handdator

Visa fullständig version : Margarin och transfetter


Isdrake
2006-05-02, 21:59
Hur ligger det till mer margarin egentligen. Det har ju varit en typisk produkt full med transfett en gång i tiden. Fast jag hörde att dom hade skärpt sig ordentligt på den biten så jag tog och kontaktade Carlshamn mejeri och dom sa det inte fanns några transfetter i några av deras margarinprodukter.
Då är alltså margarin helt okej att äta? Haha, jag borde äta mer margarin eftersom det innehållere tillsatt D-vitamin. :thumbup:

Att riktigt smör är att föredra framför margarin har man också hört. Stämmer detta även i dagens läge? Eller är det dom "plastiga" lättmargarinerna som det handlar om? Min logik säger att margarin borde vara bättre eftersom det baseras på vegetabiliskt fett. Vad finns det för för- och nackdelar mellan dessa?

Vart finns egentligen dessa omtalade transfetter idag? Har även kontaktat alla stora chipsföretag och dom har heller inget transfett i chipsen (med undantag för mycket små mängder som finns i mjölken i vissa chips). Är det pommes, kex och småkakor man ska se upp med?

Trance
2006-05-02, 22:05
"Transfett i livsmedel
I Sverige har användningen av delvis härdade fetter minskat avsevärt sedan 1994-95. Bordsmargariner och de flesta hushållsmargariner är i princip fria från transfettsyror. Innehållet av transfettsyror i bagerimargariner är oftast under 5 procent medan det i friteringsfetter kan vara upp till omkring 25 procent. Analyser av livsmedel på den svenska marknaden visade på höga halter av transfettsyror i pommes frites, pajer och piroger, samt i några snacks- och godissorter (5). Innehållet i vissa fetare bageriprodukter (kakor, kex, rån m.fl.) varierar men har under de senaste åren minskat (6)."

Sedan kan man även tänka på:

"Intag av transfett
Intaget av transfettsyror har beräknats till i genomsnitt ca. 2 gram per person och dag (motsvarande 1 energiprocent), varav huvuddelen kommer från feta mejeri- och köttprodukter (5). Detta skall ställas i relation till intaget av mättat fett som uppgår till ca. 30-40 gram eller 14-15 energiprocent (7).

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=3345

Isdrake
2006-05-02, 22:13
Nice, vad glad jag blev av denna nyhet. Har för mig att jag läste i Aftonbladet att ett intag på 2 gram transfett per dag ökade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 27%. Nu är ju inte Aftonbladet så tillförlitligt men ifall det stämmer så bör ju folk minska ytterliga på transfettet.

Sverker
2006-05-03, 06:27
Det är bra att folk frågar efter transfria fetter :thumbup:


Tillverkarna av oljorna till margarinet kan göra transfria oljor idag. Tillverkaren kan påverka härdningen med olika katalysatorer, tid, temp, tryck etc. Det är know-how.

Samtidigt är det svårt att marknadsföra transfria fetter eftersom konsumenten då förstår att det finns margarin MED transfettsyror. Kommer nu kraften från konsumenten blir det lättare att få fram margarin utan transfetter.

Baha
2006-05-03, 07:39
"I princip fria" då är domalltså inte helt fria, antar att enklast ärju att helt undvika myskoprodukter som margarin etc.

z_bumbi
2006-05-03, 07:46
"I princip fria" då är domalltså inte helt fria, antar att enklast ärju att helt undvika myskoprodukter som margarin etc.

Även detta från livsmedelsverket.

"Därför sattes en gräns för hur mycket mättat fett, inklusive transfett som får förekomma. I dessa får högst en tredjedel av fettet komma från mättat fett, inklusive transfett. Enligt uppgift från tillverkare finns exempelvis idag inget transfett i de nyckelhålsmärkta lättmargariner som finns på marknaden."

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14930

Baha
2006-05-03, 07:50
skumt att maninte sätter transfett gränsen tillnoll tycker jag ännu skummare att manblandar ihop det med mättat fett


Mensomsagt, äter man naturligt så har maninget problem :)

z_bumbi
2006-05-03, 08:13
Mensomsagt, äter man naturligt så har maninget problem :)

Naturligt?

