Visa fullständig version : De här med frukt...
tinkerbell
2006-04-29, 19:32
Som King Grub sagt så kan "fruktsocker" lagras in som kroppsfett även vid underskott.
Hur mycket/många frukt/frukter bör man MAX äta vid underskott för att de inte ska lagras in som kroppsfett?
Väldigt tacksam för svar
MVH tinkerbell
Har du underskott lär inget lagras som fett. Har du överskott lär allt lagras.
Edit: Vidare är "fruktsocker" en sockerart som finns i lite av varje (t.ex. är vanligt socker; sackaros; sammansatt av glukos och fruksocker), inte "socker som finns i frukt". Och de flesta frukter innehåller ganska lite socker per 100 g.
King Grub
2006-04-29, 19:37
Har du underskott lär inget lagras som fett.
Oj, jo. Fettinlagring sker även vid energiunderskott. Både fettinlagring och fettförbränning sker konstant. Fettinlagring minus fettförbränning = fettbalans. Är fettbalansen negativ under den givna mätperioden, minskar kroppsfettets mängd.
Har du underskott lär inget lagras som fett. Har du överskott lär allt lagras.
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=59803 ;)
Ovanligt att man är tvåa ;)
tinkerbell
2006-04-29, 19:40
Hur ligger de till med fruktintaget vid kcal-underskott?
Oj, jo. Fettinlagring sker även vid energiunderskott. Både fettinlagring och fettförbränning sker konstant. Fettinlagring minus fettförbränning = fettbalans. Är fettbalansen negativ under den givna mätperioden, minskar kroppsfettets mängd.
Ja ja. Men jag tog mig friheten att anta att det trådskaparen menade var "kommer jag att få MER fett på kroppen än jag hade innan om jag äter frukt trots att jag ligger på kaloriunderskott", och svaret på den frågan skulle jag ändå vilja säga är nej.
tinkerbell
2006-04-29, 19:52
En till fråga ...
Hur får man fettbalansen å bli negativ som du säger?
Väldigt tacksam om du skulle kunna svara på denna och min föregående fråga, Grub :)
Hur ligger de till med fruktintaget vid kcal-underskott?
Ät du frukt. Det är gott, mättande och innehåller en massa nyttiga antioxidanterm, vitaminer och annat trevligt som kroppen vill ha (SÄRSKILT när man inte äter så mycket; det blir svårare att få i sig allt man behöver ju mindre man äter). Det som i slutänden avgör är hur mycket du äter i förhållande till hur mycket du förbrukar.
En till fråga ...
Hur får man fettbalansen å bli negativ som du säger?
Väldigt tacksam om du skulle kunna svara på denna och min föregående fråga, Grub :)
Jag är inte Grub, men vågar ändå svara "genom att, totalt sett, äta mindre än du gör av med", eller omvänt "genom att, totalt sett, göra av med mer än du äter". Och jag tror inte att han kommer att säga emot där.
tinkerbell
2006-04-29, 19:56
Tack så hemskt mycket Tolkia :)
Angående om att frukt skulle lagras som fett drar man en funderare ...
Hur många bör man äta för att vara på den säkra sidan?
Ett hmm ..
200, mer än så är att överdriva!
King Grub
2006-04-29, 20:00
Du kommer att få väldigt svårt att få i dig så mycket fruktos från frukt och grönsaker att det blir ett problem.
Det är socker från sockersötade, raffinerade produkter som man skall se upp med.
tinkerbell
2006-04-29, 20:02
Du kommer att få väldigt svårt att få i dig så mycket fruktos från frukt och grönsaker att det blir ett problem.
Det är socker från sockersötade, raffinerade produkter som man skall se upp med.
Ahaa, okej :) då är 10-15 frukter om dagen inga problem? (eller något mindre)
King Grub
2006-04-29, 20:13
Det var i o f s mycket, men om du inte inkluderar socker i större mängder i övrigt bör det inte vara några problem.
Tror man att man får i sig "för mycket" fruktos från den frukt man äter, men samtidigt äter mycket produkter som innehåller vanligt socker... är det inte frukten man bör dra ner på.
85-100 gram fruktos totalt per dygn brukar anges som en "risknivå" för normala individer.
For thousands of years humans consumed fructose amounting to 16–20 grams per day, largely from fresh fruits. Westernization of diets has resulted in significant increases in added fructose, leading to typical daily consumptions amounting to 85–100 grams of fructose per day. The exposure of the liver to such large quantities of fructose leads to rapid stimulation of lipogenesis and TG accumulation, which in turn contributes to reduced insulin sensitivity and hepatic insulin resistance/glucose intolerance.
