kan hanteras av kostbehandling + metformin) är i alla fall jag mer intresserad av den LÅNGSIKTIGA effekten.

På diabeteskursen jag gick (inga högskolepoäng e.d, bara en grupp föreläsningar som vårdcentralerna ger till alla nydiagnostiserade typ 2:or) sa de att metformin och glitazoner (som ökar insulinkänsligheten) mer och mer håller på att ersätta behandlingen med sulfonureider (som ökar insulinfrisättningen). Särskilt för överviktiga 2:or (och de flesta 2:or är ju överviktiga), som lider av insulinresistens/hyperinsulinemi, är metformin och glitazoner förstahandsvalet. De sa att visst är sulfonureiderna oerhört effektiva, men vad de gör är att de krämar ur betacellerna det allra sista - och sedan blir man desto snabbare som en typ 1:a, dvs helt utan egen insulinproduktion. Samtidigt som man i värsta fall fortfarande är insulinresistent! I stället är den nya given, sa de, att man först kör med kost/motion/viktnedgång och metformin/glitazoner - och sedan, när detta efter X antal år till slut inte räcker längre, då sätter man in insulin. Och mycket snabbare än förr också! Man låter inte längre, som förr i tiden, 2:orna "förfalla" med jättehöga blodsockervärden. Med sulfonureider klarar man sig visserligen längre utan sprutor, men då når man i gengäld total betacellsvikt snabbare. Nu för tiden, sa de, är man mer inne på att BEVARA betacellernas insulinproducerande funktion så länge det går. Bättre en halvtaskig funktion länge än en bra funktion bara ett kort tag och sedan snabbt total kollaps.

Under den här lektionen, som handlade om olika tabletter + insulin, så sas det inte ett ljud om MAT, det måste jag medge. Men tanken dök upp åtminstone hos mig att om betacellerna ska bevaras, då är det dåligt att belasta dem i onödan genom att äta sånt som piskar dem att producera EXTRA mycket insulin. Jag tänkte direkt: "INTE för mycket kalorier, INTE stora portioner, INTE sånt med jättehögt insulinindex, INTE sulfonureider..."

Om det är något fel på det här resonemanget så vill jag gärna få höra vad! :)
Vårdcentralens kurs var ju inte särdeles djuplodande - bara 6 kvällsträffar. DU sitter säkert på betydligt mer information om dessa ting! :bow:

(Bjäbban! Förlåt så hemskt mycket att jag klampar in i din vassletråd! :em:
Du får väl klå upp mig i en avskild glänta i Bendroskogen! :smash: )

Bjäbban
2006-05-10, 20:53
Tvärtom Tinto!
Jag är väldigt tacksam för all information.
Vill ju helst inte göra några mistag...(jag har också diabetes dock har jag hittentills lyckas hålla det i skack med kost och motion)

Bjäbban
2006-05-10, 21:07
TYcker du tänker för mycket på kosttillskotten.
finns 100tals bra måltider du kan äta på kvällen istället för pulver.

Jag vet! Och håller egentligen med dig....
Men! Jag har stannat av helt i vikt minskningen och måste ta till storsläggan nu för ner SKA jag!
Eftersom frukost och midag funkar bra, så är det kvällarna som är det stora proplemet....förutom att det naturligtvis inte är bra att äta en massa mat sent på kvällen, så är jag också rätt trött och vill bara ha något för att sedan kryppa i säng....försöker altså hitta något enkelt och snabbt som inte är onyttigt.

Arwen
2006-05-11, 05:16
Jag vet! Och håller egentligen med dig....
Men! Jag har stannat av helt i vikt minskningen och måste ta till storsläggan nu för ner SKA jag!
Eftersom frukost och midag funkar bra, så är det kvällarna som är det stora proplemet....förutom att det naturligtvis inte är bra att äta en massa mat sent på kvällen, så är jag också rätt trött och vill bara ha något för att sedan kryppa i säng....försöker altså hitta något enkelt och snabbt som inte är onyttigt.

varför inte bra att äta sent? Om målsättningen är att gå upp i vikt, så är det totala bara att käka, på natten sker återhämtning, och kroppen behöver "byggnadsmatrial" då också.

Bjäbban
2006-05-11, 07:46
varför inte bra att äta sent? Om målsättningen är att gå upp i vikt, så är det totala bara att käka, på natten sker återhämtning, och kroppen behöver "byggnadsmatrial" då också.

Just det!!!!*cry*
Därför behöver jag något som går fort att "tillaga" mättar någorlunda och inte är för fettbildande.....ala förslag mottages med största tacksamhet!

z_bumbi
2006-05-11, 08:00
Just det!!!!*cry*
Därför behöver jag något som går fort att "tillaga" mättar någorlunda och inte är för fettbildande.....ala förslag mottages med största tacksamhet!

Gör dubbla portioner av kvällsmaten, värm den kvarvarande portionen i micron. En burk makrill på en brödbit plus en frukt.
Osv.

Fettbildande är det bara om du totalt sätt under en dag (eller flera dagar) äter mer än vad du gör av med.

Papi
2006-05-11, 09:25
För att gå ner i vikt är det hela dagens totala energiintag som ska vara lägre än den energi du förbrukar under dagen.

Bjäbban
2006-05-14, 20:53
Gör dubbla portioner av kvällsmaten, värm den kvarvarande portionen i micron. En burk makrill på en brödbit plus en frukt.
Osv.

Fettbildande är det bara om du totalt sätt under en dag (eller flera dagar) äter mer än vad du gör av med.

Men, men jag äter ju ingen kvällsmat (äter huvudmålet mitt på dagen och som jag skrev så funkar det ibland att ha lite över till jag kommer hem, men inte altid beronde på bland annat vad jag har haft till midag...)

Micro äger jag ingen...

Har fått lära mig att bröd på kvällen inte är så bra...det är ju annars det enklaste!

King Grub
2006-05-14, 20:54
Har fått lära mig att bröd på kvällen inte är så bra.

Sade personen som "lärde" dig det varför? Varför just bröd?