Baha
2006-05-03, 08:17
ja,margarin känns(förmig) inte naturligt tex :) medans smör gör det

Sverker
2006-05-04, 06:46
"I princip fria" då är domalltså inte helt fria, antar att enklast ärju att helt undvika myskoprodukter som margarin etc.


Det är inte så förbaskat lätt att fullständigt hydrera en olja. 99 % går, 99.8 % går, 99.90 % går men 100% är alltid svårt.

pragmatist
2006-05-04, 10:13
Hjärtsjukdom och mättat fett:

http://www.second-opinions.co.uk/images/chd+fats.gif

Hjärtsjukdom och margarin:

http://www.second-opinions.co.uk/images/chd+marg.gif

Things that make you go "hmm....."

Trance
2006-05-04, 10:33
Lite som...

http://www.venganza.org/piratesarecool4.jpg

Med andra ord, lite andra saker har väl ändrats också kanske under den tiden?

jwzrd
2006-05-04, 11:08
Lite som...

http://www.venganza.org/piratesarecool4.jpg

Med andra ord, lite andra saker har väl ändrats också kanske under den tiden?

Du är bara mallig för att din fetma givit namn till en särskilld typ av fettsyra.

Trance
2006-05-04, 11:13
Du är bara mallig för att din fetma givit namn till en särskilld typ av fettsyra.

Ok, jag erkänner. Jag skrattade. :D

jwzrd
2006-05-04, 11:51
Ok, jag erkänner. Jag skrattade. :D

Haha sluta genast, du skämmer ut oss båda.

pragmatist
2006-05-04, 16:21
Lite som...

http://www.venganza.org/piratesarecool4.jpg

Med andra ord, lite andra saker har väl ändrats också kanske under den tiden?

Skillnaden skulle väl vara att det finns en logisk koppling mellan fettintag och hjärtsjukdom då... Har du någon förklaring till hur pirater motverkar global uppvärmning så är jag intresserad av att höra den. :D

Men visst, andra saker har ändrats också. Man kan till exempel plotta ett nästan rätlinjigt samband mellan fall av hjärtsjukdom och antalet tv-apparater i ett land.

Gimp
2006-05-04, 20:21
Men visst, andra saker har ändrats också. Man kan till exempel plotta ett nästan rätlinjigt samband mellan fall av hjärtsjukdom och antalet tv-apparater i ett land.

Är det transfett i en TV-apparat? :MrT:

Chandler
2006-05-04, 20:45
Är det transfett i en TV-apparat? :MrT:

Hur skulle transmissionen fungera annars?

Max
2006-05-04, 21:22
Lite som...

http://www.venganza.org/piratesarecool4.jpg

Med andra ord, lite andra saker har väl ändrats också kanske under den tiden?:D

Isdrake
2006-05-04, 21:30
ja,margarin känns(förmig) inte naturligt tex :) medans smör gör det

Varför skulle det vara onaturligt? Det är två liknande produkter som är baserade på olika råvaror. Margarin borde ju vara bättre än smör eftersom det innehåller mindre mättat fett.

pragmatist
2006-05-04, 23:30
Varför skulle det vara onaturligt? Det är två liknande produkter som är baserade på olika råvaror. Margarin borde ju vara bättre än smör eftersom det innehåller mindre mättat fett.

....om det nu är sant att mättade fetter som grupp är mer onyttiga än fleromättade fetter som grupp, vilket det inte är. Människor har ätit mättat fett i tusentals år och inte tagit någon skada av det. De flesta mättade fetter har en neutral eller positiv effekt på hälsan, medan vissa fleromättade är mycket ohälsosamma i fel proportioner. Transfetter är fleromättade till exempel.