Nutr Metab (Lond). 2005; 2: 5.
Tränande personer, särskilt konditionstränande, och personer med fysiskt krävande arbete, som regelbundet använder leverglykogen som bränsle för sina aktiviteter, har en större tolerans.
tinkerbell
2006-04-29, 20:16
Det var i o f s mycket, men om du inte inkluderar socker i större mängder i övrigt bör det inte vara några problem.
Tror man att man får i sig "för mycket" fruktos från den frukt man äter, men samtidigt äter mycket produkter som innehåller vanligt socker... är det inte frukten man bör dra ner på.
85-100 gram fruktos totalt per dygn brukar anges som en "risknivå" för normala individer.
Nutr Metab (Lond). 2005; 2: 5.
Tränande personer, särskilt konditionstränande, och personer med fysiskt krävande arbete, som regelbundet använder leverglykogen som bränsle för sina aktiviteter, har en större tolerans.
I övrigt får jag inte ALLS i mig socker :)
Cerberus
2006-04-29, 22:49
dvs äter man inga produkter med tillsatt socker så kan jag äta frukter med gott samvete?
Du kan alltid äta frukt med gott samvete, men du behöver ju inte äta 2 kg vindruvor på en gång...
Absinteh
2006-04-30, 08:06
Grub du kanske kan svara på ifall det inte hade gjorts någon studie på fruktos som sa att det var anträngande för kroppen att ta hand om, mer ansträngande än vanligt socker?
King Grub
2006-04-30, 08:11
Du kan läsa mer här:
http://www.pubmedcentral.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=15723702
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/utils/lofref.fcgi?PrId=3045&uid=16366738&db=pubmed&url=http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/10/4/294.pdf
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/5/911
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/79/4/537
Ola Wallengren
2006-04-30, 09:01
Här är en samman fattning på svenska. Detta är min tolkning av det hela.
http://forum.body.se/showthread.php?t=4132
Absinteh
2006-04-30, 09:15
Men blir det inte lite klurigt iom att "vanligt" socker är en blandning av glukos och fruktos, eller?
King Grub
2006-04-30, 09:17
Sackaros består till 50% av fruktos, ja, så om du äter sackaros (socker) får du fruktos. Vad menas med "klurigt"?
virrelan
2006-04-30, 09:19
bra sammanfattning :)
Här är en samman fattning på svenska. Detta är min tolkning av det hela.
http://forum.body.se/showthread.php?t=4132
Jag har läst din text tidigare Ola och den är mycket bra skiven.
Jag drar den djärva slutsatsen att fruktos är possitvit för tränande individer med en omsättning av muskel och leverglykogen. Tränande har också högre insulinkänslighet, omsätter fett och minimerar alltså effekten av fett bildat från fruktos.
King Grub skriver i någon annan tråd att glykogenmängden i musklerna är större på morgonen än på kvällen när man gick och la sig. Var kommer glukosen ifrån ? Från levern så klart. Det är ingen ny upptäckt att diabetiker får lågt blodsocker på natten efter ett hårt träningspass på dagen.
En återhämtningsdryck med glukospollymer och fruktos BORDE säkerställa en bra glykogenbildning eftersom mycket energi kommer in på kort tid. Att fruktosen hamnar i levern under 6 - 8 timmar är alltså ingen nackdel.
Djärva antaganden av Sverker :D
Absinteh
2006-04-30, 09:28
jag menar, då borde det inte spela någon roll ifall man smaksätter med sackaros eller fruktos. Iom att sackaros består till 50 % av fruktos.
Men kanske är det just att du får i dig häften av mängden som gör skillnaden?
King Grub skriver i någon annan tråd att glykogenmängden i musklerna är större på morgonen än på kvällen när man gick och la sig. Var kommer glukosen ifrån ? Från levern så klart.
Aha!
Man lär sig nåt nytt varje dag :)
Till originalpostern: fruktos lagras i levern, och när levern är full, vilket den lätt blir, lagras fruktosen som fett.
Bli inte avskräckt för att du lägger på dig fett om du äter frukt, för det första är det en liten mängd och för det andra så förbränner du fett hela dagen (vilket andra redan nämnt i denna tråden), så den mängd fett du lägger på dig från frukt, den gör du dig av med lätt under dagen (förutsatt att du är "normalaktiv" och inte överkonsumerar frukt). Det som spelar roll är att du ligger i kaloribalans om du inte vill gå upp i vikt.