Baha
2006-05-05, 06:48
INte precis så att man kan kärna lite margarin hemma heller, margarin e ju mer en knäpp industriprodukt.



kroppsfett lagras som mättat fett väl?

modersmjölk e väl mättat fett?

allt det e ju gjort för att kroppen skall funka perfekt på det, en massa fleromättade fetter känns högst onaturligt och det tror jag det är oxå, men det är ju inte precis så att jag försöker övertala nån:)

Ola Wallengren
2006-05-05, 09:03
Jag håller med om att transfett inte bör användas i mat, men är detta ett stort problem?

Det är för det första väldigt svårt att göra en riskbedömning över om eller hur skadligt transfetter är. Nyttigt är det förmodligen inte men det är jätte svårt att skilja på effekterna av transfett och annat onyttigt leverne.

Det är viktigt att se på proportionerna i debatten. Intaget av transfett är mycket lågt hos de som äter nyttigt. Intaget i genomsnitt är ca 2g (och minskar) och den som tänker lite på vad man stoppar i sig har ett mycket lägre intag. Största delen av transfett intaget kommer från "naturliga källor" som smör, kött och feta mjökprodukter. Innehållet av transfett i mjölkfett är ganska högt. De margariner som säljs till konsumenter är idag i stort sett helt fria från transfett.

De produkter som eventuellt innnehåller industriellt framtaget transfett är sådant som alla vet inte är nyttiga. Kakor, bakverk, friterat, pajer och till viss del godis. Lösningen är enkel, ät mindre av detta eller baka själv.

miks
2006-05-05, 09:36
INte precis så att man kan kärna lite margarin hemma heller, margarin e ju mer en knäpp industriprodukt.



kroppsfett lagras som mättat fett väl?

modersmjölk e väl mättat fett?

allt det e ju gjort för att kroppen skall funka perfekt på det, en massa fleromättade fetter känns högst onaturligt och det tror jag det är oxå, men det är ju inte precis så att jag försöker övertala nån:)

Håller med ovanstående.
Varför denna rädsla för mättat fett?
Det är nyttigt och i kan ätas i stora mängder om man samtidigt undviker kolhydrater.
Kolla Doktor Dahlqvists blogg: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika
Där finns länkar till en massa bra undersökningar och sajter om lågkolhydratskost.

Isdrake
2006-05-05, 09:59
Jag har då lärt mig att man ska vara försiktig med mättat fett och att det är denna typen som sätter sig i blodkärlen. Fast det kanske inte är så farligt som det låter?

tinkerbell
2006-05-05, 10:48
Hur vet man om något innehåller transfett?

Härdat vegetabiliskt fett? ...

Sverker
2006-05-05, 11:51
Hur vet man om något innehåller transfett?

Härdat vegetabiliskt fett? ...


Du får titta på vad Ola Wallengren skriver.


pragmatist !
Transfetter kan vara fleromättade men de är mer stabila än sina naturliga kusiner. De härsknar inte lika lätt, de har en smältpunkt som motsvarar omättad eller t o m mättad fettsyra. Allt det som gör de utmärkta till ett margarin med lång hållbarhet.

pragmatist
2006-05-05, 14:34
Jag har då lärt mig att man ska vara försiktig med mättat fett och att det är denna typen som sätter sig i blodkärlen. Fast det kanske inte är så farligt som det låter?

De i särklass vanligast förekommande fettsyrorna i kärlplack är oljesyra (18:1 n-9 enkelomättat) och linolsyra (18:2 n-6 fleromättat). Den mättade fettsyran palmitinsyra (16:0) kommer först på tredje plats och är ungefär 1/2-1/3 så vanligt förekommande som de andra två.

http://www.jlr.org/cgi/reprint/24/10/1329

Cerberus
2006-05-05, 14:42
De i särklass vanligast förekommande fettsyrorna i kärlplack är oljesyra (18:1 n-9 enkelomättat) och linolsyra (18:2 n-6 fleromättat). Den mättade fettsyran palmitinsyra (16:0) kommer först på tredje plats och är ungefär 1/2-1/3 så vanligt förekommande som de andra två.

http://www.jlr.org/cgi/reprint/24/10/1329

Det här med optimalt fett-intag är så jäkla komplicerat...

miks
2006-05-05, 15:02
Det här med optimalt fett-intag är så jäkla komplicerat...