Ola Wallengren
2006-04-30, 10:12
Jag har läst din text tidigare Ola och den är mycket bra skiven.
King Grub skriver i någon annan tråd att glykogenmängden i musklerna är större på morgonen än på kvällen när man gick och la sig. Var kommer glukosen ifrån ? Från levern så klart. Det är ingen ny upptäckt att diabetiker får lågt blodsocker på natten efter ett hårt träningspass på dagen.
En återhämtningsdryck med glukospollymer och fruktos BORDE säkerställa en bra glykogenbildning eftersom mycket energi kommer in på kort tid. Att fruktosen hamnar i levern under 6 - 8 timmar är alltså ingen nackdel.
Djärva antaganden av Sverker :D
Tack, alltid är det någon som lär sig något nytt.
Jag är också intresserad i vilken situation som muskelglykogennivåerna är högre på mogronen än på kvällen.
I och för sig kan jag tänka mig att det kan bli muskelglykogen av kolhydraterna i sista måltiden man äter, men då måste man nog äta en del kolhydrater också. Och eftersom vilande muskler förbrukar mycket lite glokos så kanske det bildade glykogenet från kvällsmåltiden ändå räcker för att lagra in och att det blir kvar tills morgonen, glukoset lämnar ju inte muskeln som glukos i alla fall.'
Att det är glukos från levern som fyller på muskelglykogenet är jag däremot tveksam till (men vad vet jag), den mängden glukos går nog i första hand till ej insulinberoende vävnad, dvs hjärnan och om det tas upp i muskeln så används det nog i så fall till energi direkt, det kan nog inte bli många gram över till glykogensyntes.
Eftersom diabetiker får lågt blodsocker på natten efter ett hårt träningspass innebär ju detta att glukosen från leven inte räcker till om upptaget i musklerna är något förhöjt.
För att uppnå maximal glykogensyntes efter träningen är jag inte så säker på att det behövs fruktos. Syntesen är nog inte snabbare än att det räcker med en häftig dos glukos(polymerer) som räcker till att återställa både leverglykogen och en hel del av muskelglykogenet. Det är nog viktigare då att fylla på med kolhydrater igen lite senare. Slow release effekten av fruktosen är nog ganska måttlig skulle jag tro.
King Grub skriver i någon annan tråd att glykogenmängden i musklerna är större på morgonen än på kvällen när man gick och la sig.
Här var det, post 5:
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=68762
Tyvärr så finns det ingen referens på det i texten men King Grub brukar ( har alltid ! mer korrekt ) ha bra på fötterna.
tinkerbell
2006-04-30, 11:53
85-100 gram fruktos totalt per dygn brukar anges som en "risknivå" för normala individer.
Finns de någon sida med innehållet av fruktos på resp frukt sort? Så man ungefär kan se hur många gram fruktos man får i sig per dygn.
Tacksam
t
Finns de någon sida med innehållet av fruktos på resp frukt sort? Så man ungefär kan se hur många gram fruktos man får i sig per dygn.
Tacksam
t
Livsmedelsverkets hemsida, http://www.slv.se lär det väl finnas på.
tinkerbell
2006-04-30, 11:56
Livsmedelsverkets hemsida, http://www.slv.se lär det väl finnas på.
Hmm, vad jag vet så är där bara näringsinnehåll, provade för ett tag sen fanns inget med fruktos i deras tabeller.
Du får titta i specialltabellerna.
Hur som helt. Mellan tummen och pekfingret är ungefär hälften av kolhydraterna fruktos i frukt. Vissa lite mer, andra lite mindre.
tinkerbell
2006-04-30, 12:12
Du får titta i specialltabellerna.
Hur som helt. Mellan tummen och pekfingret är ungefär hälften av kolhydraterna fruktos i frukt. Vissa lite mer, andra lite mindre.
Okej, vart hittar man specialtabellerna om man får fråga? :)
Tintomara
2006-04-30, 12:21
I Fineli specificerar de hur mycket som är fruktos (bl.a):
http://www.fineli.fi/index.php?lang=sv
tinkerbell
2006-04-30, 12:28
I Fineli specificerar de hur mycket som är fruktos (bl.a):
http://www.fineli.fi/index.php?lang=sv
Tackar :bow:
Här är en samman fattning på svenska. Detta är min tolkning av det hela.
http://forum.body.se/showthread.php?t=4132
Väldigt bra skrivet, skulle verkligen uppskatta fler texter om liknande ämnen.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.