Nah.. inte om man undviker margariner å för mycket veg-oljor så... smör-ost-grädde-kött-fisk-fetter är mumma :)

Sverker
2006-05-07, 14:45
De i särklass vanligast förekommande fettsyrorna i kärlplack är oljesyra (18:1 n-9 enkelomättat) och linolsyra (18:2 n-6 fleromättat). Den mättade fettsyran palmitinsyra (16:0) kommer först på tredje plats och är ungefär 1/2-1/3 så vanligt förekommande som de andra två.

http://www.jlr.org/cgi/reprint/24/10/1329

Men vad säger det här :confused: Inte så mycket mer än VILKA fettsyror som är förestrade till kolesterolet. Är det inte mer intressant och se VILKA fettsyror som förhindrar plack.



Vilket rimligen är Omega-3.

pragmatist
2006-05-07, 15:17
Men vad säger det här :confused: Inte så mycket mer än VILKA fettsyror som är förestrade till kolesterolet. Är det inte mer intressant och se VILKA fettsyror som förhindrar plack.



Vilket rimligen är Omega-3.

Jag bara invände mot föreställningen att det var mättat fett som på ett mekaniskt sätt gick ut i blodet, "satte sig" i kärlen och orsakade arteroskleros. Det är det alltså inte. Jag håller för övrigt med dig, en mycket intressantare fråga än vad placken består av är vad som orsakar kärlskador och plackuppbyggnad till att börja med. Även om t.ex. oljesyra utgör en viktig beståndsdel i placken är det väldigt osannolikt att oljesyran har något med bildandet av plack att göra.

Isdrake
2006-05-08, 07:59
Jag har snubblat över lite information om margarin. Jag har inte läst så mycket av det än men enligt dessa så ska tydligen margarin vara riktigt dåligt. :confused:

http://www.gunnar-lindgren.com/matfettoallergi.pdf
Det finns en massa att läsa under "matfett" på http://www.gunnarlindgren.com/

Skit också, jag vill ha svårt på vitt ifall man bör snåla med margarin eller ej.

Sverker
2006-05-09, 05:44
Jag har snubblat över lite information om margarin. Jag har inte läst så mycket av det än men enligt dessa så ska tydligen margarin vara riktigt dåligt. :confused:

http://www.gunnar-lindgren.com/matfettoallergi.pdf
Det finns en massa att läsa under "matfett" på http://www.gunnarlindgren.com/

Skit också, jag vill ha svårt på vitt ifall man bör snåla med margarin eller ej.

Det är detta som är svårt för olje- och margarinindustrin. Det är inte något naturromantiskt med knotiga gummor och gubbar som kärnar sitt smör med fjällvinden i ansiktet, det är industri. Alltså får Lindgren stå oemotsagd.


Ja. Det används lösningsmedel för att utvinna olja. Kalla det bensin om ni vill men det är betdligt renare än så och med lägre kokpunkt.
Eftersom jag arbetat mycket med deodoricering vet jag att resterna av lösningsmedel är mycket små. Det borde vara Lindgrens uppgift att berätta hur mycket som är acceptabelt. Vill Lindgren att det ska vara noll blir det problem. Rester av lösningsmedel finns överallt där mäniskor finns.

Ja. Det används nickel vid hydrering. Författaren får berätta var gränsvärdet ligger. Författaren bör också redogöra för nickels effekt. Vi kan inte jämföra kontakteksem av nickel med det som vi äter.

Ja. Det finns proteinrester olja. Teoretiskt alltså. Det är därför man ( jag ) renar oljor för att kunna använda den intravenöst. Författaren får förklara varför det är mer allergent att äta margarin med teoretiska mängder protein än att äta rostade solrosfrön.
Nu är det enkelt för oss eftersom raps dominerar i Sverige.


Vi måste själva bestämma vad som är ett acceptabelt intag för vi kan inte undvika förroreningarna helt. Jag anser att mängderna som jag får i mig från processade oljor är fullt acceptabelt och säkert.